1. Hafta Gebelik

1. Hafta Gebelik

1. Hafta Gebelik

1. hafta gebelik

Ortalama 40 hafta sürecek hamileliğin ilk haftasına hoş geldiniz.  Bu hafta teknik olarak hamilelik mevcut olmasa da, hamilelik yolculuğu bebek henüz oluşmadan başlamaktadır.

Uzmanlar, adet kanamasının başladığı ilk günü gebeliğin de ilk günü olarak kabul etmektedir. Buna gestasyonel yaş denir. Yumurtlama ve gebe kalma, adet başladıktan yaklaşık iki hafta sonra gerçekleştiği için fetüs yaşı gestasyonel yaştan yaklaşık iki hafta daha az olacaktır. Yumurtlama ve döllenme zamanını kesin olarak belirlemek zordur, ancak adet döneminin başlangıcını tespit etmek çok daha kolaydır. Buna göre, 1 haftalık dönem vücudun hamileliğe hazırlandığı fakat henüz hamile olunmadığı bir zaman dilimidir. Adet döngüsünün uzunluğuna bağlı olarak, 2-3 hafta içerisinde embriyo rahme yerleşecek ve gebelik teknik olarak da başlayacaktır.

1.hafta gebelikte neler olur?

2. haftanın ilk günü, hamilelikten önceki son adet kanamasının başlangıcıdır. Adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün sürmektedir. Bu süre zarfında, henüz bir hamilelik mevcut olmadığı için endometriyum olarak adlandırılan rahmin iç duvarı ve kan vajina yoluyla vücut dışına atılır.

Yumurta, insan vücudundaki en büyük hücredir ve hamileliğin ilk haftasında olgunlaşmaya başlar. Hamileliğin ilk günlerinde foliküler faza girilir ancak bu aşamanın başlangıcı, adet dönemin başlangıcı ile kesişir. Adet döneminin yaklaşık 5 ile 7. gününde yumurtalıklar, serbest bırakılacak yumurtayı hazırlamaya başlar. İlk olarak, folikül uyarıcı hormon (FSH), birçok olgunlaşmamış folikülün yumurtlama için hazırlanmasına neden olur. Bir yumurta baskın gelir ve bu yumurta genellikle daha güçlü bir kan kaynağına sahiptir, ayrıca daha fazla östrojen üretir. Foliküler faz sırasında baskın yumurta olgunlaşır, yumurtlamayı bekler. Östrojen, rahim iç duvarının kalınlaşmasını da teşvik edecektir. Rahim, gelişecek olan bir bebeği barındırmak ve beslemek için kan damarları açısından zengin yeni bir doku oluşturur.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Sık Yaşanan Sağlık Problemleri

İlk hafta hamilelik belirtileri nelerdir?

1 haftalık hamilelikte, adet döneminde olunduğu ve henüz gebelik başlamadığı için yaşanılan belirtiler adet dönemine özgü olacaktır. 1-7 gün boyunca sürebilecek belirtiler şöyledir:

  • Vajinal kanama: Geçmiş döngüde döllenme olmadığı ve rahime bir embriyo yerleşmediği için rahim iç duvarını dökmektedir.
  • Bel ağrısı ve kramplar: Rahim iç duvarını serbest bırakmak için rahim kasılır. Bu durum sırt ve karın ağrılarına neden olur.
  • Şişkinlik: Dalgalanan hormonlar, adet dönemi öncesinde ve sırasında özellikle karın bölgesinde şişkinlik oluşturabilir.
  • Ruh hali dalgalanmaları: Hormon değişiklikleri ani duygu değişimlerine, gerginliğe ve hassasiyete neden olabilir.
  • Baş ağrısı: Birçok kadın, adet döneminde gelişen ve hormonla ilgili olan baş ağrısından şikayetçidir. Soğuk kompres, gevşeme egzersizleri, duş almak ve ağrı kesici ilaçlar ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

1 haftalık hamilelik nasıl anlaşılır?

1 haftalık hamilelikte henüz bir embriyo bulunmadığı için anlaşılması mümkün değildir. Bu dönemde tüm kadınlar, her ay olduğu gibi sıradan bir adet dönemi yaşamaktadır.

Hamilelik testleri idrardaki insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonu miktarını ölçer. Bu hormon yalnızca embriyoya büyüdükçe onu çevreleyen ve daha sonra plasenta haline gelen hücreler tarafından üretilir. Hamilelik testi, en erken döllenmeden sonraki 10 gün içinde olumlu bir sonuç verebilir. Bununla birlikte, idrarda pozitif bir gebelik testi için yaklaşık 3 hafta gereklidir. Hamilelik testi için en uygun zaman, adetin gecikmesinden sonraki ilk haftadır.  Erken dönemde yapılan testlerin yanlış sonuç verme olasılığı artar.

Hamileliğin belirlenmesi için kan testi de yapabilir. Bu test kandaki hCG hormonunun varlığını tanımlar. Kan testi, idrar testinden daha önce sonuç gösterse de en erken 3-4. haftalarda yapılmalıdır.

1 haftalık hamileliğin ultrasonla tespit edilmesi de mümkün değildir. Bu süreçte hamile kalmaya çalışılıyorsa yumurtalıklar ve yumurtalıklarda kaç folikül olduğunu ultrasonla tespit edilebilir, rahim iç duvarı ölçümlenebilir.

Hamileliğin ilk haftaları nelere dikkat edilmeli?

Hamile kalmaya çalışan veya hamile olabileceğini düşünen kadınlar; bebeği taşımak ve beslemek için vücudun en iyi durumda olmasını sağlamalı, birtakım değişiklikler yapmalıdır:

  • Sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak: Doğurganlığı arttırmak için belirli bir diyet programı yoktur ancak daha sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesinde fayda vardır. Vücudu hamileliğe hazırlamak için sebze, meyve, cıva içermeyen balıklar, tahıllar ve bol miktarda su tüketilmelidir.  Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
  • Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak: Alkol, sigara, uyuşturucu madde gibi alışkanlıklar doğurganlığa ve hamileliğe zarar verir. Hamilelik henüz başlamadan bırakılması oldukça faydalı olacaktır. Pasif içicilik de sigara bağımlılığı kadar zararlı olduğu için, sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır.
  • Stresten uzak durmak: Stres, yumurtlama sistemini ve hamileliği olumsuz etkileyen faktörlerin başındadır. Stresi azaltmak için masaj gibi rahatlama teknikleri denenebilir.
  • Egzersiz yapmak: Orta seviyede egzersiz vücut fonksiyonlarını düzenlemeye ve stresi azaltmaya yardımcı olacaktır.  Hamilelikle Spor ve Yaşam
  • Yeteri kadar uyumak: Yeteri kadar uykusunu alamayan kadınlar, hamile kalmakta daha fazla sorun yaşayabilmektedir.
  • Adet döngüsünü takip etmek: Adet döngüsünün tam olarak ne zaman başladığını, kaç gün sürdüğünü not almak, yumurtlamanın yaklaşık tarihini belirlemek ve gebelik takibi sağlamak için önemlidir.
  • Folik asit almak: Bebeği spina bifida riskinden korumak için, gebe kalmadan önce folik asit takviyesi alınması önerilir. Araştırmalar, folik asidin nöral tüp defekti riskini de %70’e kadar azalttığını göstermektedir.  Özellikle gebe kalmadan önce ve hamileliğin ilk haftalarında alındığında bebeğin beynini, kalbini ve omuriliğini etkileyen bazı doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olabilir. Hamilelik planlaması yapan kadınlar bu durumu doktoruna belirtmeli ve folik asit takviyesi hakkında bilgi almalıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız