13. hafta gebelik
Kas 23, 2020
13. Hafta Gebelik

13. hafta gebelik dönemine girdiğinizde bebeğinizi özel kılacak parmak izleri oluşur. Yani bebeğinizin parmak uçları gelişimini tamamlar. Ayrıca damarları ve organları da saydam olan cildinin altından kolayca görülebilir.

Bu hafta içinde anne adaylarını bekleyen önemli bir detay var: sakarlık. Bu hafta hormonlarınızdaki dengesizlik durumu biraz sakarlaşmanıza yol açabilir.  Karnınız hala büyümeye devam ediyor. Bu hafta içinde bağlarınızın gevşemesinde rol oynayan relaxin hormonu tüm vücudunuzu etkilemeye başlayacak.

13. hafta bebeğinizin yüzü vücuduna oranladığınızda hala küçüktür. Bebeğiniz yeni sürprizlerle karşınıza çıkarken bu hafta içinde de hem sizde hem de bebeğinizde bazı köklü değişimler ortaya çıkacak.

Diş eti kanamaları gebelik sürecinin başındaki şikayetleriniz arasında yer alıyor.  Bu haftada da diş eti kanamaları devam edebilir.  Bebeğinizi daha fazla hissetmeye başladığınız haftalara girmeye başladınız.

Sizinle 13. hafta içinde anne adayında ve bebekte yaşanan değişimler, bebeğinizin ultrason görüntüsü ve bu haftada dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedelim.

13. Haftada Bebek Değişimi

13. hafta içinde bebeğinizin boyu ortalama 7-8 cm kadar. Ağırlığı 25 grama kadar çıkabilir. Gelin birlikte bu hafta içinde bebeğinizde ortaya çıkan değişimlere bakalım;

  • Bebeğinizin vücuduna oranla yüzü daha küçük olsa da her geçen süre içinde bebeğiniz daha sevimli görünür. Bebeğinizin yüz hatları daha da belirgin hale gelir.
  • Alın bölgesi genişlemeye başlar. Ayrıca kulakları da büyüdükçe tam şeklini alma eğilimine girer. İç kulak ve orta kulak bölümleri oluşur.
  • Gözleri yüzünün önüne daha da yaklaşmış hale gelir. Ayrıca gözlerinin renklendiğini de belirtelim.
  • Bebeğinizin derisinin üzeri artık ince tüylerle iyice kaplanır.
  • Bebeğiniz baş parmağını artık ağzına sokma davranışını gösterebilir.
  • hafta içinde bebeğinizin tüm organlarıyla birlikte vücut sistemi oluşur. Organları ise büyüme ve gelişimini sürdürür.
  • Bebeğinizin kolları ve bacakları hala uzama eğilimindedir.
  • Bebeğinizin sindirim sistemi artık daha kusursuz çalışmaya başlar. Amniyon sıvısını yutan bebeğiniz böbrek ve bağırsaklardan süzülen sıvıyı tekrar bu sıvıya idrar olarak bırakır.
  • Atık maddelerin hepsi göbek kordonu- plasenta- anne karnı yolunu izleyerek dışarı atılır.
  • Bebeğinizin diş tomurcukları büyük oranda gelişmiştir.
  • Bebeğiniz artık iyice hareket etmeye başlar. Diğer haftalara göre daha hızlı hareketler yapmaya başlar. Tüm vücudunu gerebilir ve dışarıdan gelen uyaranlara karşı hala refleks olarak cevap verebilir.
  • Uyarılma anında bebeğiniz bir acı duymaz.
  • Bebeğinizin kalbi 12. hafta ile karşılaştırdığınızda biraz daha yavaş atar. Ancak hala bu atımlar hızlıdır.
  • Bu hafta itibariyle yolk kesesi tamamen kaybolmaktadır.
  • Bebeğinizin bağırsakları karnının içine tam olarak yerleşmektedir.

Bebeğiniz 13. haftada bazı köklü değişimlerle birlikte geçiş dönemi sayılabilecek bir süreç içindedir.

13. Haftada Bebeğin Ultrason Görüntüsü

13. haftada bebeğinizin yüz mimikleri ilk kez başlar. Bebeğinizin gülümsemeye başladığını ve bunu şanslıysanız ultrasonda göreceğinizi belirtelim. Bebeğinizin deri katmanı ve kemikleri daha da kalın yapıya kavuşur. Bu yüzden de ultrason görüntüsünde minik bir insan gibi izleyebilirsiniz. Bebeğinizin başı büyüdüğü için başı bedeninin üçte biri boyutunda görülecektir.

Bebeğinizin eli yüzüne değdiğinde refleks hareketler gerçekleştirebilir. Bebeğinizin baş parmağını ağzına sokabildiğini belirtmiştik. Ultrasonda bebeğinizin ağzında baş parmağını görebilirsiniz. Bazı doktorlar ultrasonda bu hafta bebeğinizin cinsiyetini söyleyebilir. Ancak bebeğinizin pozisyonu uygun konumda olmalıdır.

13.Haftada Anne Vücudunda Yaşanan Değişimler

Anne adayı 13. hafta itibariyle gebeliğin dördüncü ayı içine girer. Yani ikinci trimester dönemi başlar. Gebelik sürecinin en keyifli döneminin başındasınız. Bu haftada anne vücudundaki değişimler şu şekildedir;

  • Bebeğinizin tekmelerini hissetmeye çok az kaldı. Gebelik sürecine bağlı kan hacminin artması cinsel organlarda da kan miktarının artmasına yol açacaktır. Anne adaylarında cinsel ilişki çok keyifli hale gelebilir.
  • Bulantı ve halsizlikle birlikte duygu dalgalanmaları cinsel bölgeye olan aşırı kan akışıyla birlikte hafif ağrı hissi yaşatabilir.
  • 13 hafta geride kaldığında cilt sorunlarınız muhtemelen devam edecektir. Yüz ve bedenin farklı bölgelerinde koyu lekeler ortaya çıkaran gebelik maskesi sorunu yaşayabilirsiniz. Ancak bu durumun geçici olacağını hatırlatalım.
  • 13. hafta anne adayı açısından rahatlama döneminin başladığı haftadır.

13. Hafta Gebelikte Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gebeliğin 13. haftası ikinci trimester döneminin başı olduğundan anne adayının dikkat etmesi gereken bazı durumlar söz konusudur;

  • Diş eti kanamaları bu haftada da sürer. Bu yüzden dişlerinizi düzenli olarak fırçalayabilirsiniz.
  • Diş fırçalarken florür bulunmayan organik diş macunlarını tercih edin.
  • Diş tedavisi konusunda diş hekiminiz sizi yönlendirecektir. Bu dönemde diş tedavilerinden korkmayın.
  • Bol su için ve düzenli, sağlıklı beslenmeye çalışın. Çok yemek yemeyin. Gün içinde ortalama 300 kalori alabilirsiniz. İkiz gebeliğiniz varsa 500 kaloriye çıkarabilirsiniz.
  • Her gün düzenli ve dengeli bir şekilde protein ve kalsiyum barındıran gıdalar tüketin.
  • Magnezyum içerikli gıdalar yaşadığınız krampları engelleyecektir.
  • Bol su tüketmeye özen gösterin.
  • Çok kilo almamaya özen gösterin. Her hafta ortalama 300 gram kadar almanızın normal olduğunu varsayarsak ikinci üç ayda 4-5 kilo kadar almanız gerekir.
  • Bu haftalardan itibaren gebelikle ve doğumla ilgili eğitici gruplara katılmaya başlayabilirsiniz. Eşiniz de bu kurslarda size eşlik edebilir. Bebek bakımıyla ilgili kurslar ilk kez çocuk sahibi olacak çiftlerde işlevseldir.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

DR. HAVVA PARS AĞARGÜN

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Tedavi Merkezi Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2001-2002 yılında ABD’de University of Illinois at Chicago’da Reproduktif Endokrinoloji ve Infertilite Bölümünde çalıştı. Serbest Kadın Hastalıkları Uzmanlığının ardından 2009 yılında Memorial Hastanesinde Üremeye Yardımcı Tedavi Yöntemleri (Tüp Bebek) eğitimi ve sertifikası aldı. İstanbul’da özel hastanelerde çalışmaya devam etti. Hastalarına daha nitelikli zaman ayırmak için 2016 yılından itibaren kendi muayenehanesinde hasta kabul etmektedir. Özel olarak; IVF (Tüp bebek), Doğal Doğum, Sezaryen sonrası vajinal doğum (SSVD)
konularıyla ilgilenmektedir.

0 Yorum

Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir