2. Hafta Gebelik

2. Hafta Gebelik

2. Hafta Gebelik

2. hafta gebelik

40 haftalık hamilelik yolculuğunun 2. haftasında da, tıpkı ilk hafta olduğu gibi teknik olarak hamilelik mevcut değildir, ancak pozitif sonuca bir adım daha yaklaşılmıştır. Gebelik öncesinde vücut, bu eylem için hazırlanmaya ve değişmeye devam etmektedir. Sağlıklı bir hamilelik için bazı gelişmelerin yaşanması gereklidir.

Hamilelik henüz oluşmasa da, potansiyel olarak hamileliğin erken belirtileri fark edilmeye başlanabilir. Hamileliğin ikinci haftasında son adet dönemi tamamlanır ve yumurtalıklar yumurtlamaya başlamak için hazırlanır.

2. hafta gebelikte neler olur?

2 haftalık gebelikte, embriyonun yerleşebilmesi için östrojen hormonunun etkisiyle rahim iç duvarında yeni bir doku gelişir ve kalınlaşmaya başlar. Yumurtlama öncesinde luteinize edici hormon (LH) ve folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyeleri yükselir. Yumurta olgunlaştığında, yumurtalıklara bir folikülü serbest bırakması için kimyasal sinyaller gönderir. Foliküller, yumurtaları içeren sıvı dolu keselerdir ancak genellikle yalnızca bir tanesi olgunlaşır. Yumurtlama meydana geldiğinde, yumurta fallop tüpüne salınır. Yumurtlama sırasında, birden fazla yumurta salınır ve döllenirse çoğul gebelikler meydana gelir.

Yumurtanın serbest bırakılmasından sonraki 24 saat içinde, cinsel ilişki esnasında vajinaya bırakılan yaklaşık 250 milyon spermden biri yumurtanın içine nüfuz edebileceği fallop tüpüne kadar yüzmeyi başaracaktır. Fallop tüpüne ortalama 400 sperm ulaşabilse de yalnızca bir tanesi yumurtanın dış zarından girebilir.

Hamileliğin ikinci haftası ilerledikçe yumurtlama dönemi başlayacaktır. Bu, gebe kalma olasılığınızın en yüksek olduğu zamandır ve doğurganlık gününün belirlenebilmesi için adet döngüsü takip edilmelidir.

2 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

2. haftada fiziksel olarak hamilelik henüz mevcut olmadığı için, hamilelik belirtilerinin de görülmesi mümkün değildir. Bu haftada meydana gelen değişikler, vücudun yumurtlamaya hazırlandığını gösterir. Bazı yaygın belirtiler şunlardır:

  • Göğüslerde hassasiyet: Birçok kadın yumurtlamaya yol açan süre içinde göğüslerinde hassasiyet yaşamaktadır.

Okumanızda fayda var: Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

  • Yumurtlama ağrısı: Mittelschmerz olarak da adlandırılan orta şiddetli ağrı, adet döngüsünün ortasında meydana gelir. Alt karnın bir tarafında donuk, ani gelişen, keskin bir ağrıdır. Genellikle uzun sürmez ve yumurtlama ile ilişkilidir. Tüm kadınlar yumurtlama ağrısı yaşamamaktadır veya her ay hissedilmemektedir.
  • Servikal mukus farklılıkları: Servikal mukustaki değişiklikler, yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceğinin iyi bir göstergesi olabilir. Yumurtlama yaklaştıkça mukus daha ince ve berraktır.
  • Artan cinsel dürtü: Yumurtlama döneminde hormonlar nedeniyle libidoda belirgin bir artış görülür.
  • Bazal vücut ısısındaki dalgalanmalar: Vücut sıcaklığını kontrol etmek, yumurtlamanın meydana gelip gelmediğini anlayabilmenin en iyi yollarından biridir. Östrojen ve progesteron hormonu vücut sıcaklığının yaklaşık 1 derece artmasına neden olur ve termometre ile ölçümlenebilir.

2 haftalık bebek gelişimi nasıl olur?

Bu aşamada yumurta henüz döllenmediği ve embriyo oluşmadığı için, hamileliğin 2. haftasında da henüz bir bebek yoktur. Muhtemelen ikinci haftanın sonunda hamilelik oluşacaktır. Her hücredeki kromozomlar, sperm ve yumurta döllendikten hemen sonra birleşerek bebeğin genlerini oluşturur.  Hamileliğin ilk günlerinde bile bebeğin cinsiyeti ve genetik özellikleri bellidir.

Tek yumurta ikizleri, bir spermin bir yumurtayı döllemesi ancak bu yumurtanın daha sonra ikiye bölünerek iki organizmaya hayat vermesiyle oluşur. Bu durum, aynı cinsiyetten genetik olarak özdeş çocuklarla sonuçlanır. Çift yumurta ikizlerinde ise iki sperm iki yumurtayı döller ve ortaya çıkan bebekler farklı cinsiyette olabilir.

2 haftalık gebelik ultrasonda belli olur mu?

2. haftada fetüs henüz bulunmadığı için, ultrason bebeği tespit edemeyecektir. Normalde hamileliğin en erken belirtisi gebelik kesesinin görünmesidir, fakat gebelik kesesi 4. ve 6. haftalar arasında tespit edilmektedir. Bu nedenle hamileliğin 2. haftasında bir ultrason görüntülemesine ihtiyaç olmayacaktır. Ancak, doğurganlık problemleri olan kadınlarda yumurtlama dönemi yaklaşırken rahim iç duvarının kalınlığı ve foliküllerin doğru olgunlaşıp olgunlaşmadığını belirlemek için ultrason gerekebilir.

2. hafta gebelikte neler yapılmalı?

  • Dengeli ve düzenli beslenmek: Bir bebeği büyütmek için hazırlanan vücudun, yeteri kadar besin ve enerji kaynağıyla dolu olması gerekmektedir. Sağlıklı bir beslenme programı oluşturmak ve doğru yiyecekleri yemek, bebeği desteklemek için yeterli enerji sağlayacaktır.

Peki bu dönemde nasıl beslenmeliyiz: Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Prenatal takviyeler almak: Hamile kalmaya çalışan kadınlar, doktora danışarak doğum öncesi takviyeler kullanmalıdır.
  • Sigarayı bırakmak: Yaşamın her döneminde, özellikle de hamilelikte kesinlikle sigaradan uzak durulmalıdır. Sigara içmek doğurganlığa ciddi zararlar verebilir, gebelik komplikasyonlarına neden olabilir ve embriyonun rahim haricinde başka bir yere yerleşme riskini artırabilir.
  • Yumurtlama belirtilerini izlemek: Yumurtlama döneminde kadınların hamile kalma ihtimali çok yüksektir. Yumurtlama belirtileri 2. haftada dikkatli olarak izlendiğinde servikal mukus değişiklikleri, vücut ısısı artışı ve göğüs hassasiyeti gibi değişiklikler görülebilir. Değişiklikler fark edilemiyorsa basit bir şekilde uygulanabilen ovulasyon testi yapılabilir.
  • Stresi azaltmak: Hamilelik aşamasında mümkün olduğu kadar sakin bir yaşam sürdürülmelidir. Stresle ilişkili enzimler, hamile kalma olasılığını engelleyebilir.
  • Düzenli cinsel ilişkide bulunmak: Düzenli cinsel ilişki, yumurtlamanın en uygun olduğu zamanda gebe kalma olasılığını artırır. Spermler, kadının üreme sistemi içerisinde 5 gün boyunca canlılığını koruyabilir. Cinsel ilişki sonrasında milyonlarca sperm hücresi vajinaya aktarılsa da, bir veya iki tanesi hedefe ulaşacaktır. Yumurta hücreleri ise salındıktan sonra yalnızca 12 ila 24 saat yaşadığı için yumurtlamadan önce cinsel ilişkide bulunmak gerekir. Bu durum, yumurta hala canlıyken spermlerin fallop tüplerine yüzmelerine olanak sağlayacaktır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız