3. Hafta Gebelik

3. Hafta Gebelik

3. Hafta Gebelik

3 hafta gebelik

3. hafta, hamilelik yolculuğunun en önemli gelişiminin yaşandığı dönemdir. Anne adayı henüz hamile olup olmadığını bilmese de, bu hafta sperm yumurtayla döllenir ve bebeğin gelişimi başlar.

3. hafta gebelikte neler olur?

Gebelik süreci bir yumurtanın salınması, fallop tüpüne ulaşması ve sperm tarafından döllenmesiyle oluşur. 3. haftada sperm hücresi ile yumurta fallop tüpünde buluşur. Ancak, hamilelik yalnızca doğru zamanda gerçekleşir. Yumurtlama adet döngüsünün yaklaşık ikinci haftasında oluşur ve spermler kadının üreme organlarında 5 güne kadar hayatta kalabilir. Bu durum, hamileliğin oluşması için her ay kısa süreli bir zaman dilimi olduğunu gösterir. Birçok sağlıklı çiftin uzun süre boyunca bebek sahibi olamamasının nedeni, doğru zamanın değerlendirilememesidir.

Bir sperm yumurtaya nüfuz ettiğinde, yumurtanın yapısı değişir ve başka hiçbir sperm giremez. Yumurta, sperm ile bağlandığında zigot adı verilen tek bir hücre oluşturur. Zigot, aktif olarak bölünmeye başlar ve birkaç gün içinde fallop tüplerinden rahime doğru hareket eder. O sırada blastosist adı verilen birkaç yüz hücrelik küçük bir hücre topuna dönüşür. Hücre kütlesinin içi embriyoyu, dış hücreler ise plasentayı oluşturur. Blastosistin bir sonraki görevi, rahime ulaşmak ve besin kaynağı olarak hizmet edecek rahim iç duvarına bağlanmak olacaktır. Rahime ulaşma yolculuğu yaklaşık 6 gün kadar sürebildiği için, implantasyon muhtemelen dördüncü haftaya kadar gerçekleşmeyecektir.

3. hafta gebelikte çoğul gebelik de meydana gelebilir. Tek yumurta ikizleri aynı yumurtadan, spermden ve genetik materyalden gelir. Döllenmiş yumurta, iki hücreli aşama veya blastosist aşaması gibi farklı aşamalarda iki özdeş hücre grubuna ayrılabilir. Ancak, bu eylem genellikle gebe kaldıktan sonraki ilk haftada gerçekleşir. Çift yumurta ikizleri ise iki farklı yumurta ve sperm gerekir. Yumurtlama sırasında iki yumurta serbest bırakılırsa ve her yumurta farklı spermler tarafından döllenirse iki ayrı zigot oluşur.

3 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik 3. ve 4. haftalarda oluştuğu için, anne adayları bu dönemde kendilerini çok farklı hissetmeyi beklememelidir. Şu an kadının vücudunda çok fazla gelişme olmasına rağmen herhangi bir hamilelik belirtisinin oluşması olası değildir.

Hormon düzeylerinin değişmesiyle oluşabilecek bazı belirtiler şöyledir:

  • Duygusal değişimler: Hamile kalmaya çalışan kadınlar, bu süreçte endişeli ve heyecanlıdır. Hamilelik testi uygulayana dek gergin bir bekleyiş hakimdir. Bu durum, kadınları duygusal olarak daha hassas bir hale getirmektedir.
  • Lekelenme: Embriyo rahime ulaştığında, implantasyon esnasında az miktarda kanama veya lekelenme oluşabilir. İmplantasyon sırasında herhangi bir lekelenme yoksa hamile olunmadığı anlamına gelmeyecektir. Tüm kadınlarda bu belirti görülmemektedir.
  • Mide bulantısı: Hamilelik hormonu olan hCG, henüz yeni oluşmaya başlayan bir hamilelikte nadiren mide bulantılarına neden olur. Mide bulantısının üçüncü haftada hissedilmesi, genellikle çoğul gebelik belirtisidir. Çoğul gebeliklerde daha yüksek hormon düzeyleri mevcuttur.

3 haftalık gebelik ultrasonda belli olur mu?

3 haftalık hamilelik, ultrason taraması için erken bir dönemdir. Ultrasonda, hamileliğe dair görülebilecek ilk oluşum gebelik kesesidir, ancak bu haftada gebelik kesesi mevcut değildir. Döllenmiş yumurta, bir tuz tanesinden daha küçüktür ve hareket halindedir.

Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor?

3 haftalık gebelik testte çıkar mı?

gebeliğin 3. haftası

3 haftalık gebelikte pozitif bir gebelik testi sonucu elde edilemeyecektir. Gebelik testleri, vücuttaki hCG hormonunun varlığına göre sonuç verir ve bu haftada henüz üretilmemektedir. Döllenmiş yumurta, rahime implante olduğunda hCG üretilir. İdrarla yapılan hamilelik testleri, beklenen adet tarihinin gecikmesinden sonra sonuç verebilir. Erken dönemde yapılan testler yanlış bir sonuca yol açabileceği için güvenilir değildir. Hayal kırıklığını önlemek için bir süre daha beklemek faydalıdır.

Özellikle doğurganlık tedavileri ile gebe kalmaya çalışan kadınlarda yanlış sonuçlar daha yaygındır.  Bunun nedeni, yumurtlamayı tetiklemek için yapılan hCG enjeksiyonudur. Pozitif bir sonuç elde edilse dahi, enjeksiyon kaynaklı olabilmektedir.

3 haftalık gebelik nasıl anlaşılır?

3. haftalık gebelikte, kadının dış görünümünde herhangi bir değişiklik oluşmamaktadır. Ayırt edici bir belirti yoktur; test veya ultrason ile gebelik belirlenememektedir. Bu nedenle, hamileliğin anlaşılabilmesi için birkaç hafta daha beklenmelidir.

3. hafta gebelikte neler yapılmalı?

  • Sağlıklı beslenme: Hamile kalmaya çalışırken veya hamileliğin erken aşamalarında doğru besinlerin alındığından, dengeli beslenildiğinden emin olunmalıdır.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Doğru beslenme ipuçları şöyledir:

  • Bebeğin büyümesine yardımcı olmak ekstra proteine ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle ilk birkaç haftada günde üç porsiyon protein alınmalıdır.
  • Hamileyken yeterli kalsiyum alınmaması halinde, bebek annenin kemiklerindeki kalsiyumu alabilir ve bu durum annede sağlık problemlerine neden olabilir.
  • Demir ve folik asit, hamilelik sırasında ihtiyaç duyulan ekstra kanın yapılmasına yardımcı olur. Bazı sebzeler bu mineraller yönünden zengindir.
  • Hamilelere ve hamile kalmaya çalışan kadınlara günde 200 mg’dan (2 fincan kahve) fazla kafein almamaları önerilir. Yüksek dozlarda kafeinin, düşük yapma riskini artırabildiğini göstermektedir.
  • Egzersiz yapmak: Aktif bir yaşam sürmek sağlık için gereklidir. Ayrıca varsa fazla kiloların verilmesine, enerjik hissetmeye, ruh halinizi düzenlemeye ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Uzmanlar, hamile kadınlara haftada 150 dakika fiziksel aktivite önermektedir. Egzersiz yaparken aşırıya kaçmamak ve yorulmamak önemlidir.
  • Olumlu düşünmek: Fiziksel olarak hamileliğe hazırlanırken, zihinsel olarak da hazırlanmak gerekir. Fikirlerin, düşüncelerin ve ifadelerin olumlu olması, hamilelik testi için beklerken endişelerin üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız