4 Boyutlu Ultrason Nedir, Nasıl Yapılır?

4 Boyutlu Ultrason Nedir, Nasıl Yapılır?

4 Boyutlu Ultrason Nedir, Nasıl Yapılır?

4 boyutlu ultrason nasıl yapılır

Hamileliklerin tümünde rutin olarak 2 boyutlu ultrason görüntülemeleri yapılır. 2 boyutlu ultrason, siyah-beyaz görüntülerin ekrana verildiği, bebeğin tek düzlemde incelendiği uygulamadır. 2 boyutlu taramalarının aksine, 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar genellikle prenatal rutin muayene değildir. Gerektiğinde fetüsün gelişimine daha yakından bir göz atmak gibi tıbbi nedenlerden ötürü yapılması istenir.

“4 boyutlu ultrason nasıl yapılır” sorusunun yanıtını vermeden önce, bu tekniğin nasıl işlediğine göz atalım.

2 boyutlu ultrasonlar küçük ve düz görüntüler sağlarken, 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar daha fazla ayrıntıyı gösterir. 3 boyutlu ultrason sırasında, birden fazla iki boyutlu görüntüler farklı açılardan alınır ve bunlar bebeğin görüntüsü oluşturmak için bir araya getirilir. Böylece tarama esnasında ağız, burun, yanaklar ve gözlerin tam şekli de dahil olmak üzere fetüsün net bir görüntüsünü sağlanır. 4 boyutlu ultrasonlarda ise buna benzer özelliklere zaman boyutu da eklendiği için kısa bir video şeklinde görüntü alınır. Bebeğin esnemesi, başparmağını emmesi, gülümsemesi ve gözlerini kırpması dahi birçok hareket izlenebilir.

4 boyutlu ultrason nasıl yapılıyor?

Ses dalgaları kullanılarak yapılan 4 boyutlu ultrason taraması da, diğer ultrason taramaları gibi yapılır.

Taramanın yapılması için sırt üstü uzanılır ve karın kısmı açılır. 4 boyutlu ultrason cihazları hakkında özel bir eğitim almış hekim veya bir teknisyen gebenin karnına ultrasonun kullanımının kolaylaşması için jel sürer ve görüntüsü elde etmek için ultrasonun probu karnın üzerine koyar. 4 boyutlu sonogram görüntüleri, ultrason makinesi tarafından oluşturulan ses dalgalarından elde edilir. Ultrason probu, bebekten yansıyan ses dalgalarından resimler üretir. Bunlar, bebeğin rahim etrafında dolaştığını gösteren 4 boyutlu görüntüler oluşturur.

Görüntüleme yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. İstenilen görüntülerin elde edilememesi durumunda bu süre uzatılabilir. İşlem bittikten sonra karna sürülen jel temizlenir ve hasta kaldırılır. Çıkan sonuçtan elde edilen fotoğraf ve videolar teslim edilir.

4 boyutlu ultrason

Medikal olmayan bir ortamda ve uzmanlığı olmayan kişiler tarafından yapılan görüntülemelerin doğruluk payı her zaman için şüphelidir. Bu nedenle mutlaka uzman kişiler tarafından, özel bir cihaz kullanılarak yapılması gerekir.

4 boyutlu ultrason testi, bebeğin hareketlerini ve şeklini yakalamak için ikinci üç aylık dönemde yapılabilir. Hamileliğin 18. ve 22. haftalarında kafanın, beynin, yüzün ve omurganın nasıl bir gelişme kaydettiğini görmek mümkündür.

4 boyutlu ultrason olan hastaneler hangileridir?

Her devlete bağlı hastanelerde veya özel sağlık kuruluşlarında 4 boyutlu ultrason taraması mevcut değildir. Özellikle devlet hastanelerinde sayıca daha azdır. Yalnızca büyük şehirlerde ve merkezi konumda olan hastanelerde uygulanmaktadır. Özel hastanelerde ise 4 boyutlu ultrason hizmeti veren yerler sayıca fazladır. Bulunduğunuz il ve ilçeye göre hangi hastanelerde bu taramanın yapılıp yapılamayacağını öğrenebilirsiniz.

4 boyutlu ultrason fiyatları nasıldır?

4 boyutlu ultrason görüntülemesi söz konusu olduğunda sabit bir fiyat söylemek mümkün değildir. Taramanın yapıldığı sağlık kurumuna göre fiyatlarda değişkenlik görülmektedir. Her özel hastanenin kendine göre belirlemiş olduğu bir fiyat tarifesi olduğu için, 4 boyutlu ultrason uygulaması için geniş bir fiyat aralığından söz etmek mümkündür.

“4 boyutlu ultrason nasıl yapılır” sorusunun yanıtı için; diğer ultrason türlerinden bir farkı olmadığını söylemek mümkündür. Bu işlemin her yerde uygulanma türü aynı şekildedir ve değişiklik görülmemektedir.

4 boyutlu ultrason fiyatları hakkında bilgi almak için tıklayın.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız