4. Hafta Gebelik

4. Hafta Gebelik

4. Hafta Gebelik

4. hafta gebelik

4. haftada beklenen adet döneminin gerçekleşmesi gerekir, ancak hamilelik mevcut olduğu için kanama oluşmaz. Bu hafta kadınlar hamile olup olmadığını merak etmeye, hatta şüphelenmeye başlayacaktır. 4. hafta, embriyo aşamasının başlangıcıdır. Henüz çok fazla zaman olmamasına rağmen, hamileliğin ilk ayı tamamlanmıştır. Bu aşamada embriyo, doğuma kadar gelişimini tamamlayacağı rahime yerleşecektir.

4. hafta gebelikte neler olur?

Döllenmiş yumurtanın rahime ulaşıp rahim iç duvarına yerleşmesine implantasyon denir. İmplantasyon genellikle yumurtlamadan altı ila on gün sonra gerçekleşir ve bu zaman dilimi gebeliğin 4. haftasına denk gelir. Döllenmiş yumurtanın içeriğinde bebeğe ve bebeğin 40 hafta boyunca hayatta kalması için ihtiyaç duyacağı hücreler mevcuttur. İç hücreler bebeğin organlarına ve vücut kısımlarına, dış hücreler ise plasentaya dönüşmeye başlar.

Hamileliğin bu önemli aşamasında, embriyo rahim iç duvarı içerisinde büyür ve gelişir. İç hücreler 3 ayrı katman oluşturur. İlk tabaka akciğerler, mide, gastrointestinal sistem ve mesane haline gelir. Orta tabaka kalp, kan damarları, kaslar ve kemiklere dönüşür. Son tabaka ise beyin ve sinir sistemini meydana getirir. Ayrıca bu dönemde gözler, ağız, çene ve boğaz gibi yüzün başlangıcı oluşmaya başlar.

Hamileliğin ilk bölümünde, embriyo küçük bir keseden beslenir. Kısa bir süre sonra, embriyoyu çevreleyen amniyotik kesenin dış tabakasından gelişen plasenta, büyüyen bebeğe besin sağlama rolünü üstlenecektir. Hamileliğin 4. haftasında oluşan plasenta, annenin vücudunuzdaki hücrelerin yardımıyla bebeğin dokularından yapılır. Bu haftadan itibaren, plasenta gebeliğin dördüncü ayına kadar kalınlaşmaya devam eder. Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu belirli besin maddelerini temin etmek ve kan dolaşımını sağlamak için çalışır. Paylaşılan dokudan oluşmasına rağmen, anne vücuduyla bebeğin doğrudan temas etmesine izin vermez.

Fetal yumurta bölünme zamanına bağlı olarak çoğul gebeliklerin oluşumu ise şöyledir:

  • Yumurta, döllenmeden sonraki 3-4. günde bölünürse her fetüsün kendi amniyotik kesesi bulunacak, daha sonra iki ayrı plasenta gelişecektir. Çift yumurta ikizlerinin çoğu bu türdedir.
  • Yumurta, döllenmeden sonraki 3-8. günde bölünürse, her fetüsün kendi amniyotik kesesi bulunacak, daha sonra tek bir plasentayı paylaşacaktır. Tek yumurta ikizlerinin bazılarında görülebilir.
  • İki embriyo 8-13. günde, yani amniyotik kese geliştikten sonra oluşursa; paylaşmak için bir plasenta ve bir amniyotik kese olacaktır. Oldukça nadir görülür.

4 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

Gebelik hormonları, henüz 4 haftalık gebelikte de bazı semptomlara neden olabilir. Hormon seviyeleri oldukça hızlı bir şekilde artar. Bu nedenle 4. haftada herhangi bir belirti olmasa dahi, ilerleyen süreçte başlayacaktır. Erken dönem gebelik belirtileri ile adet öncesi meydana gelen belirtilerin benzer nitelikler taşıdığı unutulmamalıdır.

  • Şişkinlik: Progesteron üretiminin artmasıyla birlikte şişkinlik ve ödem görülmesi normaldir.
  • Lekelenme: İmplantasyonun bir sonucu olarak 4. haftada kısa sürede sonlanan, hafif lekelenme veya kanama oluşabilir. Her kadında görülmeyen, ancak tamamen normal olan bir durumdur.
  • Ruh hali değişimleri: Dalgalanan hormonlar ve stres sürekli olarak değişen ruh haline neden olabilir. Özellikle gebeliğin ilk 12 haftası boyunca oldukça yoğundur. Çabuk sinirlenme, ağlama atakları, ani mutluluk değişimleri sıkça görülür.
  • Mide bulantısı: Genellikle günün erken saatlerinde yoğunlaşan mide bulantısı, gebeliğin erken semptomları arasında en rahatsızlık verici olan problemdir. Bulantılar genellikle dokuz hafta civarında en kötü durumdadır ve daha sonra yavaş yavaş iyileşerek ikinci trimesterde tamamen kaybolur. Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
  • Yorgunluk: En yaygın gebelik semptomlarındandır. Annenin vücudu, küçük hücre topunu embriyoya dönüştürmek için tahmin edilenden daha fazla enerji harcamaktadır.
  • Göğüslerde hassasiyet: Annenin vücudunu değiştiren hormonlar, süt kanallarını da hazırlamaya başlayacaktır. Bu nedenle göğüslerde hassasiyet ve ağrı oluşabilir. Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

4 haftalık gebelikte kasık ağrısı normal midir?

Hamileliğin 4. haftasında yaşanan kasık ağrısı, herhangi bir komplikasyonun yaşandığına dair endişeye neden olsa da; bu durum yüksek oranda implantasyondan dolayı oluşmaktadır. Döllenmiş yumurta rahim iç duvarına implante edildiğinde, alt pelvis bölgesinde adet kramplarına benzer şekilde kasık ağrıları oluşturabilir. Bu duruma ek olarak ağır kanama, şiddetli ağrı, baş dönmesi, bayılma gibi semptomlar mevcutsa mutlaka kontrol gerekir.

Okumanızda fayda var:  Gebelikte Karın ve Kasık Ağrısı

4 haftalık gebelik testte çıkar mı?

4 haftalık gebelikte beklenen adet tarihi gecikmiş olacak ve bu nedenle kadınlar gebelik testi uygulamak isteyecektir. Evde, idrarla uygulanabilen hamilelik testleri; döllenmiş bir yumurtanın rahim iç duvarına yerleşmesinden sonra vücudun ürettiği hCG (insan koryonik gonadotropin) hormonunun varlığını ölçümler.  Bu tip hamilelik testlerini uygulamadan önce geciken adet döneminin ilk gününe kadar beklenilmesi önerilir. Bekleme sürecinde daha fazla hormon üretileceği için, yanlış sonucun alınması engellenecektir. Gece boyunca beklemiş olan idrarda hCG hormonu seviyesi daha yoğun olacaktır. Test yapmak ve doğru bir sonuç almak için en uygun zaman dilimi sabahın erken saatleridir.

4. hafta gebelikte yapılan kan testleri, hamileliğin mevcut olup olmadığına dair net bir sonucu gösterebilir.

4 haftalık gebelik ultrasonda belli olur mu?

Hamileliğin 4. haftasında, hücre topu embriyoya ve plasentaya bölünür. Omurganın, beynin ve omurganın yapı taşı olan nöral tüp oluşmuş; amniyotik kese belirmiştir. 4 haftalık hamilelikte yapılan ultrason taramasında, gebelik kesesi küçük bir nokta şeklinde görülebilir.

Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor?

4 haftalık gebelik beslenme nasıl olmalıdır?

Hamileliğinizin her döneminde olduğu gibi 4. haftada da yeterince su içmek çok önemlidir. Vücudun kan akışını artmaya başlar ve bebeğin daha fazla sıvıya ihtiyacı vardır. Yeterli sıvı alımı, aynı zamanda yorgunluk ve olası kabızlık probleminin önüne geçebilir.

Hamileliğin öncesinde ve hamilelik döneminin ilk üç ayında folik asit takviyesi almak çok önemlidir. Folik asit doğum kusurlarını önlemeye, beyin ve omurilik gelişimine yardımcı olacaktır.

Folik asit takviyelerinin temel maddesi olan folat, bazı besin maddelerinde de bulunmaktadır. Koyu yapraklı yeşillikler, fındık, yumurtalar, et ve tavuk folat bakımından zengindir ve tüketilmesi oldukça faydalıdır.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız