5. Hafta Gebelik

5. Hafta Gebelik

5. Hafta Gebelik

Korunmasız cinsel ilişki mevcutsa ve beklenen adet dönemi gecikmiş ise, 5.hafta gebelik testi yapmak için uygun bir zamandır. Pozitif bir gebelik testi sonucu, bebek sahibi olmak isteyen çiftler için şaşırtıcı ve heyecanlıdır. Hamile olduğunu öğrenmek, kadınlarda karmaşık duygular oluşturabilir.

Hamileliğin 5. haftasında meydana gelen değişiklikler belirsizliğini korumaktadır. Bu aşamada embriyo çok küçüktür ancak oldukça hızlı gelişmektedir.

5. hafta gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır?

Gebeliğin 5. haftasında anne karnındaki bebek yaklaşık 3 mm boyutundadır ve bir susam büyüklüğündedir. Oldukça küçük boyutlu olsa da, gelişmeye ve şekillenmeye başlayan birçok oluşum mevcuttur.  Bebeğin sinir ve dolaşım sistemleri hamileliğin 5. haftasında oluşacak; kalbi, beyni ve omurgası gelişecektir. Kalp, basit ve tek bir tüpten; karmaşık dört odalı bir organa dönüşerek birkaç hafta içerisinde atmaya başlayacaktır.

Plasenta, amniyotik kese ve göbek kordonu henüz bulunmamaktadır. Bebek, koruma ve besin sağlayan gebelik kesesi ile çevrilidir.  Plasentanın yapım aşaması, ilk üç aylık dönemin sonunda tamamlanacak; gelişmekte olan fetüsü rahim iç duvarına bağlayarak bebeğe besin ve oksijen taşıyacaktır.

5.haftada embriyo, nöral tüp (omurilik öncesi ve beyin) oluşturarak bir fetüs gibi görünmektedir.

5 haftalık gebelik kesesi görülebilir mi?

İlk ultrason muayenesi, ektopik gebelik gibi gebelik anormallerini saptamak için yapılır. Embriyo rahimdeyse ve herhangi bir problem görülmüyorsa normal kabul edilir. Ultrason muayenesi genellikle karından yapılsa da, hamileliğin erken aşamalarında net bir görüntü elde edebilmek için transvajinal ultrason tercih edilebilir.

Gebelik kesesi, embriyonun etrafını çevreleyen ve gerekli sıvıları barındıran bir küredir. 5.haftada henüz embriyo görülemeyecek kadar küçük olsa da gebelik kesesi tespit edilebilir.

5 haftalık gebelik annedeki değişiklikler nelerdir?

5 haftalık hamilelikte bebek halen çok küçük olduğu için, karın muhtemelen her zamanki gibi görünecektir. Hamilelik hormonları kadınları biraz şişkin hissettirse de, mide bulantısı ve kusma problemi olanlar kilo kaybı dahi yaşayabilir. Bu durum normal kabul edilir ve sağlıklı olunduğu sürece endişelenilmemelidir.

Hamileliğin 5. haftasında hormonlar yükselmeye devam eder. Östrojen, progesteron ve hCG düzenli olarak yükselir. Hamilelikte meydana gelen belirtilerin nedeni de hormonların seviyesidir. Birçok kadın bu dönemde hamileliğin etkilerini hissedebilir. 5.haftada hiçbir belirti yaşanılmaması da olağandır. Çoğunlukla, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde meydana geleceklerdir. Hamileliğin en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Yorgunluk: Enerjinin çoğu gelişmekte olan embriyoya aktarılır ve anne adayının kendini yorgun hissetmesi normaldir.
  • Mide bulantısı: İlk üç aylık dönemde oldukça yaygındır ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde azalmaya eğilimlidir. Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
  • Göğüslerde hassasiyet: Gebeliğin 5. haftasında göğüsler hassas ve şişkin olabilir.Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler
  • Yiyeceklere karşı hassasiyet: Bazı yiyeceklere karşı aşırı istekli olunabilirken, bazı yiyeceklerden kaçınma görülebilir.
  • Sık idrara çıkma: Vücuttaki hormonlar, pelvik bölgeye ve böbreklere giden kan akışını artırarak sık idrar problemine neden olur.
  • Kramplar: Hafif rahim krampları normaldir ve embriyonik implantasyon belirtisi olabilir.
  • Ruh hali dalgalanmaları: Hormon seviyeleri büyük değişikliklere uğradığında ruh halinde inişler ve çıkışlar yoğunlaşır.

5 haftalık gebelik kaç aylık olur?

Hamilelik, genellikle 4. haftadan sonra tespit edildiği için, ilk aylık süreç farkında olmadan sonlanmaktadır.  Bir kadının biyolojik olarak ne zaman hamile kaldığını öğrenmek zordur. Bu nedenle, hamileliğin haftasını anlamak ve bu haftaya göre incelemelerde bulunmak önemlidir.

Standart prosedürlere göre, hamilelik son adet tarihinin ilk gününden itibaren başlamaktadır. Bebeğin tahmini doğum tarihi ise, son adet tarihinin ilk gününe 280 gün eklenerek hesaplanır. 5 haftalık gebelik, hamileliğin 2. aylık döneminin başlangıcıdır.

5. hafta gebelikte nelere dikkat edilmeli?

  • Toksoplazma, özellikle hamilelik döneminde riskli bir enfeksiyondur. Genellikle kedi dışkısı temasıyla, iyi temizlenmeyen meyve-sebzelerle, çiğ veya az pişmiş et tüketimiyle bulaşmaktadır. Hamilelik boyunca bu tür faktörlere dikkat edilmelidir.
  • Diş rahatsızlıklarının hamilelik esnasında teşhis ve tedavi edilmesi zorludur. Ayrıca, periodontal hastalıklar gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) oluşma riskini arttırmaktadır. Bu nedenle, diş sağlığı ve bakımına hamilelik döneminde daha fazla özen gösterilmelidir.
  • Pastörize edilmemiş yiyecekler, işlem görmüş et ürünleri, yüksek cıva içeren balıklar bebeğin gelişimi için olumsuz etkiler meydana getirebilir. Aynı zamanda kafein alımı azaltılmalı, zararlı alışkanlık mevcutsa bırakılmalıdır.
  • Mide bulantısı olan gebeler için protein ve kompleks karbonhidrat içeren yiyecekler faydalı olabilir. Tuzlu krakerlerin ayranla birlikte tüketilmesi, bulantı şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olacaktır. Zencefil ve B6 vitamini takviyesi diğer seçeneklerdendir.
  • Günde en az 2 litre su içildiğinden emin olunmalıdır. Özellikle kusma problemi olan gebelerin su tüketimine daha fazla dikkat etmesi, dehidrasyondan kaçınması gerekir.
  • Şişkinlik ve gaz problemi gebelikte yaygındır. Bazı yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmeli; bir süre boyunca brokoli, lahana veya baklagiller gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Düzenli yürüyüş gibi hafif düzeyli egzersizler, tüm gebelik semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca genel sağlık durumu ve ruh hali dalgalanmalarına da olumlu yönde etki edecektir.
  • hafta gebelikte hormonlar nedeniyle cinsel dürtülerde artış görülebilir. Düşük gibi herhangi bir gebelik riski bulunmuyorsa, hamilelikte cinsel ilişki güvenlidir. Bazı kadınlarda cinsel ilişki sonrası lekelenmeye benzer hafif kanama oluşabilir. Bu durumun nedeni rahim ağzının gebelikte daha hassas olması ve penetrasyon esnasında kılcal damarların etkilenmesidir. Yoğun olmadığı sürece, hamilelikte de bazı vajinal kanamalar normal kabul edilebilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız