6. Hafta Gebelik

6. Hafta Gebelik

6. Hafta Gebelik

6. hafta gebelik

Hamilelik durumu muhtemelen kısa bir süre önce öğrenildiği için karmaşık duyguların hissedilmesi olağandır. 6. hafta gebelik henüz yenidir ve kadının vücudunun hamileliğe uyum sağlaması devam etmektedir. İlk trimester boyunca rahatsızlık verici erken gebelik belirtileri görülür. Herhangi bir belirti hissedilmese dahi, hormon seviyeleri hızla yükselmeye ve embriyo gelişmeye devam etmektedir.

6. hafta gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır?

6. haftada bebek yaklaşık 7-10 mm uzunluğundadır ve son birkaç haftadır ciddi şekilde büyümektedir. Geçen haftaya oranla iki kat büyüyen embriyonun boyutu bir bezelye ile eş değerdir.

Gelecek günlerde bebeğin yüzünü oluşturacak doku kıvrımları gelişir. Ağız ve burun deliklerine dönüşecek olan küçük açıklıklar mevcuttur. Ayrıca başın her iki yanında kulakları oluşturan kıvrımlar ve gözlere dair koyu lekeler de görülebilir.

6. haftada bebeğin organları henüz tomurcuk halindedir. Kısa süre içerisinde eller, bacaklar ve parmaklar oluşacaktır.

Bebeğin sinir sistemi, hücre tabakası olan sinirsel bir plakadan gelişir. Ortada bir oluk oluşur ve oluğun kenarları kıvrılarak nöral tüp için birleşir. Tüpün ön kısmı beyin, diğer kısmı ise omurilik olur. Omurilik bu aşamada kıvrık bir sırt ve kuyruğu oluşturur. Nöral tüp, tamamen kapanışını altı haftada tamamlar. Kapanmadığı durumlarda, bebekte bir nöral tüp defekti olan spina bifida veya ağız çatısının birbirine kaynaşmadığı yarık dudak problemi gelişir. Folik asit takviyeleri, bu tür rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur.

Bebeğin akciğerleri, karaciğeri ve böbrekleri de gelişmeye başlıyor. Ayrıca kaslar büyüyecek, kolların ve bacakların hareket etmesine imkan sağlayacaktır. Bu hafta itibariyle bebeğe besin taşımak ve atıkları uzaklaştırmakla görevi olan göbek bağı da oluşacaktır.

6. hafta gebelik kalp atışı duyulur mu?

Bebeğin kalbi artık düzenli bir ritimle atmaktadır. Kalp atışları bu haftada ultrason görüntülemesinde duyulabilir. Henüz tespit edilememişse belirli bir gün içerisinde tekrar kontrol edilmelidir. Bebeğin kalbi dakikada yaklaşık 90 ile 110 kez atmaktadır.

Buraya da göz atmak isterseniz: Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

6. hafta gebelik ultrason görüntüleri nasıl olur?

6. hafta gebelik ultrason görüntüleri nasıl olur?

Bir önceki haftaya göre ultrason görüntülerinde de önemli değişiklikler fark edilebilir. Ortada göbek kordonu olacak şekilde bebek, içe doğru kıvrılmış durumdadır. Baş, görüntünün üst tarafındadır. Kolları ve bacakları oluşturacak küçük tomurcuklar mevcuttur.

Hamileliğin 6. haftasında, rahim içinde bulunan bir hamileliği doğrulamak için gebelik kesesi ve embriyo kontrol edilir. Embriyonun gelişimini takip etmek, tahmini doğum tarihini belirlemek, çoğul gebelik durumunu saptamak ve kalp atışını dinlemek için ultrason muayenesi yapılabilir.

İlginizi çekebilir: Ultrason Terimleri Ne Anlama Gelir?

6 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?

Çoğul gebelik değilse anne adaylarının dış görünümünde, 6. haftada da tespit edilebilir bir değişiklik mevcut değildir. Farklı bir görünüm olmasa da şişkinlik, rahatsızlık ve özellikle sık idrara çıkma gibi problemler mevcuttur.  Rahimin mesaneye yapmış olduğu basınç, idrar sıklığının temel nedenidir. İkinci trimesterin başında rahim yükseldiğinde mesane rahatlayacaktır. Tuvalet ihtiyacını giderirken öne doğru eğilmek, mesaneyi tam boşaltmaya ve sıklığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Mide ekşimesi ve hazımsızlık en yaygın görülen diğer bir hamilelik belirtisidir. Hormonal değişiklikler, mide asidinin yemek borusuna yükselmesini engelleyen kasları gevşetir ve rahatsızlık meydana gelir.  Narenciye ve domates gibi asit oranı yüksek gıdalardan uzak durmak,  yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, karın bölgesi bol olan giysiler giymek semptomları azaltabilir. Akşam yemeğini yatmadan en az dört saat önce yemek ve uyurken başı yastıkla desteklemek de rahatsızlığı yönetmeye yardımcı olur.

6 haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

  • Belirli porsiyonlarda günlük olarak sebze, meyve, tahıl, baklagiller, kuruyemiş ve yağsız hayvansal protein tüketilmelidir. Tüketilen besin maddelerinin doğal ve taze olmasına dikkat edilmelidir.
  • Yüksek cıva içeren balıklardan ve deniz ürünlerinde kaçınılmalı; sağlıklı omega-3 yağı için haftanın belirli günlerinde hamsi, sardalye, istavrit, palamut gibi balıklar tercih edilmelidir.
  • Pastörize edilmemiş süt ürünleri, tam pişirilmemiş hayvansal gıdalar, trans yağlar, basit karbonhidratlar ve kimyasal içerikli paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Sağlıksız atıştırmalıklar yerine ev yapımı cips, patlamış mısır, kuru meyve, kuru yemiş veya küçük miktarlarda çikolata tüketilebilir.
  • D vitamini, özellikle hamilelik döneminde kemik gelişimi için oldukça önemlidir. Yumurta, balık ve mantar gibi gıdaların D vitamini içeriği yüksektir.

Nasıl beslenmeliyiz bu dönemde: Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

6. hafta gebelikte neler yapılmalı?

  • Östrojen hormonunun yükselmesiyle birlikte hamilelerin koku duyarlılığı artar ve bazı kokulara karşı tepki oluşturabilir. Özellikle mide bulantısı problemi bulunan gebelerin bulunduğu ortamı sık sık havalandırması, rahatsızlık duyduğu kokulardan uzak durması gerekebilir.
  • Aşırı yorgun olmak, başta mide bulantıları olmak üzere hamilelik belirtilerini yoğunlaştırabilir. Yeteri kadar uyumak ve sık sık dinlenmek önemlidir.
  • Saç boyaları ve bazı kozmetik maddelerindeki ağır kimyasallar hamilelikte sakıncalıdır. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde uzak durulmalıdır.
  • İdrar yolları enfeksiyonu, hamilelikte yaygın görülen bakteriyel enfeksiyondur. İdrar yaparken ağrı, yanma veya rahatsızlık gibi bulgular mevcutsa mutlaka doktor kontrolü gerekir. Hamilelik döneminde genital hijyene önem vermek, idrar yolları enfeksiyonunun önlenmesinde etkilidir.
  • İlk üç aylık dönemde stres, endişe ve hormonlar nedeniyle duygusal sorunlar oluşabilir. Kişinin kendine vakit ayırması, sevdiği aktiviteleri gerçekleştirmesi ve hislerini yakınlarıyla paylaşması duygusal yükün azaltılmasına yardımcı olabilir.

Buraya da bakmanızda fayda var: Hamilelikle Spor ve Yaşam

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız