7. Hafta Gebelik

7. Hafta Gebelik

7. Hafta Gebelik

7 hafta gebelik

Gebeliğin 7. haftasında anne adaylarının hamileliğe dair farkındalığı artmaktadır.  Rahimde büyüyen embriyonun gelişebilmesi için vücut sistemlerinin değişmesi, sürecin başarıyla yönetilebildiğinin kanıtlarındadır. Henüz hamileliğin ilk dönemlerinde olunduğu için bu değişimler dışarıdan fark edilmese de, rahim içerisinde her gün önemli gelişmeler yaşanmaktadır.

7. haftalık gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır?

7 haftalık gebelikte bebek yaklaşık 1 cm uzunluğunda, fasulye tanesi boyutundadır. Geçen haftadan bu yana gelişimi iki kat artmıştır. Bu aşamada bebeğin ağzı, burun delikleri, kulakları ve gözleri ile daha belirgin bir yüze sahiptir. Beyin, çok önemli bir büyüme ve farklılaşma aşamasından geçmektedir. Aynı zamanda beyin hücrelerine yer açmak için kafaları vücutlarının geri kalanından daha hızlı büyümektedir, geniş bir alnı vardır. Beyin hücreleri sağ ve sol beyin loblarını oluşturacak; konuşma, hareket etme, işitme ve düşünce dahil birçok işlevi kontrol edeceklerdir. İlk trimesterde dakikada 250.000 nöron, toplamda 100 milyar nöron (beyindeki hücreler ve bilgi ileten sinir sistemi) oluşturulur. Bu nedenle sağlıklı beslenmek, temel vitaminleri ve mineralleri almak çok önemlidir.

Bebeğin ağız, dil, diş tomurcukları da bu hafta gelişecektir. El, kol ve omuz bölümleri ile bacak, diz ve ayak bölümlerine ayrılan bölgeler oluşturulmaktadır. Ancak şu an el parmakları birbirleriyle bitişik, perdeli bir yapıya sahiptir.

Böbrekler çalışmaya tamamen hazırdır ve yakın süre içerisinde amniyotik sıvının bir bölümünü oluşturan idrarı üretecektir. Cildi ise kağıt inceliğinde ve neredeyse saydamdır.

Buraya baktınız mı: Anne Karnında Bebek Gelişimi

7.hafta gebelik ultrason görüntüleri neleri gösterir?

7. haftalık gebelikte embriyo henüz bir bebek gibi görünmeyebilir. Oldukça küçük boyutlu olduğu için transvajinal ultasonla daha net görüntüler elde edilebilir. Ultrasonda gebelik kesesi gibi içyapılar incelenebilir, ritmik kalp atışları dinlenebilir. Henüz anne adayı tarafından hiçbir şey hissedilemese de, küçük sarsıntılı hareketler ultrasonla izlenebilir.

Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor?

7 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Uzmanlar tarafından gebelikler aylık yerine, haftalık olarak hesaplanmaktadır. 7 haftalık hamilelik, 2. aya tekabül etmektedir. 1 ay, 3 haftalık hamilelik dönemi tamamlanmış; doğuma yaklaşık 33 hafta kalmıştır.

7 haftalık gebelik belirtileri nelerdir?

Anne adaylarının çoğunun karın bölgesinde henüz bir değişiklik yoktur. Bu haftada rahmin boyutu normalden iki kat fazla olduğu için küçük bir şişkinlik görülebilir. 7. haftada yaygın görülen belirtiler şöyledir:

  • Bulantı ve kusma:

Gebeliklerin %70’inde normal düzeyde bulantı ve kusma şikayeti mevcuttur. Şiddetli derecede bulantı ve kusma hiperemezis gravidarum olarak tanımlanır ve hem anne adayı hem de gelişmekte olan bebek için tehlikeli olabilir. Hiperemezis gravidarum uzun süreli aşırı mide bulantısı ve kontrol edilemeyen kusma ile ilişkilidir. Kadında kilo ve su kaybına neden olabilir. Gebeliklerin yaklaşık %3’ünde görülür ve çoğu zaman tıbbi müdahale gerekir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

  • Yiyecek isteksizliği:

Hamilelikte yiyecek isteksizlikleri çok yaygın değildir, ancak zorludur. Hamilelikten önce en sevilen yiyeceklere karşı bile isteksizlik oluşabilir. Mide bulantısına neden olmamak için bir süreliğine istenilen şeyleri yemek daha faydalıdır.

  • Göğüslerin büyümesi:

Göğüsler bu dönemde hacimli ve ağrılıdır. Meme uçları daha hassas, areola (meme uçlarının etrafındaki koyu alan) daha koyu ve büyüktür. Meme çevresindeki ter bezi tümsekler belirginleşmiştir. Tüm bu değişiklikler, göğüsler emzirmeye hazırlandığı için gerçekleşir.

Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

  • Cilt problemleri:

Östrojen hormonundaki artış cildi normalden daha yağlı veya kuru hale getirebilir. Akne ve kızarıklık tamamen normaldir, kan akışındaki artıştan kaynaklanır. Sivilce sayısı çok fazlaysa yüz düzenli olarak temizlenmeli, yağsız bir nemlendirici kullanılmalıdır.

  • Diş eti kanaması:

Hamileliğinizin başlarında diş fırçalarken diş eti kanamaları oluşabilir. Hamilelik hormonları ile birlikte kan hacmindeki artış, diş etlerini şişirebilir ve kanatabilir. Diş hastalıklarını önlemek için dişler dikkatli bir şekilde fırçalanmaya devam edilmelidir.

  • Vajinal akıntı:

Hamilelik sırasında hormonlardaki artış servikal mukus üretimini artırır. İnce, beyaz ve kokusuz bir akıntı görülebilir. Mukus bir araya toplanır ve bakterilerin rahme girmesini önleyerek bebeği korur.

  • Kabızlık:

Progesteron, düz kas hücrelerini gevşetir; ince ve kalın bağırsakların daha yavaş hareket etmesini sağlayarak dışkı kıvamını katılaştırır. Rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için bol su içilmeli, egzersiz yapılmalı ve lif oranı yüksek gıdalar tüketilmelidir.

  • Aşırı tükürük:

Tükürük miktarındaki artış her gebelikte meydana gelmeyebilir. Bu belirti boğazı ilk trimesterde ortaya çıkabilecek tahriş edici mide asitlerinden korumak için oluşmaktadır. Bol su içmek, gargara kullanmak, sık sık dişlerini fırçalamak ve sakız çiğnemek problemi azaltabilir.

7 haftalık gebelikte annenin dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

  • Gebeliğin 7. haftasında hiçbir semptom görülmeyebilir. Bazı anneler bu durumdan endişelense de, her kadının hamileliği farklı yaşadığını hatırlamak gerekir. Gebeliğin 7. haftasındaki semptomlar şiddetli veya ağrılı değilse, muhtemelen normaldir.
  • Meyveler anne ve bebek için yararlı olan temel vitaminleri içerir. Ayrıca tatlı isteklerini bastırmak için de faydalıdır. Her gün düzenli porsiyonlarda meyve tüketilmesi önerilir.
  • İlk üç aylık dönemden sonra sırt üstü egzersiz yapılmamalı, egzersiz yaparken nefes tutulmamalı, eklemleri olumsuz etkileyebilecek bükme gibi hareketler yapılmamalıdır. Düşme riski bulunan ağır sporlardan kaçınılmalıdır.  Egzersiz için daha az oksijene sahip olunduğu için sık sık dinlenilmeli ve aşırı terlemeye yol açılmamalıdır.
  • Muayeneler esnasında geçmişe dair jinekolojik ve genel sağlık problemleri doktora bildirilmelidir. Kullanılması gereken bazı ilaçlar ve takviyelerin hamilelik döneminde zararlı olabilmesi nedeniyle, onay almadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Su içmek, bebeğinin gelişiminde büyük rol oynar. Ayrıca yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi bazı erken gebelik semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu nedenle, günde en az 2 litre su tüketildiğinden emin olunmalıdır.
  • Hamile kadınların ekstra günde yalnızca 300 kaloriye ihtiyacı vardır. Bebeğin ihtiyacı olduğu sanılarak fazla yemek yemeye çalışmak yanlıştır. Ayrıca, mide bulantısı veya kusma nedeniyle iştah düzeyi azalmışsa daha fazla yiyebilmek adına zorlanılmamalıdır. Az porsiyonlarda sık sık yemek daha faydalıdır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız