8. Hafta Gebelik

8. Hafta Gebelik

8. Hafta Gebelik

8. hafta gebelik

Her hamilelik haftası birçok yeni oluşumu da beraberinde getirir. 40 haftalık heyecanlı bekleyişin henüz başlarında olunsa da, hamilelik farkındalığı her geçen gün artmaktadır. Oldukça hızlı gelişmelerin yaşandığı 8. haftada, annenin rahminde büyük değişimler yaşanmaktadır.

8 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır?

8 haftalık gebelikte bebek yaklaşık 1,6 cm ve 1 gram ağırlığındadır. Geçen haftaya oranla hızla büyümüş ve ahududu boyutuna erişmiştir.

Baş yapısı şekillenmiş, daha yuvarlak bir yapıya sahip olmuştur. Gözler, artık oluşan göz kıvrımları ile daha belirgindir. Dış göz gelişimine ek olarak retina pigment kazanmış, göz rengi oluşmuştur. Optik sinirlerin gelişmesi, bebeğin görme duyusunu hazır hale getirir. Kulakların dış oluşumu; üst dudak ve burnun ise tamamı oluşmuştur. Damak kemiği füzyonu, tat alma tomurcukları mevcuttur.

Nöral tüpün tamamen oluşmasıyla birlikte, kıkırdak yapısı kemik haline gelmektedir. Omurgada kuyruk benzeri yapının da kaybolması, bebek görünümüne daha fazla yakınlaştırmıştır.

Perdeli yapıda olan el ve ayak parmakları ayrılmaya devam ediyor. Kollar ve bacaklar uzadıkça uzuvlar daha ayırt edici bir şekilde görünebilir, dirsek ve diz gibi eklemler seçilebilir. Vücudu saran deri tabakası saydamlığını koruyor olsa da, giderek daha belirgin ve kalın hale geliyor.

Cinsiyet organlarının gelişimi başlasa da, cinsiyet tespiti için oldukça erken bir dönemdir.

Bebek, beslenmesi henüz gebelik kesesinden sağlamaktadır. İlerleyen günlerde plasenta oluşacak, beslenme ihtiyaçlarını karşılayacak ve atıkları uzaklaştıracaktır. Gelişmekte olan plasentayı, rahim iç duvarı yapıları oluşturmaktadır.

Anne Karnında Bebek Gelişimi

8 haftalık gebelik kalp atışı duyulabilir mi?

Bebeğin kalbi dakikada 150 ila 160 kez atmaktadır ve bu bir yetişkinin kalp hızının yaklaşık 2 katıdır. 8. haftada doktor muayenesi yapılacaksa bebeğin kalp atışları ultrason ile duyulabilir. Çoğul gebelik mevcutsa iki kalp atışı belirlenebilir.

Bebeğin Kalp Atışları Ne Zaman Duyulur?

8 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler nelerdir?

Bu aşamada annenin fiziksel değişimleri henüz belirli değildir.  Normalde bir yumruk büyüklüğünde olan rahimin boyutu iki katına ulaşmıştır. Karında şişkinlik ve gerginlik mevcutsa büyüyen rahim nedeniyle kaynaklanıyor olabilir.

Bebeğin gelişiminin desteklenebilmesi için annenin kan hacmi hızla yükselmektedir.  8. haftada kalp, hamilelik öncesine oranla dakikada %50 daha fazla kan pompalamaktadır.

Sürekli halsizlik ve uyku hali de gözlemlenebilen bir değişikliktir. Vücudun, hormonal değişikliklere uyum sağlamasıyla birlikte genellikle sonlanır. Hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birçok anne adayı kendini daha dinamik hissedecektir.

Fiziksel değişimlerin yanı sıra, farklı düzeylerde olsa da birçok anne adayı gebelik belirtilerine maruz kalmaktadır.

Hamilelikte Sık Yaşanan Sağlık Problemleri

8. hafta gebelik belirtileri nelerdir?

  • Baş ağrısı: Rahatsızlık verici bir belirtidir ve muhtemelen kan hacmindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Hamilelik döneminde doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç kullanılamayacağı için, şiddetli durumlarda mutlaka bir uzmana danışmak gerekir.
  • Mide bulantısı: En yaygın belirtilerdendir ve özellikle sabahın ilk saatlerinde daha çok etkilidir. Artan hormon seviyelerine bağlı olarak bulantı şikayeti genellikle 12-14 haftalardan sonra azalır, 16-20 haftalarda tamamen yok olur. Mide bulantısı şiddetli kusmayı tetikliyorsa hiperemezis gravidarum ile ilişkili olabilir. İdrar renginin normalden koyu olması, aşırı halsizlik, baygınlık hissi, kilo kaybı, susuzluk gibi belirtileri olan bu durum anne ve bebek için risklidir. Zencefil ve zencefil içeren besinler, mide bulantısını hafifletmede etkilidir.
  • Ruh hali değişiklikleri: Vücutta hızla yükselen hamilelik hormonları, tıpkı adet öncesi sendromda olduğu gibi kişinin daha duygusal olmasına yol açmaktadır. Gün içerisinde karşılaşılan basit problemlere alışılmadık tepkiler verilebilir ve sık sık ağlama hissi oluşabilir. Meydana gelen değişikliklerin geçici olduğu ve gerektiğinde destek alınabileceği bilinmelidir.
  • Kramplar: Rahimin büyümesi ve genişlemesi hafif kramplar oluşturabilir. Kabızlık, gaz ve ishal de hamileliğin erken döneminde karın kramplarının nedenidir. Hafif kramplar endişe nedeni değildir ancak şiddetli ve sık durumlarda doktor kontrolü gerekebilir.
  • Baş dönmesi: Hamilelik sırasında baş dönmesine neden olabilecek birkaç sorun vardır. Kan damarlarının genişlemesine neden olan hamilelik hormonları, düşük tansiyonla birlikte baş dönmesine neden olabilir. Hormonlar, iç kulağı da etkileyerek denge veya işitme problemi oluşturabilir. Baş dönmesinin diğer bir nedeni yetersiz beslenen kadınlarda oluşan düşük kan şekeri ve susuzluktur. Aniden oturmaktan veya ayağa kalkmaktan kaynaklanan baş dönmesi ise anemi belirtisidir. Uzanmak, dinlenmek, yemek yemek ve su içmek belirtinin yönetilmesinde etkili olabilir. Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

8 haftalık gebelikte beslenme nasıl olmalıdır?

Hamilelikte gelişmekte olan embriyo nedeniyle çok fazla enerji ihtiyacı meydana gelir. Bu nedenle yorgunluk ve halsizlik sıkça görülür. Hem bedenin hem de bebeğin enerji ihtiyacını karşılamak için beslenme programında birtakım değişiklikler yapılmalıdır.  Karmaşık karbonhidratlar (ekmek, makarna, patates, pirinç, tahıllar ve bakliyat gibi nişastalı yiyecekler) önemli bir enerji kaynağıdır ve hamilelikte aşırıya kaçmadan gerekli porsiyonlarda tüketilmelidir. Ayrıca büyük porsiyonlar yerine ara öğünlerin oluşturulması da gün boyu enerji düzeyini korumaya, kan şekerini düzenlemeye ve çoğu hamilelik belirtilerini yönetmeye yardımcı olur.

Meyve ve sebzeler önemli vitamin ve mineralleri sağlayan en faydalı besinlerdir. Özellikle kabızlık, şişkinlik problemi yaşayan anne adayları için iyi bir lif ve sıvı kaynağıdır.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

8 hafta gebelik kaç aylık oluyor?

8 haftalık hamile olan kadınlar, hamileliğinin 2. ayında bulunmaktadır ve doğuma yaklaşık 32 hafta kalmıştır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız