9. Hafta Gebelik

9. Hafta Gebelik

9. Hafta Gebelik

9. hafta gebelik

9. hafta, gebelik sürecindeki önemli bir dönüm noktasıdır. Bu haftanın sonlanması ile birlikte embriyo artık fetüs olarak kabul edilmektedir. Fetüs, bebek görünümüne artık daha yakındır ve her geçen gün gelişmektedir.

9. hafta gebelikte bebeğin gelişimi nasıldır?

9. hafta gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 2,4 cm, ağırlığı ise 2 gramdır. Boyut itibariyle bir kiraz tanesi ile benzerdir.

Bebeğin tüm fiziksel yapıları ve yüzü giderek farklılaşıyor ve normal bir bebek gibi görünüyor. Gözler tamamen oluşmuş, rengi belirlenmiştir. Görme yetisi kazanıyor olsa da, yaklaşık 27.gebelik haftasına dek göz kapakları kapalı konumda olacaktır. Buna rağmen ışığa tepki verebilmektedir.

Tat alma tomurcukları dil üzerinde görülebilir. Dış kulakların şekillenmesiyle birlikte iç kulaklar sıvı ile dolmuştur. Bu gelişme, aynı zamanda bebeğin denge duyusunu geliştirmektedir. Beyin oluşumu çok hızlı bir şekilde sürdüğü için, bebeğin kafa yapısı vücuduna oranla daha büyüktür.

Kollar ve bacaklar büyüyor, eklem yerleri oluşuyor ve parmakların perdeli görünümü giderek azalıyor. İlk kasların oluşmasıyla birlikte hareket yeteneği oluşmuştur. Uzuvların rastgele hareketleri, amniyon sıvısında çok fazla dalga meydana getirebilir.

Buraya da bakın: Anne Karnında Bebek Hareketleri

Bebeğin kalp gelişimiyle birlikte kalbinin dört ayrı odası ve kapakçıkları da tamamlanmıştır. Kalp atışları, artık bir fetal doppler ile duyulabilecek kadar güçlüdür. Bebeğin pozisyon değişiklikleri kalp atışını işitmeyi daha zor hale getirebilir.

Ana iç organlar gelişmeye devam ediyor ve karaciğer, dalak ve safra kesesi gibi yeni organlar oluşuyor. Genital organlar da mevcut olsa da henüz belirgin bir özelliğe sahip değildir.

9. hafta gebelik annedeki değişiklikler nelerdir?

9. haftada da anne adayının hamile olduğunu anlayabilmek pek olası değildir ve vücut değişiklikleri çok azdır. Göğüslerin büyümesi sutyenlerin dar gelmesine neden olduğu için, daha rahat sutyenler tercih edilebilir.

Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

Dengeli ve sağlıklı beslenen, aşırı kusma problemi bulunmayan anne adayları bu dönem içerisinde yaklaşık 1 kilo almaktadır.

Bununla birlikte, bazı fiziksel gebelik semptomları mevcuttur veya etkisini göstermeye başlayacaktır.

9. hafta gebelik belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı ve migren: Hamilelikte baş ağrısına neden olan yaygın etkenler şöyledir;

  • Kan hacminde artış,
  • Stres ve uyku eksikliği,
  • Yaşam tarzı değişiklikleri,
  • Düşük kan şekeri,
  • Dehidrasyon,
  • Kafein yoksunluğu.

Hamilelik öncesi migren problemi varsa ve özellikle normal olarak aylık hormonal değişikliklerle bağlantılıysa, hamilelikte migren şikayetinin azaldığı görülebilir. Bununla birlikte araştırmalar, kadınların yaklaşık %8’inin normalden daha sık veya daha şiddetli migren atakları geçirdiğini, %16’sının ise ilk kez migren yaşayacağını tespit etmiştir.

Hamilelik dönemlerinde açlık, stres, güçlü ışık ve uykusuzluk gibi migren tetikleyicilerinden kaçınılmalıdır. Migren tedavisinde kullanılan ilaçların fetüs üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği için, hamilelikte tedavi edilebilmesi zordur.

Burun tıkanıklığı: Hamileliğin yaygın bir semptomu da burun tıkanıklığıdır ve nedeni plasenta tarafından üretilen hamilelik hormonlarıdır. Burun tıkanıklığı gebeliğin herhangi bir zamanında ortaya çıkabilmesine rağmen, genellikle ilk üç aylık dönemde başlar ve birkaç haftadan dokuz aya kadar sürebilir. Sıcak suyun buharını solumak ve derin nefes almak şikayeti giderebilir. Burun açıcı spreylerin güvenilir olduğu bilinemediği için reçetesiz kullanılmamalı, doktordan onay alınmalıdır.

Sık idrara çıkma: İlk üç aylık dönemde sık idrara çıkma gerçekten yaygındır. hCG hormonu fazladan kan akışına neden olur ve böbreklerin normalden %25 daha fazla idrar üretmesine neden olur. Bu belirti genellikle ikinci trimesterde azalır, ancak bebek yeterince büyüdüğünde ve mesaneye baskı yaptığında yeniden görülür.

9 hafta gebelik ultrason görüntüsü nasıl olur?

Ultrasonla gebeliğin uterusta olduğunu doğrulanacak, dış gebelik gibi anormal durumlar mevcutsa tespit yapılacaktır. Gebelik kesesinin konumu ve büyüklüğü de görülebilir.

9 haftalık gebelikte bebeğin bir fetal doppler tarafından algılanabilecek kadar güçlü bir kalp atışı vardır. Kalp atışının dinlenmesi, fetüsün canlılık durumu için önemlidir.

Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor?

Bu hafta veya ilerleyen dönemlerde yapılması gereken tetkikler bulunabilir. Hormon seviyeleri, kan grubu, beyaz ve kırmızı kan hücresi sayıları ve bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkları test etmek için kan çalışmaları gerekebilir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarını taramak ve protein seviyelerinin sağlıklı görünüp görünmediğini kontrol etmek için idrar testi istenebilir.

Bebeğin kolları ve bacakları hareketlidir ancak bu durum anne tarafından henüz hissedilmemektedir. Ultrasonda bebeğin hareketleri ayrıntılarıyla gözlemlenebilir.

9 haftalık gebelik cinsiyet belli olur mu?

9. hafta, bebeğin cinsiyetinin ultrasonla belirlenebilmesi için oldukça erken bir dönemdir. Bebeğin cinsiyeti döllenme esnasında aktarılan kromozomlarla birlikte belirlenmiş olsa da, üreme organları yeni gelişmektedir ve ayırt edici görünümde değildir. Cinsiyet organlarının net bir şekilde tespit edilebilmesi için bir süre daha beklenilmelidir.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

9 haftalık gebelik kaç aylık olur?

Uzmanların hamileliği genellikle haftalar üzerinden hesaplaması nedeniyle, birçok anne adayının gebeliğinin hangi ayında olduğunu merak etmesi oldukça olağandır.  9. haftada hamileliğin üçüncü ayına giriş yapılmaktadır. Doğuma yaklaşık 6 ay, 31 hafta bulunmaktadır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız