Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

adet döneminde hamile kalınır mı

Adet dönemi, döllenmenin mevcut ay boyunca gerçekleşmemesi durumunda rahim astarının vajinal kanama olarak vücuttan dışarı atılması durumudur. Hamilelikle yakından ilişkili olan bu durum, akıllara adet döneminde hamile kalınır mı sorusunu getirir. Genellikle, kanamanın olduğu günlerde hamile kalmanın mümkün olmadığı ve bu günlerin güvenli olduğu düşünülür. Ancak bu kanı kesinlikle yanlıştır ve adet döneminde de hamile kalma ihtimali az da olsa vardır.

Korunmasız cinsel ilişkiye girilen her gün, mutlaka hamile kalma ihtimali bulunur. Bu ihtimal bazı günlerde daha az iken, bazı günlerde daha yüksektir.

Adet dönemi ile hamilelik ilişkisi nedir?

Kadınlardaki üreme hücresi olan yumurtanın serbest bırakılmasından önce, vücuttaki hormonlar döllenen yumurtaya imkan sağlamak için, hamilelik meydana gelmesi ihtimaliyle rahmin astarını kalınlaştırarak hazırlar. Döllenme olmazsa, rahim astarı yaklaşık 14 gün sonra vücuttan atılmaya başlar. Böylelikle adet kanamaları başlar.

Kadınların çoğunun, 2 gün ile 8 gün arasında süren ve her 26 ile 34 günde bir gerçekleşen adet dönemleri vardır. Ovulasyon, tipik olarak bir adet döngüsünün ortasında gerçekleşir. Yumurtlama günü, bir kadının o ay içerisinde gebe kalma şansının en yüksek olduğu gündür.

Adet döneminde hamile kalma ihtimali var mı?

Hamile kalmak, tamamen yumurtlama sisteminin düzenine bağlı olarak gelişen bir olaydır. Yumurtlama günü, kadından kadına ve döngüden döngüye değişiklik gösterir. Erken yumurtlamanın meydana gelmesi veya dönemin uzunluğunun değişkenliği hamilelik şartlarını elverişli hale getirebilir.

Adet döneminde hamile kalma ihtimali düşük olsa da, imkansız değildir.

Tüm vajinal kanamalar, adet dönemi dahilinde değildir. Bazı durumlarda kadınlar, başka nedenlerden ötürü de az miktarda vajinal kanama geçiriyor olabilir. Özellikle yumurtlama döneminde bazen adet kanaması ile karıştırılabilecek vajinal kanamaları olabilmektedir.

Yumurtlama günü, bir kadının adet kanaması durmadan ya da periyodu bittikten birkaç gün sonra gerçekleşebilir. Tüm kadınlar farklı günlerde yumurtlayabileceği için ne zaman daha doğurgan olunduğunun tahmin edilmesi zordur. Sperm, vajina içerisine girdikten 72 saat sonra bile bir yumurtayı dölleyebilecek durumda olduğu için adet döneminde dahi korunmak önemlidir.

adetliyken hamile kalınır mı

Adet döneminde nasıl hamile kalınır?

Bir erkek, sperm ürettiği her gün boyunca doğurganlık açısından verimlidir. Fakat kadınlarda bu durum aynı şekilde değildir. Sadece yumurtlama gününde, yumurtlamadan birkaç gün önce ve birkaç gün sonrasında hamilelik ihtimali yüksektir. Verimli olan günlerin uzunluğu yumurtanın ve spermin ömrü ile belirlenir. Koşullar uygun olduğunda sperm, fallop tüplerinde beş güne kadar hayatta kalabilmektedir. Yumurta bırakıldıktan 12 ile 24 saat içerisinde döllenmenin gerçekleşmemesi durumunda parçalanır. Yumurta ömrünü tamamlamadan önce sperm canlılığını sürdürdüğü takdirde hamilelik pozitif hale gelir.

Her kadın adet döneminde hamile kalabilir mi?

Her kadının bedeninin işleyiş biçimi birbirinden farklıdır. Kadınların sadece %30’unun düzenli döngülere sahip olduğu düşünüldüğünde, her kadının yumurtlama gününün farklı olduğu söylenebilir. Yumurtlamaya daha yakın olan günler, yumurtlamadan sonraki günlerden daha yüksek bir hamilelik şansı taşırlar. Yumurtlamadan önceki gün cinsel ilişkide bulunulması halinde, hamileliğin oluşma ihtimali yaklaşık olarak %30’dur. Yumurtlamadan beş gün önce cinsel ilişkiye girme durumda, hamilelikte ortaya çıkma olasılığı %5’ten azdır. Bu durum, adet dönemine denk gelecek kadar erken yumurtlanılsa bile, o günlerde hamile kalma şansının yüksek olmadığı anlamına gelir.

Adet döneminde hamile kalınır mı diye merak eden birçok insana olumlu yanıt vermek mümkündür. Bu nedenle, herhangi bir zaman dahilinde korunmasız cinsel ilişkiye girmek riskli kabul edilir. Hamilelik ihtimalinin yanı sıra; kadınlar adet dönemlerinde enfeksiyona daha açık hale geldikleri için, cinsel yolla bulaşabilen birçok hastalığın da transfer olma riski bulunabilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız