Adet Kanaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

Adet Kanaması Nedir ve Nasıl Oluşur?

adet kanaması

Adet kanaması, gebe olmayan bir kadının rahim iç tabakasının aylık olarak dökülmesidir. Adet kanamaları; menstrüasyon, siklus veya regl olarak da bilinir. Rahimin içi tabakasından gelen dokusunun, rahim ağzı ve vajina yoluyla vücuttan kan olarak atılması eylemidir.

Adet döngüsündeki aşamalar, hormon adı verilen vücuttaki kimyasalların yükselmesi ve düşmesiyle tetiklenir. Beynindeki hipofiz bezi ve dişi üreme kanalındaki yumurtalıklar, üreme organlarının belirli şekillerde tepki göstermesine sebep olacak hormonları üretir. Böylece adet dönemi şekillenmeye başlar.

Adet kanaması nedir ve nasıl oluşur soruları, kadınların ayrıntılı olarak öğrenmek istediği konular arasındadır. İçeriğimizde bu konu hakkındaki tüm detayları bulabilirsiniz.

Adet kanaması nedir, nasıl oluşur?

Adet kanaması, vücutta meydana gelen biyolojik olayların birbirini takip etmesiyle oluşur. Bu aşamalardan herhangi birinde meydana gelen bir aksaklık, adet sürecini direkt olarak etkilemektedir.

Adet döngüsü sırasında ortaya çıkan belirli olaylar şöyle tanımlanabilir:

  • Kanama fazı:

Hamilelik gerçekleşmediği takdirde 3 ile 7 gün arasında süren, rahim iç tabakasının vajina yoluyla döküldüğü kanama evresidir. Kadınların birçoğunda kanamanın süresi 3 veya 5 gün sürmektedir.

  • Foliküler faz:

Bu faz tipik olarak, kanamanın başlamasından sonraki 6 ila 14. gün arasında gerçekleşmektedir. Bu süre zarfında, östrojen hormonunun seviyesi yükselir. Östrojen hormonu, rahmin iç tabakasının büyümesini ve kalınlaşmasını sağlar. Ayrıca, başka bir hormon olan folikül uyarıcı hormon, yumurtalıklarda foliküllerin büyümesine neden olur. 10 ile 14. günlerde, gelişmekte olan foliküllerden biri tamamen olgun bir yumurta haline gelecektir.

  • Yumurtlama fazı:

Bu faz, 28 günlük bir adet döngüsünün yaklaşık olarak 14. gününde gerçekleşir. Luteinizan hormonu (LH) adı verilen bir hormon, yumurtalıkta yumurta bırakmasına neden olur. Bu olaya yumurtlama denir.

  • Luteal evre:

Bu faz, yaklaşık olarak 15. gün ile 28. gün arasında devam eder. Yumurta, yumurtalıktan çıkarıldıktan sonra fallop tüplerinden rahime doğru gitmeye başlar. Progesteron hormonu düzeyi, gebelik için rahim iç tabakasının hazırlanmasına yardımcı olmak üzere yükselir. Yumurta bir sperm tarafından döllenir ve rahim duvarına yapışırsa hamilelik başlar. Hamilelik oluşmazsa, adet döneminde östrojen ve progesteron seviyeleri düşer; rahimin kalınlaşmış iç tabakası dökülür.

Tüm bu biyolojik olayların ardı ardına sıralanması adet kanamasını oluşturur.

Adet kanamasının belirtileri nedir?

Adet kanamasında görülen belirtilerin şiddeti, kişiden kişiye göre değişmektedir. Bazı kadınlarda belirtiler çok hafif seyrederken, bazılarında ise yoğun ve sancılıdır.

  • Ruhsal dalgalanmalar ve huzursuzluk,
  • Uyku problemi,
  • İştah artışı,
  • Alt karın ve sırt bölgesinde kramplar,
  • Şişkinlik,
  • Göğüslerde hassasiyet,
  • Akne gibi problemler adet dönemi öncesinde meydana gelebilir.

Adet düzensizlikleri nasıl önlenir?

Sağlıklı bir vücut, düzenli adet dönemlerinin gelişmesine neden olur. Düzenli adet döngülerinin olması güvenli ve sağlıklı bir sisteme sahip olduğunuzu bildirir.  Normal bir döngüye sahip olmak, aynı zamanda doğurganlık ve genel sağlık problemlerini önleyecektir.

Adet düzensizlikleri yaşayan kişiler genel sağlık durumuna daha fazla dikkat etmelidirler. Özellikle normalden daha kilolu ve aşırı zayıf olan kişilerin adet düzensizlikleri yaşaması çok normaldir. İdeal kiloya kavuşmak, sağlıklı bir adet dönemini de beraberinde getirir.

Her durumda olduğu gibi dengeli ve sağlıklı beslenmek, bol su içmek, egzersiz yapmak düzenli adet dönemleri için de gereklidir. Ayrıca hormon içeren hiçbir ilaç, bir uzmana danışmadan ve gerekli tetkikler yapılmadan kullanılmamalıdır.

Adet dönemi ile ilgili hangi durumlarda doktora danışmak gerekir?

Adet kanaması nedir ve nasıl oluşur konuları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kadınlar, adet dönemi ile ilgili herhangi bir sorunla karşılaştığında nasıl davranması gerektiğini de bilmelidir. Adet kanaması, kadın sağlığı ile ilgili en önemli husustur. Bu nedenle döngünün takip edilmesi ve bir sorunla karşılaşılması durumunda tedbirli davranılması gerekebilir.

  • 16 yaşından büyük olduğu halde adet menstrüasyon gerçekleşmemesi,
  • Adet olunması gereken tarihin atlanması,
  • Her zamankinden daha fazla kanama olması,
  • Her zamankinden daha az kanama olması,
  • Adet döneminde çok şiddetli ağrıların olması,
  • Dönemler arasında ara kanamaların olması gibi durumlarda doktora başvurulmalıdır.

Op. Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Aslı Bayar

    Merhaba hocam 2012 Mart doğumlu kızım dün ilk defa adet olmaya başladı bu durum normalmi ?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Fiziksel gelişim nasıl onu değerlendirmek gerekir. Normalse sorun yok ama gelişimi çok iyi değilse bir çocuk endokrin bölümüne gitmekte fayda var.

Bir yorum yazınız