Adet Kanaması Normalde Kaç Gün Sürer, Ne Kadar Olur?
Doğurganlık döneminde olan her kadın, aylık olarak yumurtlama döngüsü içerisine girer. Yumurtlama sonucunda döllenme oluşmadığı takdirde adet periyotları oluşur. Adet periyotlarının genel bir biçimi olsa da, her kadında farklı bir şekillerde meydana gelebilmektedir. Bu döngünün düzeni, üreme sağlığı hakkında da bilgiler verebilir.
Adet kanaması kaç gün sürer ve adet dönemleri arasında kaç gün olmalıdır gibi merak edilen sorularının yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Adet dönemi ne zaman başlar?
Adet dönemi vücudun doğurganlık özelliği kazanmasıyla, yani yumurtlamanın başlamasıyla gerçekleşir. Kız çocuklarında adet dönemi genellikle 12 yaşında başlamaktadır. 8 yaşından önce başlaması erken, 16 yaşından sonra başlaması ise geç olarak kabul edilmektedir. Adet döngüleri, menopoz evresine kadar sürmektedir. Menopoz döneminde olan kadınlarda yumurta üretimi durur ve bu süreden sonra hamile kalmak mümkün değildir.
İlk adet kaç gün sürer?
İlk dönemini yaşayan bir genç kızın, adet döneminin tahmin edilebilir ve düzenli olması yaklaşık 2 yıl alabilir. İlk adet dönemleri döngüsü, 28 günlük ortalamadan daha uzun sürebilir.
İki adet dönemi arası kaç gün olmalı?
Doğurganlık dönemindeki her kadının belirli bir adet düzeni vardır. Adet dönemi kişiye özel olduğu için kanama miktarı ve gün sayısının herkesle aynı olmaması normaldir.
Genel özelliklerden bahsedilecek olursa; ortalama bir döngü 28 günde bir gerçekleşir. Bununla birlikte, 21 ila 35 gün arasında değişen periyotlar da normal kabul edilir. Kanamanın ilk günü, döngünün de ilk günü olarak kabul edilir.
Düzenli bir döngünün olması, üreme sistemindeki organların düzgün çalışması anlamına gelir.
Adet kanaması kaç gün sürer?
Bir kadında her ay, rahimi hamilelik için elverişli hale getirmek için rahim iç tabakası oluşur. Fakat yumurta hücrelerinde döllenme gerçekleşmezse rahim iç tabakası dökülerek vücuttan atılır. Adet kanaması bu şekilde meydana gelir.
Adet kanaması genellikle 3 ile 5 gün arasında gerçekleşir. Kanamanın yoğunluğuna bağlı olarak birkaç gün daha uzaması mümkündür. 3 günden az süren kanamalar kısa, 7 günden fazla süren kanamalar ise uzun kabul edilir. Adet kanaması genç yaşlarda daha uzun, ileri yaşlarda ise daha kısa sürebilir. Bazı yaşam tarzı ve tıbbi faktörler, döneminizdeki gün sayısını etkileyebilir.
Adet kanamasının uzun sürmesi neden olur?
Adet döneminin süresi, vücudun ne kadar östrojen hormonu ürettiğine bağlı olarak değişebilir. Östrojen hormonu fazla üretildiğinde, rahimdeki iç tabaka normal seviyeden daha fazla kalınlaşabilir. Daha kalın bir tabakanın dökülmesi, daha uzun süreler alacağı için adet dönemi uzar. Ayrıca miyom, polip ve kist gibi üreme sisteminde meydana gelen oluşumlar, adet süresini uzatan faktörler arasında sayılabilir.
Adet dönemi normalden uzun süren kadınlarda görülen en sık nedenlerden biri de tiroid bezlerinde meydana gelen bozukluklardır. Kanı incelten ilaçları, polikistik over sendromu, rahim kanseri, endometriozis, ektopik gebelik, düşük veya pelvik inflamatuar hastalıklar uzun süreli adet periyotları nedenleri arasında sayılabilir.
Adet kanaması miktarı neye göre değişir?
Adet kanaması, kaybedilen kan miktarına bağlı olarak her ay değişebilir. Akıntı miktarı yoğunluğa bağlı olarak hafif, orta veya ağır olabilir. Yapısal özellikler, genetik faktörler, hormon düzeyleri veya üreme sistemlerinde meydana gelen herhangi bir aksaklık, adet kanamasının miktarını değiştirebilir. Aylık dönemdeki normal bir adet kanamasının 30 ile 80 ml. arasında olduğu kabul edilir. Normalden az veya normalden daha fazla kanamanızın olduğunu düşünüyorsanız, hem adet kanaması kaç gün sürer sorunuzun yanıtı hem de jinekolojik kontrol için bir uzmandan yardım istemeniz gerekir.
Yorumlar