Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri
Her kadının adet döngüsü birbirinden farklıdır. Bununla birlikte, ortalama bir döngü 3 ile 7 gün kadar sürmektedir. Bu süre boyunca vücuttan atılan kan miktarı ortalama olarak 30 ile 80 ml arasındadır. Adet kanamasının 3 günden az sürmesi veya kanamanın 30 ml’den düşük olması durumunda hipomenore olarak bilinen durumun meydana geldiği kabul edilir. Adet kanamasının az olmasıyla ilişkili olan bu problemin nedeni araştırılmalıdır.
Az gelen adet kanaması nedenleri arasındaki birçok problemin riskli sonuçları bulunmamaktadır. Fakat özellikle üreme organlarını etkileyebilecek sorunlara neden olmaması için dikkate alınması gerekir.
Adet kanaması neden azalır?
Adet kanamasının normalden az olması, genellikle yapısal veya hormonal faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu durum adet döngüsünü sağlayan organların sağlıklı işleyemediğini ifade eder.
Okumanızda fayda var: Adet Kanaması Kaç Gün Sürer, Ne Kadar Olur?
Az gelen adet kanaması nedenleri nelerdir?
-
Hormon düzeylerinin dengesizliği:
Adet döngüsü, östrojen ve progesteron hormonlarının etkisindedir. Bu hormonlarda herhangi bir dengesizlik mevcutsa, adet döneminde değişikliklerin olması normaldir. Testosteron hormonun fazla olması da adet kanamasını azaltabilir.
-
Rahim iç tabakasının ince olması:
Düşük östrojen seviyesi, rahim iç tabakasının olması gerektiği kadar kalınlaşmasını engeller. Adet kanaması, rahim iç tabakasının kalınlığı ile doğru orantıda olduğu için; yeterli seviyede olmayan bir rahim iç tabakası adet kanamasını da azaltacaktır.
İlginizi çekebilir: Rahim Duvarı Kalınlığı ve İnceliği
-
Yapısal faktörler:
Bazı kadınlarda tıbbi açıdan hiçbir problem olmamasına rağmen adet kanamaları azdır. Genetik özellikler de, adet kanamasının yoğunluğu üzerinde rol oynamaktadır.
-
Aşırı zayıf olmak veya hızlı kilo vermek:
Vücudunuzun sağlıklı bir adet dönemi geçirebilmesi için belirli miktarda yağa ihtiyacı vardır. Vücut ağırlığı normalden düşükse veya aniden kilo kaybı yaşandıysa adet döngüsünde azalmalar veya duraksamalar meydana gelebilir.
-
Stres:
Stres, her türlü üreme sağlığı sorunlarına neden olabilen bir etkendir. Stres esnasında vücutta adrenalin ve kortizol hormonları salgılanır. Bu kimyasallar, diğer hormonların dengesini bozar. Özellikle kortizol hormonu, vücudun ne kadar östrojen ve progesteron ürettiğini direkt olarak etkileyebilir. Stres altında olan kadınların adet kanamalarının az olması hatta tamamen durabilmesi söz konusudur.
-
Polikistik over sendromu:
Polikistik over sendromu; yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistlerin bulunduğu, hormonların dengesizleşmesine neden olan endokrin sisteminin yaygın bir bozukluğudur. Bu sendromu yaşayan kişilerde aşırı tüylenme, akne, obezite ve yetersiz adet kanamaları gibi problemler meydana gelir.
-
Hipertiroid:
Tiroid bezleri, hücrelerin enerjiyi nasıl metabolize ettiğini kontrol eder. Hipertiroid hastalığı, tiroid bezinizin aşırı miktarda hormonu olduğu anlamına gelir. En önemli belirtileri gergin ve endişeli bir ruh hali, uyumakta güçlük veya kilo kaybıdır. Ayrıca, adet kanamasının normalden daha az ve kısa sürmesine de neden olur.
-
Hamilelik:
Hamileliğin en temel belirtisi adet kanamasının olmamasıdır. Ancak embriyonun yerleşmesi, ektopik gebelik gibi bazı durumlarda hafif lekelenme veya kanamalar görülebilir. Önceki periyotlardaki adet kanaması normal seyrindeyse, bu ihtimal düşünülebilir.
-
Doğum kontrol ilaçları:
Az gelen adet kanamalarının en yaygın nedeni doğum kontrol ilaçlarıdır. Bu ilaçların içeriğindeki hormonlar, adet kanamalarının yoğunluğunu azaltabilir ve bu durum normal olarak kabul edilir. Doğum kontrol ilaçları, özellikle adet dönemlerini şiddetli geçiren kadınlar için tavsiye edilmektedir.
-
Menopoz:
İleri yaşta olan kadınlar için düşünülebilecek ilk seçenek budur. Menopoz dönemine yaklaşan kadınların adet döngülerinde bozulmalar meydana gelebilir. Az gelen adet kanaması da bunlardan biridir.
-
Rahimde yara olması:
Kürtaj veya sık aralıklarla gerçekleşen sezaryen operasyonları, bazı durumlarda rahmin duvarlarının birbirine yapışmasına ve Asherman sendromuna neden olabilir. Çoğu durumda yara dokusunu çıkarmak için ameliyat gerekebilir.
-
Servikal stenoz (Rahim ağzında darlık):
Az gelen adet kanaması nedenleri arasında en nadir görülen sebeptir. Rahim ağzının dar olması nedeniyle kan, rahim içerisinden normal bir şekilde dışarı atılamaz. Kanamanın az fakat ağrının şiddetli olduğu durumlarda düşünülmesi gereken bir ihtimaldir.
Adet kanamasının artması için ne yapılmalı?
Eğer adet kanamanızın normalden az olduğunu düşünüyorsanız kontrol için bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekir. Hipomenore, genellikle ciddi problemlerden kaynaklanmamaktadır. Kanamayı azaltan sebep, çoğu durumda ilaçlarla tedavi edilebilir.
Yorumlar