Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Hamilelik yaklaşık 40 hafta süren bir dönemdir ve bu dönemde merak duyulan birçok konu vardır. Bunlar arasından en önemlilerden biri de bebeğin cinsiyetidir. Her aile, bebeklerinin cinsiyetini bir an önce öğrenmek ve meraklarını dindirmek ister. Doğmamış bebeğin cinsiyetini öğrenmek için birçok sebep olabilir. Bazı ebeveynler için uygun bir ad seçmeye daha erken başlamak, bazıları ise ona göre hazırlık yapmak istemektedir. Ancak cinsiyetin bilinebilmesi için belirli bir süre gerekir.

“Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur, cinsiyeti hangi yöntemlerle öğrenebilirim” gibi sorularınızın yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Bebeğin cinsiyeti ne zaman oluşur?

Cinsiyet; erkek ve kadındaki üreme hücrelerinin döllenmesinden itibaren belli olan bir durumdur. Anneden gelen X kromozomu ile babadan gelen X veya Y kromozomu, 23.kromozom çiftinde eşleşir. Kromozom çiftinin XX olması bebeğin kız, XY olması ise bebeğin erkek olacağını simgeler. Yani bir bebeğin cinsiyeti, ilk belirli olan özelliklerden biridir.

Bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur?

Bebeğinizin cinsiyeti gebe kalma anında belirlenmiştir. Ancak bu cinsiyetin ne olduğunu öğrenmeden önce biraz beklemek zorunda kalınır. Bebeğinizin cinsel organları altı hafta gibi erken bir tarihte ortaya çıkmaya başlar, fakat on birinci haftanın sonuna kadar pek farklı görünmez. Bu aşamada kız ve erkek bebeklerin genital organlıkları birbirine çok benzer. Eğer bebek erkekse 12.haftadan itibaren penisi, kız ise klitoris ve labia majorası gelişmeye başlayacaktır. Gelişim aşamasında genital organların jinekolojik taramalarda görülmesi mümkün olmadığı için, hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde yapılan cinsiyet tahminlerinde yanılma payı çok yüksektir.

bebeğin cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur

Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için en erken zaman 16. – 18.haftalar arasıdır. Bu haftalar arasında kız ve erkek bebeklerin dış cinsel organları farklı bir görünümde olsalar da, tahminde bulunmak için bebeğin duruşu da önemlidir. Bebek, genital organlarını gizleyecek bir pozisyondaysa görmek için birkaç hafta daha beklenilebilir.

Bebeğin cinsiyetini hangi yöntemlerle öğrenebilirim?

Geleneksel Ultrason:

Rahimdeki bir fetüsün cinsiyetini belirlemenin en yaygın yolu, ultrason yoludur. Ultrason prosedürüyle, ses dalgalarının iletilmesine yardımcı olmak için annenin karnına bir miktar jel sürülür. Ultrason teknisyeni, rahim aracılığıyla ses dalgaları üreten bir dönüştürücü kullanacaktır. Bu ses dalgalarının amacı, vücuttaki doku ve kemiklerden transdüsere ​​sıçrama ve fetüs görüntülerini siyah beyaz oluşturmaktır.

3 Boyutlu Ultrason:

Üç boyutlu ultrasonlar da cinsiyet belirlemede kullanılır ve bu tip cihazlar geleneksel ultrasonografiden çok daha erken cinsiyet algılamaya yardımcı olabilir. 3 boyutlu ultrasonlar ile 11 – 14 haftalarda yapılan cinsiyet tahminlerinin %86 oranında doğru olduğu tespit edilmiştir. 3 boyutlu ultrasonlar, bebeğin cinsiyetini erken tanımlamada son derece etkilidir.

Koryon Villus Örneklemesi (CVS):

Koryon villüs örneklemesi olarak bilinen CVS, cinsiyeti tanımlamak için kullanılabilecek bir diğer testtir. Bu test ağırlıklı olarak kromozomal veya genetik defekti geliştirme riski yüksek gebelikleri test etmek için kullanılır ve gebeliğin 10-12.haftaları arasında yapılır. İşlem, kromozomları incelemek ve bebeğin cinsiyetini belirlemek için, plasenta dokusunun küçük bir bölümünü çıkarmayı içerir.

Amniyosentez:

Amniyosentez, bebekteki doğum kusurlarını saptamak için, genetik bozukluklar gelişme riski yüksek olduğunda kullanılan bir yöntemdir. Genellikle gebeliğin 18 – 20.haftaları arasında yapılır. Amniyosentez, hücre analizi için rahimden amniyotik sıvı örneği alınarak yapılır.

Preimplantasyon Genetik Testi:

PGD ​​olarak bilinen preimplantasyon genetik testi, pozitif gebelik testinden önce bile bebeğin cinsiyetini söylemek için kullanılabilir. Temelde cinsiyet seçime dayalı bir yöntem olduğu için birçok sağlık uzmanı tarafından desteklenmemektedir. Test, kromozomal mikroskobik değerlendirmeye izin verecek şekilde, implantasyondan önce embriyoyu incelemeyi içerir.

Tüm bu bilgilerin ışığında “Bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur?” sorusunun cevabı için verilebilecek en ideal yanıt, gebeliğin 16 ile 18.haftaları olacaktır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • Elmas

    Merhaba Havva Hanım, 26 haftalık hamileyim, 18. haftada ilk ultrasona gittim. Her şey normaldi, cinsiyeti kız dedi doktor. 26. haftada tekrar ultrasona gittim, doktor klitorisi büyük, üç hafta sonra yine gel dedi. Erkek olma ihtimali var mı?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Merhaba Elmas Hanım,

      Bu sorunun cevabı, erkek olma ihtimali az olmakla birlikte, doktorunuzun dediğine dikkat edin. Kesin kız dedi ise kızdır. Benziyor dedi ise tekrar değerlendirilmeli.

  • Fatma

    Merhaba! Havva hanım ben 11 haftalıkken gittim doktora. Biz sorduğumuz da daha çok erken dedi cinsiyete ama sonra baktı kız olabilir dedi. Yanılma payı yüksek olabilir mi?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      11. Haftada cinsiyette yanılma olabilir.

  • Esma Karadağ

    Merhabalar bebegimin ilk kalp atışı 120
    Bu gün gittiğim de bebeğim 9+5 olup kalp atışı 170 çok merak ediyorum cinsiyetini kalp atışıyla cinsiyetinin bir ilgisi var mı acaba

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Böyle bir bağlantının olup olmadığını bilmiyorum.

Bir yorum yazınız