Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

çatı muayenesi nasıl yapılır

Hamilelik sırasında, çeşitli doğum öncesi muayene işlemlerinden geçilmesi gerekir. Bu kontroller, rahminizdeki bebeğin büyümesi ve gelişmesinin yanı sıra, sizin sağlığınız için de yapılır. Halk arasında çatı muayenesi olarak bilinen pelvik muayene de bunlardan biridir. Çoğu doktor, doğum öncesinde yapılan rutin işlemlerin bir parçası olarak çatı muayenesi yapmaktadır. Özellikle ilk gebeliğini yaşayan veya daha önce hiç çatı muayenesi yaptırmamış kadınların merak ettiği sorular arasında “çatı muayenesi nedir, çatı muayenesi nasıl yapılır, riskleri var mıdır“ gibi sorular oluşabilir. Tüm bu soruların yanıtlarını ve daha fazlasını içeriğimizde bulabilirsiniz.

Çatı muayenesi nedir?

Çatı muayenesi, doktorların vajinayı ve pelvisin bitişik organlarını değerlendirdiği bir işlemdir. Bu işlem sırasında genellikle vulva, rahim ağzı, rahim, fallop tüpü, yumurtalıklar, mesane ve rektum incelenir.

Çatı muayenesi ne zaman yapılır?

Çatı muayenesi, gebelikte herhangi komplikasyon olmadıkça birinci ve üçüncü trimesterde yapılır.

Birinci trimesterde yapılan çatı muayenesinde, rahim ağzının bebeği tutabilmesi için yeterince düzgün kapanıp kapanmadığını kontrol etmek amacıyla yapılır.  Pap smear gibi testlerin de yapılması gerekiyorsa, gebeliğin ilk üç ayında yapılmalıdır. Test sonuçlarında herhangi bir sorun olmazsa, gebeliğin 37. haftasına kadar pelvik muayene yapılmaz.

37. gebelik haftasından sonra, yeniden bir çatı muayenesi yapılması gerekir. Bu muayenedeki amaç, rahim ağzındaki açılmayı izlemektir. Böylece doğumun ne kadar yakın olduğunu belirlemek daha kolay olacaktır.

Rutin çatı muayenesinin yanı sıra, aşağıdaki komplikasyonlardan herhangi birisinin oluşması çatı muayenesinin yapılması zorunlu hale gelebilir:

  • Erken doğum yapma riskini artıran bir tıbbi durum varsa,
  • Gebeliğin herhangi bir safhasında lekelenme oluşmuşsa,
  • Genital herpes gibi bazı vajinal enfeksiyonlar varsa,
  • Pelvik bölgede bir miktar açılma varsa muayene tekrarlanabilir.

Peki, çatı muayenesi nasıl yapılır?

Çatı muayenesi iki şekilde yapılabilir. Elle muayene, vajina duvarlarının ve rahim ağzının iç değerlendirmesi için yapılır. Görsel muayene ise, pelvik organlarının daha kolay değerlendirmesine yardımcı olan spekulum adı verilen bir aletle gerçekleştirilir.

Çatı muayenesi esnasında, alt giysileri çıkarmanız ve muayene masasına yerleşmeniz istenir. Hekiminiz, eldiven takarak vajinanın içerisini ve rahim ağzını parmakları yoluyla inceler. Spekulum yardımıyla yapılan muayenede ise, spekulum muayene esnasında vajinayı genişletmek için vajina içine sokulur. Spekulum açıldığında, hekimin rahim ağzını ve vajinanın üst kısmını incelemesi kolaylaşır.

Çatı muayenesi esnasında rahim ağzının durumu, rahim ağzının pozisyonu, bebeğin pelvise ne kadar uzakta olduğu gibi bilgiler edinilebilir. Böylece gebenin durumunun normal doğum için elverişli olup olmadığı kontrol edilmiş olunur.

Çatı muayenesinin riskleri var mıdır?

Yanlış tespit sonucunda gebenin normal doğum ihtimalin düşük olduğu söylenirse, bu durum endişe ve stres yaratabilir.

Çatı muayenesi doğumu tetikler mi?

Çatı muayenesi, rahim ağzını uyarabilir ve doğum eylemini başlatabilir. Bebeğiniz doğum için hazır değilse erken doğum yapma şansını artırabilir. Bu ihtimaller düşük olsa da, gebeliğin son haftalarında yapılması her ihtimalin göz önünde bulundurulması açısından daha doğru olacaktır.

Çatı muayenesi yaptırıp yaptırmamak, kişinin kendi tercihine bağlıdır. Eğer bu işlemin güvenirliğinden endişe ediyorsanız reddedebilirsiniz.

Çatı muayenesi acıtır mı?

Acı hissi kişiseldir ve o ana bağlı olarak psikolojik olarak da gelişebilir. Çatı muayenesi kısa süren ve genelde acısız geçen bir işlemdir. Ancak mesaneniz doluysa, kendinizi rahatsız hissediyorsanız, endişeli olduğunuz için kaslarınız gerginse acı duymanız normaldir. Bu nedenle işlemden önce kendinizi tamamen hazır ve sakin hissetmeniz önemlidir.

Çatı muayenesinin yapılması bir zorunluluk değildir ancak doğuma dair önemli bilgiler edinildiği için yapılması tavsiye edilmektedir. “Çatı muayenesi nasıl yapılır, muayene esnasında neler olacak” gibi sorularınız varsa muayeneden önce içeriğimize göz atmanız önerilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız