Çikolata Kisti Gebeliğe Engel mi?

Çikolata Kisti Gebeliğe Engel mi?

Çikolata Kisti Gebeliğe Engel mi?

Çikolata kisti 25 ile 40 yaşları arasındaki kadınlarda sık görülen ve ciddi sonuçlar meydana getiren önemli bir jinekolojik hastalıktır. Özellikle doğurganlık dönemi içerisinde olan kadınlar arasında görülmektedir. Menopoz çağındaki kadınlarda karşılaşılmamaktadır. Bu sebepten ötürü gebelik düşüncesi olan her kadın için çikolata kistleri endişe vericidir.

İçeriğimizde çikolata kisti gebeliğe engel mi, çikolata kistlerinin doğurganlık üzerindeki etkileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi önemli soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Önce bu sayfaya mutlaka bakmalısınız: Çikolata Kisti Nedir, Nasıl Teşhis Edilir?

Çikolata kisti doğurganlığı nasıl etkiler?

Çikolata kisti teşhisi konulan her kadın, bu durumun gebeliğe engel olup olmayacağını merak etmektedir. Bir kadınının yumurtalıklarında kist varsa, hamile kalması mümkündür. Ancak bu ihtimal kistin boyutunun küçük olduğunda geçerlidir. Büyük ve gelişmiş kistler, gebeliğin önünde ciddi bir engeldir.

Çikolata kistleri doğurganlığı şu şekillerde etkileyebilir:

  • Yumurtalık üzerinde büyüyen çikolata kisti, döllenmesi gereken yumurtaların oluşmasını önleyebilir.
  • Bazı durumlarda yumurta hücresi, çikolata kisti bulunan bir kadının yumurtalıklarından salınabilir. Ancak sperm bu salınan yumurtaların duvarlarına nüfuz edemez.
  • Çikolata kistinin varlığı nedeniyle fallop tüplerinde yapışıklık oluşabilir. Bu da, yumurtanın ve spermin buluşmasına müdahale eder.
  • Çikolata kisti olan kadınların gebeliklerinde ektopik veya dış gebelik yaşanma riski büyüktür.
  • Çikolata kistleri, üreme hormonlarından etkileyebilir ve bu nedenle üreme hormon seviyelerinde dengesizler görülebilir. Hormonal dengesizlik sebebiyle, yumurta döllense dahi rahime yerleşmesine engel olacaktır.

Tüm bu yukarıda verilen bilgiler ışığında “Çikolata kisti gebeliğe engel mi? sorusunun yanıtının evet olduğunu görmekteyiz.

çikolata kisti ve gebelik

Çikolata kistleri nasıl tedavi edilir?

Çikolata kistlerinin tedavisi için öncelikle kistin durumunun belirlenmesi gerekir. Kişide ne gibi belirtiler oluşturduğu, kistin ne zaman oluştuğu ve büyüklüğü bilinmelidir.

Şiddetli belirtiler vermeyen ve küçük boyutlardaki çikolata kistleri için uygulanması gereken ilk seçenek ilaçlardır. Verilecek bazı hormon takviyeleriyle adet düzeninin durması ve kistlerin daha fazla büyümemesi sağlanır.

Büyük boyutta ve daha ciddi belirtiler meydana getiren kistlerde uygulanması gereken yöntem cerrahi operasyondur. Genellikle laparoskopi yöntemiyle gerçekleşen operasyon ile kistlerin temizlenmesi sağlanabilir. Ameliyatla kistin erkenden çıkarılması, progresyon riskinin azalmasına, belirtilerin hafifletilmesine ve daha iyi bir yaşam kalitesine katkıda bulunabilir.

Kistin büyük ve belirtilerin çok şiddetli olması durumunda cerrahi yöntemler de başarı göstermeyebilir. Yumurtalıklara ve rahime tamamen yayılan kistler için tek çare, yumurtalıkların ve rahimin alınması olacaktır. Bunun için hastanın daha önce çocuk sahibi olup olmadığına ve yaş aralığına bakılmalıdır.

Tedaviye erken başlayan kadınların doğurganlığını yeniden kazanma şansı daha yüksektir. Erken evrede yapılan tedavi, hastalığın kendisinin neden olduğu yumurtalıkta daha az hasara ve daha az ciddi bir cerrahi prosedürle sonuçlanacaktır.

Çikolata kistleri için yapılan cerrahi işlemlerden sonra yumurtalıklar korunabilir mi?

Bir çikolata kisti çıkarıldıktan sonra, yumurtalık dokusunda tahribat ve yumurtalık rezervinde azalma görülebilir. Kistin alınma işlevi, yumurtalıktaki sağlıklı dokuları zedeleyebilir veya yumurtalıktaki kan akışını tehlikeye atarak yumurtalık fonksiyonunu kötüleştirebilir. Mikrocerrahi prensipleri kullanılan tekniklerle ve yumurtalık cerrahisi sırasında gereken sıkı talimatlara uyarak, kisti yumurtalık kan damarlarından titizlikle ayırmak mümkündür. İşlemi yapacak cerrahın deneyiminin bu konu üzerindeki rolü büyüktür.

Yumurtalıkların çıkarılması ise, çok nadiren görülen bir durumdur. Bu seçenek, ancak daha önce birçok kist çıkartılmasına rağmen kanser şüphesi ya da hastalık kalıcı olması durumunda düşünülmelidir. Çünkü yumurtalıkların ve rahimin alınması durumunda başta doğurganlık olmak üzere, birçok fonksiyon kalıcı olarak yok olacaktır.

Çikolata kisti teşhisi konulmasının hemen ardından bu durumu uzman bir doktorla görüşmeli, eğer gebelik planlaması yapıyorsanız çikolata kistinin gebeliğe engel olup olmadığını daha detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız