Corona Virüsten Bebeğinizi Korumanın Yolları

Corona Virüsten Bebeğinizi Korumanın Yolları

Corona Virüsten Bebeğinizi Korumanın Yolları

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre, insanları enfekte ettiği bilinen yedi farklı tipte corona virüs vardır. Bunların birçoğu oldukça hafif etkilere sahiptir ve soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olmaktadır. Ancak MERS-CoV ve SARS-Cov gibi bazı virüs forumları ciddi hastalıklara, hatta ölümlere yol açabilmektedir.

Günümüzde tüm dünyanın mücadele ettiği korona virüs formu Covid-19 olarak tanımlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bu yeni tip corona virüsü küresel bir sağlık problemi ilan etmiştir. Tüm dünyayı etkisi altına alan corona, özellikle hamilelik döneminde olan kadınlar için büyük bir endişe sebebi olmuştur.

Corona virüs nedir, nasıl bulaşır?

Corona virüs, akciğerleri ve solunum sistemini etkileyen bir hastalıktır. Yaygın görülen belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Ayrıca bulantı ve ishal gibi mide problemlerine; koku veya tat alma duyu kayıplarına neden olabilmektedir. Belirtiler, genellikle virüse maruz kaldıktan 2 ila 14 gün sonra ortaya çıkmaktadır.

Corona virüs, öksürme veya hapşırma sonrasında enfekte halindeki solunum damlacıklarının diğer insanlara yayılmasıyla bulaşmaktadır. Virüsle temas olan bir yüzeye temas ettikten sonra ellerle ağız, burun ve gözlere dokunmak virüsü yayan temel etkendir.

Corona virüs hamileleri nasıl etkiler?

Güncel araştırmalar, hamile kadınların diğer insanlara oranla daha şiddetli semptomları olmadığını göstermektedir. Ancak Covid-19 henüz yeni bir enfeksiyon olduğu için, araştırmalar halen sürdürülmekte, net bilgilere ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Genel olarak, hamile kadınların Corona virüsüne maruz kalmaları durumunda, diğer sağlıklı yetişkinlerle eşit düzeyde etkilendikleri gözlemlenmiştir. Gebe kadınların büyük çoğunluğunun bu enfeksiyonun yaratmış olduğu etkilerle yalnızca hafif veya orta derecede soğuk algınlığı ile benzer belirtiler yaşaması beklenmektedir. Öksürük, ateş, nefes darlığı, baş ağrısı ve koku hissi kaybı gibi diğer semptomlar bağışıklık sistemi zayıflamış veya kronik rahatsızlıkları bulunan kişilerde görülmektedir. Günümüze dek, bu enfeksiyonu alan hamile kadınların diğer bireylerden daha ciddi komplikasyon riski altında olduğuna dair bir kanıt yoktur. Bağışıklık sistemi zayıf olan hamile kadınlar, corona virüs gibi solunum yolu enfeksiyonlarının komplikasyonlarına karşı daha hassas olacaklardır.

Corona virüs anne karnındaki bebeği etkiler mi?

Corona virüs anne karnındaki bebeği etkiler mi?

Corona virüsten etkilenen bazı hamile kadınların erken doğum yaptığı gözlenmiştir. Erken doğuma yol açabilecek birçok neden vardır ve erken doğumların corona virüs nedeniyle gerçekleştiği kanıtlanamamıştır. Düşük yapma riskini arttırdığına dair de herhangi bir kanıt yoktur.

Araştırmalar, hamilelik veya doğum sırasında dikey bulaşma ile kadından bebeğine virüsün geçebilmesinin olası olduğunu göstermektedir. Bunun muhtemel göründüğü iki vakada da güven verici bir şekilde bebeklerin iyi durumda olduğu bilinmektedir. Doğumdan hemen sonra, corona virüs gelişen tüm yeni doğan bebek vakalarında bebeğin iyi olduğunu vurgulamak önemlidir.

Mevcut kanıtlar göz önüne alındığında, virüse sahip olan hamilelerde bebeklerinin gelişimi ile ilgili sorunlara neden olduğu tespit edilememiştir.

Corona virüs doğum için riskli midir?

Hamile olan ve doğum vakti yaklaşan kadınlar için zorlu ve stresli bir zaman dilimi yaşanmaktadır. Tüm tıbbi birimlerde olduğu gibi, kadın hastalıkları ve doğum hizmetleri de pandemi durumundan etkilenmektedir. Hizmetlerin güvenli bir şekilde yönetilmesi, ihtiyaç duyulan sağlık personellerinin gerektiğinde acil bakım sağlama yeteneğinin geliştirilmesi için sürekli olarak çalışılmaktadır.

Doğum planı hakkında en doğru tercih doğum uzmanıyla birlikte verilmelidir.  Corona virüs dolayısıyla çoğu durumda, doğumun zamanlaması ve yöntemi ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılması gerekmemektedir. Normal veya sezaryen doğumun, virüsü yönetebilmek adına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Tıbbi nedenlerden dolayı herhangi bir komplikasyon mevcutsa veya bebeğin hemen doğması gerektiğine karar verilirse planlı sezaryen önerilebilir. Şüpheli veya onaylanmış bir virüs taşıyıcısı olan hamile kadınları suda doğum yapmaları önerilmemektedir. Enfeksiyonun su temasıyla birlikte bebeğe geçebilme ihtimali bulanabilir ve sağlık personelinin suda doğum esnasında koruma ekipmanı kullanması da daha zor olabilir.

Pandemi nedeniyle doğumhane veya ameliyathanedeki personelin, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için gelişmiş kişisel koruyucu ekipman giymesi gerekir. Bebeğin doğumunun güvenli bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olmak için, doğum ekibinin talimatları dikkatli izlenmelidir. Ayrıca, güvenlik nedenleriyle doğum partnerinin doğum sırasında eşlik etmeleri mümkün değildir.

Sosyal mesafenin korunabilmesi adına doğum öncesi veya doğum sonrası servisler de dahil olmak üzere tüm hastanelerde ziyaretçi kısıtlamaları uygulanmaktadır. Bu kısıtlamalar, corona virüsün bulaşma riskini azaltmak için uygulanmaktadır.

Doğumdan hemen sonra oldukça az sayıda bebeğe corona virüs teşhisi konulmuştur. Ancak, bulaşmanın doğumdan önce ya da sonra gerçekleşmiş olduğu kesin değildir. Sağlık personeli, doğum sırasında sıkı kontrol önlemleri alacak ve bebeği yakından takip edecektir. Bebek doğduğunda şüpheli bir durum mevcutsa, yenidoğan doktorları incelemelerde bulunarak gerekli planlamaları yapacaktır.

Corona virüsten korunma yolları nelerdir?

Corona virüsten korunma yolları nelerdir?

Virüsün kişiden kişiye temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Hamile kadınlar, kendilerini korumak adına diğer insanlarla aynı talimatları izlemelidirler.

Corona virüsten korunmak için yapılabilecek önlemler şöyledir:

  • Herhangi bir temas sonrasında eller en az 20-30 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır.
  • Ellerin yıkanmasının mümkün olmadığı durumlarda en az %70 alkol içeren bir el dezenfektanı ile gerekli hijyen sağlanmalıdır.
  • Havlu, giysi, kişisel eşya gibi tüm nesneler bireysel olmalıdır.
  • Gözlere, buruna ve ağıza dokunmaktan kaçınılmalıdır.
  • Mümkün olduğu kadar evde kalınmalı, dışarı çıkılması gereken durumlarda mutlaka sosyal mesafe korunmalıdır.
  • Hastalık şüphesi olan tüm insanlardan izole olunmalıdır.

Op. Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız