Hamilelik, yaklaşık 40 hafta süren ve doğum ile sonlanan bir süreçtir. Bu süreç içerisinde anne adayları, hem fiziksel hem de ruhsal olarak doğuma hazırlanmaktadır. Temel anlamda normal ve sezaryen olmak üzere iki farklı doğum türü mevcuttur. Ancak, her iki doğum türünde de uygulanabilecek çeşitli teknikler, yöntemi şekillendirebilmektedir. Vajinal doğumun geleneksel biçimi olarak bilinen doğal doğum, tercih oranı artan bir prosedür haline gelmiştir.
Doğal doğum, ağrı kesici ilaçların ve rutin tıbbi müdahalelerin kullanılmadığı doğum sürecidir. Gevşeme ve kontrollü solumaya dayanarak gerçekleştirilir. Doğal doğum, vajinal doğum ile aynı niteliklere sahip olsa da alternatif ağrı yönetimi teknikleri hakkında bilgi edinmek, kişinin kendisini daha hazırlıklı hissetmesine yardımcı olabilir.
Normal doğum, eski çağlarda alternatifi olmayan doğum türüydü. Sezaryen ise yaygın bir doğum yöntemi değil, zorunlu durumlarda uygulanan bir seçenek olarak geliştirilmişti. Günümüzde sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerin sayısı bir hayli fazla olsa da, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı takdirde tercih edilen doğum türü normal doğum olmalıdır.
Doğum evresindeki ilk aşama, rahim ağzını 10 cm’ye kadar açan ve bebeği bir sonraki aşama için en iyi pozisyona yerleştiren güçlü kasılmaların yaşandığı süreçtir.
Doğumun en uzun bölümü, kasılmaların 5 ile 7 dakika arayla olduğu zamandır. Kasılmalar yaklaşık 30 saniye sürer ve kadının hareket etmesine engel olacak kadar şiddetli değildir. Kasılmaların yanı sıra, diğer birçok doğum belirtileri de bu aşamada görülür. Rahim ağzı açıklığı genellikle 6 cm’den daha azdır. Bu aşamada yapılacak en iyi aktivite, dinlenmek ve mümkünse uyumaktır.
Doğumun en aktif olduğu süreçte kasılmalar 3 ile 5 dakika arasında gerçekleşir. Her kasılma yaklaşık 60 saniye uzunluğundadır ve rahim ağzı açıklığı 6 cm’den daha fazladır. Bu aşamada kasılmalar, kadının hareket etmesine ve konuşmasına engel olacak kadar yoğundur.
Kasılmaların 2 ile 3 dakikada bir gerçekleştiği doğum öncesi aşamada kasılmalar yaklaşık 90 saniye sürmektedir. Rahim ağzı açıklığı 8-10 cm’dir ve sancıların şiddeti oldukça zorlayıcıdır. Sıcaklık hissi, aşırı terleme, mide bulantısı, kusma gibi semptomlar görülebilir.
Rahim ağzı açıklığı kasılmalarla birlikte 10 cm’ye ulaştığında bebek doğum kanalında ilerler. Kuvvetli ıkınmalarla birlikte doğum eylemi tamamen gerçekleşir.
Kasılmaların meydana getirdiği doğum sancıları; ritmik olarak gelip giden, zaman ilerledikçe güçlenen ve süresi uzayan ağrı ve acı verici kramplardır. Pelvisin derinliklerinde ağrı, pelviste ve makatta basınç, karnın alt bölgesinde yanma gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
Her kadının sancılara karşı olan duyarlılığı farklı olduğu için, doğum kasılmalarını aynı şekilde algılayabilmesi mümkün değildir. Ancak, doğal doğum esnasında acı hissinin azaltılabilmesi için bazı yöntemler mevcuttur:
Bu teknik, hamile kadınlarda solunum kapasitesini artırmak, vücudun orijinal duruşunu geri kazanmak, kas gerginliğini azaltmak için uygulanır. Bel ağrısı, denge problemleri, nefes darlığı yaşanmaya başladığında bu belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bu yöntem, bedenin doğum sancılarını kolaylaştıracak pozisyonlara ulaşmasını içerir. Egzersiz ve gevşeme tekniklerinin bir arada uygulandığı bu yöntemde eş veya doğum koçunun katılımı gerekir.
Ağrı algısını azaltmak için kasılma sırasında dikkat dağınıklığını kullanmaktadır. Sancı sırasında kontrollü derin nefes almayı, masajı, konsantrasyonu ve doğum sırasında kontrolün nasıl sağlanacağını içerir.
Su dolu bir havuzun içerisinde doğum yapmak kadının rahatlamasına yardımcı olabilir. Su, doğal doğum esnasında rahatsızlık ve baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Riskli gebeliği olan kadınlar için suda doğum tavsiye edilmez.
Normal doğum, doğum yöntemleri arasında en risksiz ve güvenilir olanıdır. Normal doğum yapan kadınlar, sezaryen olan kadınlardan birçok açıdan avantajlıdır. Bu avantajlardan birkaçı şöyledir; [...]
İnsanlığın varoluşundan beri doğumlar meydana gelmektedir ve doğum, insanlığın devamı için gerekli bir eylemdir. Doğal yaşamın bir parçası olan doğum şekillerinden biri de doğal doğumdur. Doğal [...]
Epidural ilaçlar gibi ağrı kesici ilaçlar da dahil olmak üzere, medikal destek yardımı olmadan yönetilen doğum sürecine doğal doğum denilmektedir. Doğal doğumda, diğer normal doğumlarda olduğu [...]
Yüzyıllar boyunca doğum yapan kadınlar, herhangi bir anestezi almadan, doğanın verdiği imkanlar dahilinde bebeklerini dünyaya getirmiştir. Günümüzde ise normal doğumlarda dahi birtakım ilaçlar [...]
Günümüzde doğum yöntemleri birçok kişisel tercihle yönlendirilebilmektedir. Doğum boyunca yönlendirmelere maruz kalmadan aktif bir katılımcı olmak, elektronik izleme gibi rutin müdahalelere daha [...]