Doğum Sonrası Aşırı Kanama Nedenleri, Riskleri ve Tedavisi
Doğum esnasında ve sonrasında oluşan kanamalardan dolayı, kadının bir miktar kan kaybetmesi normal ve tehlikesiz olarak kabul edilmektedir. Vajinal doğumda sonra ortalama kan kaybı miktarı 500 ml veya daha azdır. Sezaryen doğumunda ortalama kan kaybı ise yaklaşık olarak 1000 ml’dir.
Bir bebeğin doğumundan itibaren, doğum sonrası aşırı kanama problemi meydana gelebilir. Kadınların yaklaşık %5’inde, doğum sonu kanamaların normalden daha fazla olduğu bilinen bir gerçektir. Doğum sonrası kanamaların çoğu, doğumdan hemen sonra ortaya çıkar.
Doğumdan sonra kanama ne kadar sürer?
Tüm kadınlar farklı vücut sistemine sahiptir. Bu nedenle doğumdan sonraki kanamanın ne kadar sürebileceğine dair net bir şey söylemek mümkün değildir. Lohusalık olarak adlandırılan, doğumdan sonraki 40 günlük süre boyunca kanamaların görülmesi normaldir. 40 gün tamamlandığında kanamalar yoğun ve ağrılı bir şekilde devam ediyorsa, bir uzmana danışmak gerekebilir.
Doğum sonrası kanama miktarı ne kadar olmalıdır?
Doğumdan sonraki kanama, genellikle ilk 1 hafta boyunca şiddetli ve yoğundur. 10 ile 15 günlük süre sonunda kanama miktarının giderek azaldığı görülür. 6 hafta boyunca kanamalar mevcut olsa da, zaman ilerledikçe kanama boyutundan, lekelenmeye doğru geçiş yapılır.
Doğum sonrası aşırı kanama neden olur?
Bir bebek dünyaya geldikten sonra rahim; normal olarak kasılmaya devam eder ve plasentanın (bebeğin eşinin) dışarı çıkışı sağlanır. Plasenta da çıkarıldıktan sonra da devam eden bu kasılmalar, plasentanın tutulduğu bölgedeki kanama damarlarını sıkıştırmaya yardımcı olur. Rahim; rahim atonisi adı verilen bir problem nedeniyle kuvvetli bir şekilde kasılmazsa, bu kan damarları serbest olarak kanamaya başlar. Doğum sonrasında meydana gelen aşırı kanamanın en yaygın nedeni budur.
Bazı kadınlar, doğum sonrası kanama için diğerlerinden daha fazla risk altındadır. Doğum sonu kanama riskini artırabilecek durumlar şunlardır:
- Plasentanın rahimden erken ayrılması,
- Plasentanın rahim ağzında veya rahim ağzına çok yakın bir konumda olması,
- Çok fazla amniyotik sıvı veya 4000 gramdan daha büyük bir bebek nedeniyle rahimin aşırı genişlemesi,
- Çoklu hamilelikler nedeniyle plasenta ve rahimin aşırı kullanılması,
- Gestasyonel hipertansiyon (gebelikte yüksek tansiyon) veya preeklampsi (gebelik zehirlenmesi),
- Daha önce birçok doğum yapılmış olması,
- Doğum sürecinin çok uzun sürmesi,
- Enfeksiyon,
- Aşırı şişmanlık,
- Erken doğumu durdurmak amacıyla kasılmaların önlenmesi için verilen ilaçlar,
- Forseps veya vakum destekli doğum yapma,
- Genel anestezi ile sezaryen,
- Rahim ağzı veya vajinal dokularda yırtılma,
- Rahim dokusunda veya kan damarında yırtılma,
- Kan pıhtılaşma bozuklukları gibi nedenler, doğum sonrası gerçekleşen aşırı kanamanın en sık görülen nedenlerindendir.
Doğum sonrası aşırı kanama riskli midir?
Doğum sonrası fazla kanama, oldukça ciddi olabilir. Bununla birlikte, kanamanın nedenini hızlı bir şekilde saptamak ve tedavi etmek olası sonuçları önleyebilir. Aşırı ve hızlı kan kaybı, annenin kan basıncında ciddi bir düşüşe neden olabilir. Acil müdahale ile birlikte tedavi edilemediği takdirde, hayati riskler meydana gelebilir.
Doğum sonrası aşırı kanama nasıl tedavi edilir?
Doğum sonrasında oluşan fazla kanama meydana geldiğinde, yapılması gereken öncelikli eylem bunun nedenini tespit etmek olacaktır. Kadının genel sağlık durumu, tıbbi geçmişi, kullanılan ilaçlar, doğumda uygulanan prosedürler gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak müdahale yapılmalıdır.
Bu tedavinin amacı, kanamanın nedenini olabildiğince çabuk bulmak ve durdurmaktır. Doğum sonrası aşırı kanama tedavisi için kullanılabilecek yöntemler şöyledir:
- Rahim kasılmalarını uyarmak için ilaçlar verilebilir.
- Postpartum (doğum sonu) kanamanın tedavisinde kaybolan kan ve sıvıların tedarik edilmesi çok önemlidir. Şoku önlemek için intravenöz (damardan) sıvılar ve kan takviyesi verilmelidir.
- Kasılmaları teşvik etmek için rahim çevresine masaj yapılır.
- Varsa, rahim içinde kalan plasental parçaların çıkarılır.
- Rahim ve diğer pelvik dokularda hasar olup olmadığı incelenir.
- Rahim içindeki kanamayı sıkıştırmak için bakri balonu veya foley kateteri kullanılabilir.
- Kanama bölgesini bulmak ve tedavi etmek için laparotomi operasyonu yapılabilir.
- Hiçbir yöntemin işe yaramaması halinde, kadının yaşam tehlikesi mevcutsa histerektomi operasyonuyla rahim tamamen alınmalıdır.
Yorumlar