Doğuma Hazırlık Eğitimi

Doğuma Hazırlık Eğitimi

Hamilelik süreci; hem fiziksel hem de duygusal anlamda yoğun hislerin yaşandığı, yeni deneyimlerin kazanıldığı, tüm hayatın gidişatını etkileyen önemli bir zaman aralığıdır. Hamileliğin öğrenildiği ilk andan itibaren doğum anına, bebeği büyütmeye dair birçok plan yapılır. Bu planların soyut bir kavram olmaktan çıkması adına bazı eğitim programları oluşturmuştur. Doğuma hazırlık eğitimi yalnızca anneler için değil; bu süreci birlikte bebekle birlikte yaşayacak olan babalar, kardeşler, teyzeler, büyükanneler, dedeler gibi kişilerin katılımıyla da yapılmaktadır.

Gebelik ve doğuma hazırlık eğitimi neyi amaçlar?

Bebek sahibi olacak kişilerin, doğum anında ve sonrasında başına gelebilme ihtimali olan şeyleri bilmesi, kendini tüm olasılıklar için hazırlaması son derece mantıklı bir eylemdir. Bu nedenle bu eğitimlerin en önemli amacı, doğum hakkında bilgi vermek ve doğum sürecinin nasıl idare edileceğini anlatmaktır.

Doğuma hazırlık eğitiminde yapılan uygulamalar şöyle sıralanabilir:

  • Doğumu anlamak ve doğumun fizyolojisini öğrenmek ilk ve en önemli hedeftir.
  • Doğum sürecine en sağlıklı şekilde nasıl girileceği, doğum öncesi hazırlık aşamasında hangi egzersizlerin ve uygulamaların yapılacağı anlatılır.
  • Doğumun ilk evrelerinde vücutta hangi değişimlerin yaşandığı, meydana gelen ilk ağrılarla nasıl başa çıkılacağı ele alınır.
  • Babanın veya doğum sürecinde annenin yanında bulunacak kişinin olumlu katkılarının neler olacağını anlatılır.
  • Doğal doğum tercih etmek isteyen gebeler için herhangi bir anestezi veya ilaç takviyesi alınmadan doğumun nasıl gerçekleşebileceği hakkında bilgiler verilir.
  • Epidural veya diğer ağrı kesici uygulamaların tercih edileceği durumlar hakkında bilgi verilir. Hangi durumlarda gerekli olabileceği, nasıl uygulanacağı anlatılır.
  • Doğum sancıları esnasında ağrıyı azaltabilecek masaj, nefes ve gevşeme egzersizleri gibi etkinlikler uygulamalı olarak gösterilir.
  • Doğum son evresinde bebeğin doğum kanalından nasıl itilmesi gerektiği, bu esnada nelerin yapılacağı anlatılır.
  • Müdahaleli normal doğum veya sezaryen gibi tıbbi desteklerin hangi durumlarda gerekeceği ve bunları uygulama sürecinden bahsedilir.
  • Doğum sonrasında yeni annenin bakımı nasıl yapılır, ihtiyaçları nasıl karşılanmalıdır gibi deneyimler paylaşılır.
  • Doğum sonrası daha kolay iyileşebilmenin önemli noktalarına değinilir. Tüm bu bilgiler hareket, ses ve görsellik ile birlikte uygulamalı olarak verilir.

Doğuma hazırlık eğitimlerinin birçoğu yalnızca doğum anını kapsamamaktadır. Aynı zamanda yenidoğan bebek bakımı, beslenmesi, sık karşılaşılan hastalıklar gibi konular hakkında da bilgiler verilmektedir.

Doğuma hazırlık egzersizleri nelerdir?

doğuma hazırlık eğitimi nedir

Sorunsuz geçen bir doğum süreci, doğumdan önce yapılan uygulamalarla yakından ilişkidir. Başarılı bir normal doğum yapmak için uygulamanız gereken mevcut egzersizler şöyledir:

Yürüme:

Hamileliğin her evresinde ve doğum sancısı çekme esnasında yapılacak yürüyüşler, normal doğumun en büyük destekçisidir.

İlginizi çekebilir: Doğum Sancısı İlk Nasıl Başlar?

Kegel:

Pelvik taban kaslarının çalıştırılmasını hedefleyen egzersiz çeşididir. Bu kasların doğumun son evresindeki görevi büyüktür.

Eğilmek:

Eğilip kalkmak pelvik kasları rahatlatır ve doğumu kolaylaştırır.

Yoga:

Hamileler için özel olarak geliştirilmiş yoga hareketleri hem doğum öncesinde, hem de doğum esnasında yapıldığında birçok faydası olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

[sp_easyaccordion id=”4021″]

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız