Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

Embriyo Dondurma Nedir, Nasıl Yapılır?

Embriyo dondurma

Tüp bebek tedavisi döngüsü esnasında amaç, kadının rahmine bir veya iki adet yüksek kaliteli embriyo aktarmaktır. Bunun için öncelikle hasta özelliklerine ve tedavi yanıtına bağlı olarak, en az 6 adet olmak üzere yeterli sayıda yumurta alınmalıdır. Transfer öncesi erken aşamalarda, tüm yumurtaların döllenmeyeceği veya döllenen yumurtaların hepsinin uygun şekilde gelişmeyeceğini bilinerek yüksek rakamlara ihtiyaç vardır.  İstenilen sayıdan daha fazla yüksek kaliteli embriyoların oluşturulması ise büyük bir şanstır ve transfer için kullanılmayanlar embriyo dondurma işlemiyle saklanabilir.

Embriyo dondurma nedir?

Embriyo dondurma, laboratuvarda oluşturulan embriyoların hızlı dondurma olarak da bilinen vitrifikasyon tekniği kullanılarak dondurulduğu ve gelecekte kullanılmak üzere güvenli bir şekilde saklandığı işlemdir. Embriyolar, doğurganlığı korumanın bir yolu olarak veya transfer edilmeyen iyi kalitede embriyoların bulunduğu tüp bebek tedavisinin sonucu olarak dondurulabilir.

Embriyo dondurma neden yapılır?

Fazla embriyoların dondurularak korunması bazı durumlarda yararlıdır:

  • Muhtemel hamilelik sonuçlarını iyileştirmek,
  • Gelecekte tüp bebek tedavisinin maliyetini düşürmek,
  • Gelecekteki tüp bebek tedavisi esnasında zaman tasarrufu yapmak,
  • Yumurtalık hiperstimülasyon sendromunun olası tıbbi risklerinden kaçınmak,
  • Aynı tüp bebek tedavisiyle ikinci bir hamilelik oluşturmak,
  • Herhangi bir nedenle, yeniden taze bir embriyo oluşturamayacak olmak.

Embriyo dondurma nasıl yapılır?

Vitrifikasyon, klasik yavaş dondurma işlemi yerine blastosistleri dondurmak için ultra hızlı bir yöntem kullanan prosedürdür. Tanım olarak vitrifikasyon; maddenin herhangi bir kristal oluşumu içermeyen cam benzeri bir katıya dönüştürülmesi işlemidir. Blastosistlerin vitrifikasyonu, çözülme sonrası hayatta kalma oranlarını arttırır.

İşlem öncesinde, buz kristallerinin oluşma riskini ekarte etmek için embriyo dehidre edilir ve katılaştırılır. Vitrifikasyon çözeltisi eklenen embriyo, hızla -196 derecedeki sıvı azot içine daldırılır. Embriyo depolanan laboratuvarda sıvı azotla dolu büyük tanklar bulunur. Her bir tank içinde embriyolarının tutulduğu depolama alanları vardır. Embriyo içeren pipetler renk kodludur ve benzersiz tanımlama bilgileri ile etiketlenmiştir. Her tank, düzenli olarak izlenir ve sorun belirtileri aranır. Tanktaki azot miktarı, olası bir sızıntı veya yaklaşan bir tank arızası kontrol edilir. Elektronik tank izleme, tankların kriterlere uygun olmasını sağlamak için farklı sensörler kullanır. Depoya bağlı problar, tank içindeki sıcaklık artışını veya düşük sıvı seviyesini tespit edebilir.

Embriyo dondurma kaçıncı gün yapılır?

embriyo dondurma kaçıncı gün yapılır

Tüp bebek tedavisi sonrasında elde edilen embriyolar, laboratuvarda 5-6 gün boyunca kültürlenir. Böylece, embriyonun normal üreme sırasında rahimde meydana gelecek olan bir blastosist aşamasına dek gelişmesine izin verilir. Kötü kaliteli blastosistler, dondurma işlemi esnasında canlılığını koruyamayacakları için, yalnızca 5 veya 6 gün bekletilmiş blastosistlerler vitrifiye edilir; -196 derecede saklanır. Bu sıcaklıkta, embriyonun yaşayabilirliği zaman içinde askıya alınır. Tüm biyolojik aktivite durur, hücre büyümesi veya ölümü gibi değişiklikleri önlenir.

Dondurulmuş embriyolar nasıl kullanılır?

Dondurulmuş bir embriyonun transferi, basit, kısa ve ekonomik bir prosedürle yapılabilir. Birden fazla günlük enjeksiyon veya ultrason taraması gerektirmez. Sedasyona gerek yoktur. Vakaların büyük çoğunluğunda yan etki bulunmamaktadır. Bunun nedeni, hazırlık sırasındaki hormon seviyelerinin normal bir döngünün seviyelerine çok benzer olmasıdır.

Tedavi, embriyo transferinden yaklaşık iki hafta önce ilaç kullanımını içerir. Hazırlık, adet döngüsünün başlangıcında başlar ve yaklaşık on gün boyunca devam eder. Doğru koşulların sağlandığını doğrulamak için ultrason taraması yapılır. Transfer günü belirlendikten sonra blastosistler, 5. gün eşdeğerinde doğal veya kontrollü bir döngüde ısıtılır. Isınmadan iki saat sonra embriyoların yaşayabilirliği tanımlanabilir.  4-6 saatlik inkübasyon süresinden sonra canlı embriyolar transfer edilir. Transfer tamamladıktan 10-12 gün sonra gebelik testi yapılabilir.

Embriyo dondurma işleminin riskleri nelerdir?

Bazı embriyolar, dondurma ve çözünme işleminde hayatta kalamayabilir. Vitrifikasyon sonrasında embriyoların hayatta kalma oranı %95 civarındadır. Embriyoların donuk olarak kalabildiği ve yaşayabileceği zaman miktarı bilinmemektedir; bu nedenle zaman sınırı olmadığı düşünülmektedir.

Embriyo dondurma avantajları nelerdir?

Yumurta alımı için çoklu yumurta gelişimini teşvik etmek amacıyla alınan ilaçlar, tüp bebek tedavisi döngüsü sırasında anormal hormonal seviyelerine neden olabilir. Yumurtalık hiperstimülasyon sendromu, yumurtalık indüksiyon aşaması sırasında çoklu yumurta üretimini uyarmak için kullanılan doğurganlık ilaçlarına bir reaksiyondan kaynaklanır. Yumurtalık hiperstimülasyon sendromunun şişkinlik, baş ağrısı ve sıcak basması gibi rahatsız edici yan etkileri olabilir. Embriyo dondurma ile sonraki döngülerde hormon ilaçlarının kullanımına gerek yoktur. Bununla birlikte, çoğul gebelik riski büyük ölçüde azalır.

Embriyo dondurma işlemi güvenli bir prosedürdür. Çalışmalar, dondurulmuş embriyolar aracılığıyla doğan çocuklarda doğum kusurları riskinde herhangi bir artış olmadığını tespit etmiştir.  Taze ve dondurulmuş embriyolar kullanımı, hemen hemen eşit tüp bebek tedavisi başarı oranına sahiptir.

Tüp bebek tedavisi gören tüm bireylerin, birden fazla kaliteli embriyo oluşturulması durumunda embriyo dondurma işleminden yararlanması tavsiye edilir. Ekstra embriyoların dondurulması, başka bir yumurta toplama işlemine gerek kalmadan tüp bebek tedavisi uygulanabilme imkanı sunmaktadır.

Tüp bebek tedavisiyle hamile kalma oranı tedavi türüne ve partnerlerin özelliklerine bağlıdır.  Başarı oranları her vaka için ayrıdır ve sonucun olumlu olması embriyonun kalitesine bağlı olarak değişebilmektedir.

Embriyo dondurma ile hamile kalanlar neler yapmalıdır?

Yapılan araştırmalar, dondurulmuş embriyo tedavisiyle meydana gelen hamileliklerde herhangi bir farklılığın olmadığını göstermiştir.  Dondurulmuş embriyoların implantasyon süreci, yeni bir tüp bebek döngüsüyle aynı şekilde ilerlemektedir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız