Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Kadın tarafından üretilen bir yumurta, genellikle yumurtlama gününden sonraki 12 saat içinde döllenmektedir. Döllenemeyen yumurta hücreleri ise adet dönemiyle birlikte vücuttan atılır. Bazı kadınlar hamile olduğunu en başından itibaren anladıklarını belirtirken, bazıları ise aylarca anlamayabilir. Gebeliğin net bir şekilde tespit edilebilmesi için embriyonun rahime yerleşmesi gerekmektedir. Çünkü bu eylemden itibaren vücutta HCG hormonu salgılanmaya başlar ve gebelik testleri bu hormona göre yanıt verir.

Gebelik testinden önce de vücutta bazı değişimler görülebilir. Gebelik belirtileri olarak adlandırılan bu semptomlar, kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genel anlamda ortak benzerlikler bulunmaktadır.

Sık görülen gebelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Yerleşme kanaması:

Döllenmiş yumurta fallop tüpü üzerindeki yolculuğunu tamamladığında, rahmin duvarına yerleşir. İmplantasyon olarak bilinen yerleşme, döllenmeden 6 – 12 gün sonra gerçekleşir. Bu yerleşme esnasında az miktarda kanama ya da lekelenme görülebilir. Genellikle adet döngüsünün başlaması gereken günlerde gerçekleştiği için, kadınlar tarafından adet başlangıcı olarak sanılabilmektedir.

Yerleşme krampları:

Döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi esnasında kasık bölgesinde bazı kramplar görülebilir. Bu kramplar yine beklenen adet döngüsünün başlangıç vaktinde oluştuğu için, adet dönemi sancılarıyla karıştırılabilmektedir.

Yorgunluk:

En sık karşılaşılan gebelik belirtilerinden biri yorgunluktur. Embriyonun rahime yerleşmesi esnasında anne adayında olağan dışı yorgunluk hali görülebilir.

Sabah bulantıları ve kusma:

Hamile kadınların yüzde 50 ila 80’inde özellikle sabah saatlerinde ortaya çıkan mide bulantıları görülmektedir. Bazı gebelerde bu durum şiddetli seyrederken, bazılarında ise hafif olarak atlatılmaktadır. Mide bulantısı ve kusmanın nedeni, vücutta bir anda değişen hormon seviyeleridir.  Sabah bulantıları ve kusma ilk gebelik belirtileri ve bulguları arasında olabilir. Bu durum genellikle gebeliğin 4 ile 6.haftaları arasında başlar. Az ve sık sık yemek yemek, bol sıvı tüketmek bu belirtiyi daha çabuk atlatmaya yardımcı olabilir.

Göğüslerde hassasiyet:

Bir kadının yumurtlama döneminden hemen sonra meme hassasiyetine maruz kalması normaldir. Yumurtlamanın ardından oluşan meme hassasiyeti, yumurtalıkta korpus luteum tarafından üretilen progesteronun hormonunun artışından kaynaklanmaktadır. Meme hassasiyeti gebeliğin ilk belirtileri arasındadır ve genellikle hamile olduğunuzu bilmediğiniz dönemden itibaren görülebilir.

Kokulara karşı hassasiyet:

Hamilelikte salgılanan hormonlar, koku alma duyusunu şiddetlendirir. Daha önce sevdiğiniz kokular artık size mide bulandırıcı gelebilir veya hiç hoşlanmadığınız bir kokuya karşı yakınlık hissedebilirsiniz. Özellikle yiyeceklere karşı olan bu durum, beraberinde bulantı ve kusmayı da getirir.

Sık idrara çıkma:

Gebelik hormonları, vücudun pelvik bölgesine olan kan akışını arttırdığı için gebelik sırasında sık idrara çıkma meydana gelir. Vücudun sıvı tutma hacminin de artması sık idrara çıkma için başka bir neden oluşturur. Hamileliğin son aylarına doğru ise bebeğin mesaneye yaptığı baskı, yine sık sık idrara çıkma ihtiyacına neden olur. Fazla idrara çıkıyorsanız, vücudunuzun dehidrasyona uğramaması için daha fazla su tüketmeniz gerekmektedir.

Uyku isteği:

Gebeliğin ilk belirtilerinden biri olan yorgunluk, beraberinde daha fazla uyku isteğini de getirir. Vücudunda yeni bir yaşam başlayan kadının, daha fazla dinlenmeye ve uyumaya ihtiyacı vardır. Vücudun hormon değişimleri de anne adayını uykuya yönlendirecektir.

Vajinal akıntıda artış:

Gebelikte hormonal değişime bağlı, olağan dışı bir vajinal akıntı meydana gelebilir.

Adet döneminin gecikmesi:

Gecikmiş bir adet dönemi, gebelik belirtileri arasında en somut olandır. Elbette her adet gecikmesi hamileliğin işaretçisi değildir. Stres, hastalıklar, değişen hayat koşulları gibi faktörler de adeti geciktirebilir. Ancak bir hamileliğin varlığından söz edebilmek için öncelikle adet döneminin gerçekleşmemesi gerekmektedir.

Öte yandan, hamilelik döneminde de olsa bir süre düzenli adet gören kadınlar da vardır. Bu nadir görülen bir durumdur.

Ne zaman test yapmalıyım?

Evde yapılan idrar testleri, genellikle beklenen adet dönemi tarihinden 5-6 gün sonra yanıt verebilmektedir. Ancak bir kan testi yaptırmak istiyorsanız adet döneminizi beklemeden dahi sonuç almanız mümkündür.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız