Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

Gebelikte Baş Dönmesi ve Bayılma

gebelikte baş dönmesi

Hamilelik boyunca, baş dönmesi ya da bayılma hissine neden olan birtakım zamanlar yaşanabilir. Hamileliğin doğal seyri arasında kabul edilen bu belirtiler oldukça yaygın görülür ve çoğu zaman endişe verici değildir.

Hamileliğin kaçıncı haftasında baş döner?

Birçok kadın, 12.hafta itibariyle baş dönmesi şikayeti yaşamaktadır. Baş dönmesi genellikle gebeliğin ilk belirtilerinden biri değildir. Ancak sabah bulantısı nedeniyle kan şekeri düşerse erken gebelik belirtisi haline gelebilmektedir.

Hamilelikte baş dönmesi nedenleri nelerdir?

Hamilelik döneminde anne adayının vücut sistemi hem bebeğin hem de kendi ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için daha fazla çaba sarf etmektedir. Baş dönmesinin temel nedeni budur, ancak faktörlere bağlı olarak gelişebilir:

  • Vücudun hızla genişleyen dolaşım sistemi için yeteri kadar kan üretilemiyor olması ve demir eksikliği baş dönmesine sebep olur.
  • Yüksek düzeyde salgılanan progesteron hormonu, kan damarlarını gevşetir ve genişletir. Bebeğe olan kan akışı bu sayede artar. Fakat anne adayının kan akışı yavaşladığı için kan basıncını düşürerek baş dönmesine yol açar.
  • Büyüyen rahim, özellikle sırt üstü uzanma esnasında kan damarlarına baskı yaparak baş dönmesi oluşabilir.
  • Hamileyken vücut sıcaklığının normalden yüksek olması daha çabuk yorulmaya ve baş dönmesine sebebiyet verebilir.
  • Kan şekerinin düşmesi veya vücudun susuz kalması da baş dönmesini tetikleyen unsurlar arasındadır.

Hamilelikte baş dönmesi nasıl geçer?

Vücut sistemi hamilelik temposuna alıştığında hamilelik belirtileri de azalır ve kaybolur. Baş dönmesinin etkilerini azaltmak için uygulanması gereken birkaç önlem mevcuttur:

  • Oturma ve kalkma esnasında yavaş hareket edilmelidir.
  • Düzenli ve sık sık beslenilmeli, bol sıvı tüketilmelidir.
  • Aşırı sıcaklığı önlemek için hafif giysiler giyilmelidir.
  • Uzun süre kapalı mekanlarda kalınmamalı, mümkün olduğu kadar temiz hava alınmalıdır.

Gebelikte bayılma neden olur?

Bayılma, genellikle şiddetli baş dönmesi durumunun bir sonucu olarak gerçekleşir. Hamilelikte hormon seviyesindeki değişiklikler, anne adayında bayılma hissi yaratabilecek kadar baş dönmesine neden olabilir. Hamilelik hormonu olan hCG, hamileliğin başlangıcında yaklaşık iki günde bir ikiye katlanır. Aynı zamanda östrojen ve progesteron hormonlarındaki artışlar hamile bir kadının dengesini kaybetmesini ve bayılmasını tetikleyebilir.

Gebelikte bayılmayı neden olabilecek faktörler şunlardır:

  • Sırt üstü yatmak:

Özellikle rahimin büyüdüğü son üç aylık dönemde sırt üstü pozisyonda yatmak tehlikeli olabilir. Hamile bir kadın sırt üstü yattığı zaman, bebeğin ağırlığı kan dolaşımını sağlayan damarlara baskı yapabilir. Kan dolaşımının zarar görmesi baş dönmesini takiben bayılmaya yol açabilir.

  • Dengesiz beslenme:

Gebelikte düşük kan şekerine sahip olmak bayılma hissine neden olabilir. Düşük kan şekeri sizde halsizlik, baş dönmesi, ellerde ve ayaklarda titreme gibi etkilerle birlikte bayılmayı da meydana getirir. Gebelikte küçük porsiyonlarla sık sık beslenmek idealdir. Açlık hissi meydana geldiğinde atıştırmalık gıdalar tüketmek bayılmayı engelleyecektir.

İlginizi çekebilir: Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

  • Kan dolaşımının yetersiz olması:

Hamilelikte kan damarları genişler, kan basıncı azalır ve bu nedenle düzenli bir dolaşım oluşamaz hale gelir. Kan ihtiyacı sağlanamayan vücutta bayılma sıkça görülebilir.

  • Düşük demir seviyesi:

Anemi, vücutta yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığı zamanlarda ortaya çıkan durumdur. Hamilelikte anemi, çok sık görülür. Bunun nedeni, rahimdeki fetüs için daha fazla kan üretimi gerekmesidir. Hamile bir kadında, demir ve diğer besin maddelerinin yeterli düzeyde olup olmadığı sık sık kontrol edilmeli, gerekirse takviye verilmelidir.

  • Vücudun susuz kalması:

Hamilelikte vücudun su ihtiyacı daha fazla olacaktır. Tüm vücut sisteminin doğru bir şekilde çalışması için yeteri kadar su içilmelidir.

Hamilelikte bayılma bebeğe zarar verir mi?

Aniden gelen bayılma hissi, gebenin düşerek yaralanmasına neden olabilir. Anne karnındaki bebek, rahim içerisinde oldukça korunaklı bir ortamdadır ve kolaylıkla dış etkenlerden zarar görebilecek bir konumda değildir. Bu nedenle şiddetli bir düşme veya çarpma olmadığı sürece bebekte herhangi bir sağlık sorunu olmayacaktır. Eğer bayılma sonucunda karın bölgesi ciddi bir hasar almışsa zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gidilmelidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız