Hamilelik Belirtileri Ne Zaman başlar?

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman başlar?

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman başlar?

hamilelik belirtileri ne zaman başlar

Bir süredir planlı olarak hamile kalmaya çalışan veya kendinde bazı değişmeler gören kadınların aklına ilk olarak hamilelik belirtileri ne zaman başlar sorusu gelmektedir. Hamilelik, tamamen bireysel olarak ilerleyen bir süreçtir. Bu nedenle, kimin hangi aşamada ne gibi belirtiler yaşayacağı belli değildir. Fakat bazı genel yargılarda bulunmak doğru olabilir.

Gebelik en erken ne zaman belirti verir?

Gebeliği sağlayan hormonlar hamileliğin ilk günlerinden itibaren bir anda yükselişe geçmez. Hormon düzeni değişmediği için de, belirtiler meydana gelmez. İlk hamilelik belirtisinin regl döneminin gecikmesi kabul edilir. Bu sebepten dolayı, regl dönemi aksamaya başladıktan sonra erken belirtiler başlar.

İlginizi çekebilir: Hamilelik Kaç Günde Belli Olur?

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

Döllenme meydana geldikten bir hafta sonra, gelişen zigot rahime ulaşır. Zigot bu dönemde, ortada bir boşluğu olan ve iki hücre tabakası tarafından oluşturulan bir ahududuyu andırır. Hücrenin dış tabakası, embriyonun kendini rahim duvarına yerleşebilmesi için, rahimin içindeki endometriyum adı verilen astarı eriten maddeler üretir. İmplantasyon sürecine küçük bir kanama eşlik edebilir. Bu kanama, açık pembe rengindedir ve genellikle 1 gün veya çok daha kısa sürer.

İmplantasyondan itibaren, embriyo ve annenin vücudu bir bağlantı oluşturur. Bu, erken gebelik belirtilerinin başladığı zamana tekabül eder ve anne adayı hamile olduğuna dair gerçekten bir şeyler fark edebilir. Gebelikten sonraki ilk belirtilerin başladığı zaman aralığı, adet döngüsü öncesine denk geldiği için meydana gelen belirtiler adet belirtileriyle karıştırılır ve kadınların çoğunluğu tarafından fark edilmeden geçer.

İmplantasyon, hCG hormonunun annenin kan dolaşımına girmesine neden olur. Bu hormon, gelişmekte olan bebeği güvende tutan, ana hamilelik hormonu olan progesteron üretimini uyarır. Sonuç olarak embriyonun implantasyonu, annesinin vücudunun büyük bir hormonal fırtınadan geçmesi gerektiği anlamına gelir. Hormonların yükselişe geçmesiyle birlikte belirtiler de ayırt edilecek düzeye gelmeye başlar.

ilk hamilelik belirtileri

İlk hamilelik belirtileri nelerdir?

  • Adet tarihinin geçmesi:

Hamileliğin en belirgin erken belirtisidir ve genellikle bu olay, kadınların diğer hamilelik belirtileri hakkında daha fazla ayrıntı aramalarına neden olan şeydir.

  • Hamile hissetmek:

Birçok kadın, hamilelik belirtileri hakkında sezgileri olduğunu düşünmektedir. Bu sezgilerinin çoğu zaman doğru olduğu da kanıtlanmıştır. Hissedilen sezgiler genellikle ruhsal değişimler, daha önce yaşanmamış olan vücut değişimleri ve hassasiyet gibi etkilerdir.

  • Göğüs hassasiyeti:

Göğüsler, gebeliğin ilk belirtilerinin yaşandığı organlardır. Gebelikten sonraki iki hafta kadar erken dönemde meydana gelen hormonal değişiklikler; göğüsleri daha hassas ve şişkin hale getirebilir.

İlginizi çekebilir: Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

  • Halsizlik:

Yorgunluk ve halsizlik hamileliğin erken belirtileri arasındadır. Erken gebelik sırasında progesteron seviyeleri yükselir ve bu değişiklik vücudun daha yorgun hissetmesini sağlar. Ayıca yüksek progesteron; kan şekerinin ve kan basıncının düşmesine neden olduğu için devamlı uyku hali de yapabilir.

  • Baş ağrısı:

Hamileliğin erken döneminde, hormonal değişiklikler ve kan dolaşımının artması baş ağrılarını tetikleyebilir.

  • Yerleşme kanaması:

Bazen az miktarda gelen lekelenme veya vajinal kanama, gebeliğin ilk belirtilerinden biridir. İmplantasyon (yerleşme) kanaması olarak bilinen bu belirti, döllenmiş yumurtanın yaklaşık 10 ila 14 gün sonra rahimin astarına tutunmasıyla meydana gelir.

  • Kramplar:

Embriyonun rahime tutunma sürecinde karın ve kasıl bölgesinde kramp görülebilir. Adet öncesi dönemde de aynı durum meydana geldiği için, genellikle fazla önemsenmeyecek belirtiler arasındadır.

Hamilelik testi ne zaman yapılır?

Hamilelik belirtileri ne zaman başlar düşüncesi, hamilelik bekleyen her kadın için yanıt alınması gereken bir sorudur. Yukarıda belirtilen ilk belirtilerden birkaçını yaşıyorsanız ve adet döneminiz gecikmişse, bir hamilelik testi yaptırarak sonucu öğrenebilirsiniz. İdrar ile evde yapılan testlerin güvenirlik oranı daha düşük, kan ile yapılan testlerin ise güvenirliği yüksektir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız