Hamilelik Testinde Silik Çizgi Ne Anlama Gelir?
Hamilelik planlaması yapan her kadının en büyük yardımcılarından biri ev tipi gebelik testleridir. Ev tipi gebelik testlerinin en büyük avantajı ekonomik olması ve kolaylıkla satın alınabilmesidir. Kolay kullanımlı olmasından dolayı da kısa süre içerisinde uygulanabilmektedir. Ancak, bu tür testler bazı durumlarda yanıltıcı veya kafa karıştırıcı sonuçlara da neden olabilmektedir. Hamilelik testinde silik çizgi görünmesi de bunlardan biridir.
Hamilelik testleri nasıl çalışır?
Hamilelik testleri, test kitine damlatılan birkaç damla idrar ile veya akan idrara tutularak uygulanmaktadır. Birkaç dakika içerisinde testin ekranında tek ya da çift çizgi belirir. Tek çizgi testin negatif olduğuna, yani hamileliğin olmadığına; çift çizgi ise pozitif bir sonuca işaret eder.
Hamileliğin oluşmasından itibaren, vücutta hCG adı verilen bir hormon salgılanmaya başlanır. Bu hormon, belirli katlarda hızlı yükselir. İdrar testleri de, hCG hormonunun tespit edilmesiyle çalışır. İdrarda gebelik hormonu var olduğunda sonuç da pozitif çıkacaktır.
Hamilelik testinde silik çizgi ne anlama gelir?
Bazı durumlarda hamilelik testinde ilk çizgi belirgin şekilde görülürken, ikinci çizgi ise silik bir şekilde görülür. Bu sonuç, hamile olup olmadığını öğrenmek isteyen kadınlarda endişeli ve şüpheli bir yaklaşıma neden olmaktadır.
Hamilelik testindeki çizginin silik çıkmasını sağlayacak birkaç faktör bulunmaktadır:
- Çok erken test: Beklenen adet tarihinden önce veya adet tarihinin üzerinden 1-2 gün gibi kısa bir süre geçtikten sonra yapılan testlerde genellikle doğru sonucu elde etmek zordur. Eğer böyle bir durumda silik çizgi çıkıyorsa, idrarda yeterli miktarda hCG hormonu olmadığı anlamına gelir. Emin olmak için, beklenen adet tarihinden sonra en az 3 gün beklenilmesi önerilir. Ancak, silik çizgi yine de hamileliğin var olduğunu ancak yeteri kadar ilerlemediğini göstermektedir.
- Seyreltilmiş idrar: hCG hormonu, yoğun bir idrarda daha belirgindir. Çok fazla sıvı tüketildiğinde idrarın yoğunluğu seyrelir ve hormonun tespit edilmesi daha zor hale gelir. Gebelik testinden doğru bir sonuç elde etmek için; testin sabahın ilk vakitlerinde, henüz bir şey yenilip içilmeden yapılması tavsiye edilir.
- Kimyasal gebelik veya erken düşük: İlk 12 haftada kimyasal gebelik olarak bilinen, yetersiz progesteron hormonuna dayalı olarak gelişen erken düşükler ortaya çıkabilir. Artık rahimde bir embriyo olmadığı halde, testin tespit edebileceği kadar hCG hormonu vücutta bulunabilir. Detaylı bilgiye Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir? içeriğinden ulaşabilirsiniz.
- Testin yeterince duyarlı olmaması: İdrar ile yapılan gebelik testlerinin farklı hassasiyet oranları mevcuttur. 15 ile 20 mIU / L hassasiyete sahip olan bir gebelik testi, düşük miktarda hCG hormonunu bile tespit edebilmektedir. Ancak, yine de tamamen doğru bir sonuca ulaşmak için yüksek hassasiyete sahip bir testi uygulamak için dahi adet tarihinin birkaç gün süreyle geçmesi beklenmelidir.
- Buharlaşma: İdrar testlerinde çok sık karşılaşılan durumlardan biridir. Negatif sonucu belirten çizgi, bazen buharlaşabilmekte ve ikinci bir çizgi gibi görünebilmektedir.
Gebelik testinde ikinci çizgi silik çıkıp hamile olanlar var mıdır?
Hamilelik testlerinde silik görülen ikinci çizgi, birçok durumda erken bir hamileliğin belirtisi olarak algılanmaktadır. Ancak silik çizgi ile karşılaşılması durumunda yapılacak en doğru hamle birkaç gün sonra yeni bir test uygulamak veya kan testi ile hamileliğin varlığını teyit etmektedir. Kan testleri, kandaki en düşük hCG seviyesini dahi algılayabildiği için gebelik tespitinde en güvenilir yöntem olarak kabul edilir. Aynı zamanda hCG miktarının oranı da belirlendiği için, mevcut gebeliğin kaç haftalık olduğu bilgisi de edinilmiş olunur.
Gebelik testinde sonradan çıkan silik çizgi ne anlama gelir?
Hamilelik testleri doğru sonucu genellikle birkaç dakika içerisinde gösterir. 10 dakikadan sonra değişen bir sonuç olduğunda, test geçersiz kabul edilir. Hamilelik testinde silik çizgi test yapıldıktan uzun süre sonra meydana geliyorsa bunun nedeni genellikle buharlaşmadır.
Yorumlar