Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
Hamilelik sırasında anne adayları, bebeğinin büyümesine yardımcı olmak için daha sağlıklı yiyecekler yemelidir. Hamile bir kadının her gün yaklaşık 300 ek kaloriye ihtiyacı bulunur. Bu kaloriler, gebelik sırasında önerilen kilo alım miktarına ulaşmak için gereklidir. Hamilelik sırasında kilo vermek iyi bir fikir değildir. Sağlıklı bir beslenme programı, herhangi bir zamanda sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçasıdır. Ancak hamileyseniz bu durum hayati önem taşır. Sağlıklı beslenme sizi iyi hissetmenizi sağlar ve bebeğinize ihtiyaç duydukları gerekli besin maddelerini verir.
Hamilelikte beslenme ipuçlarıyla ilgili tüm bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Her gün neler tüketmem gerekiyor?
Her bireyin kalori gereksinimleri farklıdır. Özellikle fazla kilolu veya aşırı zayıf olan gebelerin bir sağlık uzmanına danışarak kendine ait bir beslenme planı hazırlaması önemlidir.
Normal kilo aralığındaki bir gebenin günlük tüketmesi gereken besinler şu şekilde olabilir:
- 2-3 porsiyon et, balık, fındık veya baklagiller,
- 2-3 porsiyon süt ürünleri (süt, yumurta, yoğurt, peynir),
- 2 porsiyon sebze,
- 2 porsiyon meyve,
- 3 porsiyon tam tahıllı ekmek veya tahıllı yiyecekler,
- Her gün en az 6-8 bardak su.
Hamile bir kadının ayrıca demir ve folik aside ihtiyacı vardır. Hekiminiz gerekli gördüğü takdirde ek ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak için günlük prenatal vitamin veya diğer vitamin – mineral takviyelerini tavsiye edebilir.
Meyve ve sebzeler:
Hamilelikte beslenme programının olmazsa olmaz öğeleridir. Meyve ve sebzeler sindirime yardımcı olur ve böylece hamilelikte sıkça görülen kabızlık problemini engeller. Aynı zaman vitamin ve mineral deposudur. Tükettiğiniz meyve ve sebzelerin mevsiminde ve taze olmasına dikkat etmeli ve dikkatlice yıkamalısınız.
Protein:
Et ürünleri iyi bir protein kaynağıdır. Kırmızı veya beyaz et tüketirken yağsız olmasına dikkat edilmeli, hiçbir zararlı bakteri kalmaması için iyice pişirildikten sonra tüketilmelidir. Balık da önemli bir protein ve omega 3 kaynağıdır. Balık seçiminizi ağır metaller içermeyen, palamut gibi yüzey balıklarından yana kullanmalısınız.
Karbonhidrat:
Nişastalı gıdalar önemli bir karbonhidrat, vitamin ve lif kaynağıdır. Ekmek, patates, kahvaltılık tahıl, pirinç, makarna, erişte, mısır, darı, yulaf, tatlı patates, gibi ürünlerde bulunur. Uygun şekillerde pişirildiklerinde fazla kaloriye neden olmazlar.
Süt ürünleri:
Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri önemlidir, çünkü bebeğinizin ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve diğer besin maddeleri içerir. Bu gibi ürünlerin mümkün olduğu kadar az yağlısını seçerseniz kilo alımınız daha az olacaktır.
Hangi gıdaları sınırlandırmalıyım?
Hamileliğiniz boyunca şeker, tuz ve yağı sınırlı tüketmenizde fayda vardır. Şeker, kalorisi yüksek bir gıda maddesidir ve obezite, diş çürümesi gibi problemlere katkıda bulunabilir. Fazla doymuş yağa sahip olmak kandaki kolesterol miktarını artırabilir ve kalp rahatsızlığını tetikler. Doymuş yağ miktarını azaltmaya çalışın ve bunların yerine gıdaların yerine çoklu doymamış veya tekli doymamış yağları tercih edin. Fazla tuz başta ödem ve tansiyon olmak üzere birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Bu nedenle normal seviyeden daha fazla tüketilmemelidir.
Hamilelikte mümkün olduğu kadar hazır gıdalar ve hamur işleri tüketilmemelidir.
Hangi gıdaları tüketmemeliyim?
Hamilelikte beslenme sırasında aşağıdaki gıdalar ve içecekler tavsiye edilmez:
- Kafein,
- Bitkisel çaylar,
- Pişmemiş et, balık ve yumurta,
- İşlenmiş etler,
- Cıva içeren büyük balıklar,
- Sakatatlar,
- Çiğ ve pastörize edilmemiş süt ve bu sütten yapılan peynirler,
- İyi yıkanmamış sebze ve meyveler,
- Bitkisel takviyeler,
- Doktorunuz tarafından tavsiye edilmeyen vitamin ve mineral takviyeleri.
Yorumlar