Hamilelikte Gaz Sancısı
Hamilelikte gaz ve şişkinlik problemlerinin artması, normal sürecin bir parçası olarak kabul edilir. Hamilelik döneminden önce bu tür sorunları hiç yaşamayan kadınlar dahi, vücutta gaz oluşumunu tetikleyen etkenlerle karşı karşıya kalabileceği için hamilelikte gaz sancısı durumundan mustarip olabilmektedir.
Hamilelikte gaz sancısı ne zaman başlar?
Gaz sancıları, kişinin biyolojik etkenlerine ve yaşam biçimine göre hamileliğin ilk günlerinden itibaren başlayabilir. İkinci trimester olarak adlandırılan dönemde hamileliğe dair semptomlar daha az görüldüğü için, genellikle ilk ve son 3 aylarda daha sık karşılaşılmaktadır.
Hamilelikte gaz sancısı neden olur?
-
Hormon seviyelerin değişmesi:
Hamileliğin erken aşamalarında hormon seviyeleri değişmektedir. Progesteron seviyesi arttıkça sindirim yavaşlar ve dolayısıyla daha fazla gaz üretilir. Gazın yeteri kadar atılamaması halinde problemler oluşur.
-
Rahimin büyümesi:
Hamilelik ilerledikçe rahim genişler ve ağırlaşır. Bu durum, bağırsakların ve midenin sıkışmasına neden olur. Baskılanmış haldeki sindirim organları yeteri kadar işlevsel olamayacağı için sindirim yavaşlar ve daha fazla gaz üretilir.
-
Kas rahatlatıcı etki:
Hamilelik hormonları kasları ve bağ dokularını gevşetici bir etkiye sahiptir. Bunun sonucunda gaz geçişini kolayca kontrol edemeyen gebeler, istem dışı bir şekilde gaz çıkarma eğiliminde bulunabilmektedir.
Hamilelikte gaz sancısı belirtileri nelerdir?
Mide ve bağırsaklarda biriken yoğun gaz; karın ağrısı, kramp, şişkinlik, sık sık geğirme ve gaz çıkarma gibi etkilerde bulunur. Birçok gebe, gazın yeteri kadar vücuttan çıkarıldığını düşünse de yeterli gelmediği durumlarda sancı hissine neden olabilmektedir.
Hamilelikte gaz sancısı yaşayanlar neler yapmalıdır?
Beslenme alışkanlıkları değiştirilmelidir:
- Fasulye, lahana gibi gazı arttıran besinler sınırlı olarak tüketilmelidir.
- Lif içeriği yüksek olan besinlerden yararlanılmalıdır. Lif, bağırsak hareketlerinin düzenli kalmasına yardımcı olarak gaz ağrılarını ve rahatsızlıklarını azaltacaktır.
- Öğünlerde yiyecek miktarının sınırlandırılması oldukça önemlidir. Sık aralıklarla fakat küçük porsiyonlarla beslenmek, vücudun yiyecekleri daha hızlı parçalamasını sağlar ve daha rahat sindirime yardımcı olur.
- Hızlı yemek yerken daha fazla yutkunma ihtiyacı hissedilir. Böylece daha fazla hava yutulduğu için midede gaz kabarcıkları gelişir. Besinleri iyice çiğnemeli, yemek yerken acele edilmemelidir.
- Her insanın farklı bir metabolik sistemi mevcuttur. Bu nedenle gaz oluşumunu tetikleyen besinler, kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Gaz yoğunluğu yaşayan gebeler, gün içerisinde tüketmiş olduğu besinleri ve o gün hissettiği gaz miktarını not alarak; hangi yiyeceklerden kaçınması gerektiğini kolayca tespit edebilir.
Yaşam tarzı alışkanlıkları değiştirilmelidir:
- Uzun süre sabit kalma zorunluluğu bulunanlar ve yeteri kadar hareket edemeyen gebelerde gaz problemleri daha sık görülür. Ana öğün yemeklerden bir süre sonra yürüyüş veya hafif egzersizler yapmak oldukça faydalıdır. Ayrıca egzersiz, stres faktörünü de en aza indirgeyerek mide ve bağırsak sorunları için yararlı olabilir.
- Yemeklerden hemen sonra yatay pozisyona geçmek sindirim için zararlıdır ve gaz oluşumunu arttırır. Bunun yerine ayakları karın hizasına doğru kaldırarak oturmak, gazı hafifletecektir.
- Sıkı giysiler giymek, gaz sancılarına ve şişkinliğe katkıda bulunabilir. Kıyafetler çok sıkı olduğunda, vücudun yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmesi daha zor olacaktır. Bunun yerine, özellikle yemek yerken her zaman gevşek kıyafetler giyildiğinden emin olunmalıdır.
- Mide ve bağırsak bölgesini sıcak tutmak, gaz akışını daha kolay bir hale getirecektir. Gaz sancısı esnasında ılık bir duş almak faydalı olabilmektedir.
Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi?
Gaz miktarının artması ve bundan dolayı hissedilen sancılar yalnızca gebeyi etkiler. Anne karnındaki fetüs, gaz problemlerinden olumsuz olarak etkilenmemektedir. Fakat gaz sancılarına eşlik eden mide bulantısı, aşırı kusma, kanlı dışkı veya rahim kasılmaları gibi başka belirtiler de mevcutsa mutlaka hekim desteği alınmalıdır.
Hamilelikte gaz sancısını azaltmak için bazı ilaçlar da mevcuttur. Ancak, hamilelik döneminde doktor tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.
Yorumlar