Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

Hamilelikte Göğüslerde Meydana Gelen Değişimler

hamilelikte göğüslerde meydana gelen değişimler

Göğüsler, bebek dünyaya geldikten sonra onu emzirmek için kullanılır. Ancak bunun mümkün hale gelmesi için hamilelik boyunca çok fazla değişim yaşanır. Göğüslerdeki değişiklikler, hamilelik testi yapmadan önce dahi fark edilebilecek göstergelerden biridir. Hamilelikten önce kadın anatomisinin sıradan bir parçası olan göğüsler, doğumla birlikte fonksiyonel hale gelirler.

Göğüsler; köprücük kemiğinin altından başlar ve koltuk altı boyunca ve göğüs kafesinin ortasından geçerler. Göğüs içinde yağ dokusundan oluşan, lob denilen bölgeler mevcuttur. Bunların her biri, süt üreten bezler olan lobüllerden oluşur. Süt, lobullardan göğüs uçlarına kanallar yoluyla taşınır. Meme başı çevresindeki koyu bölgeye areola denir. Areola üzerindeki küçük çıkıntılar, hamilelik ve emzirme sırasında yağ salgılarlar.

Hamilelikte göğüs değişimlerine neden olan etkenler nelerdir?

Hamilelik esnasında kadın vücudunun birçok bölümü değişime uğrar. Ancak, en radikal değişimlerin yaşandığı yer olan göğüsler, ilk günlerden emzirme sonlanana dek bu süreçten etkilenir.

Göğüslerin hamilelik döneminde uğradığı değişiklerinin temel sebepleri şunlardır:

  • Hormonal değişiklikler:

Hormonlar; göğüsleri etkileyebilecek yağ depolama, su tutma ve hassasiyet gibi değişikliklere katkıda bulunur. Hamileyken kortizol ve insülin gibi düzenli hormonlar bile bedensel değişimlere neden olabilmektedir.

  • Kilo alımı:

Göğüsler, yağ dokularından oluşur ve hamilelik sırasında alınan kilonun bir kısmı göğüslere yayılır. Göğüslerin hacminin artmasının ve büyümesinin ana nedeni budur.

  • Genişleyen göğüs kafesi:

Bebek rahimde büyüdükçe, göğüs kafesi rahime yer açmak için uygun hale gelir. Bu durum, göğüsleri teknik olarak genişletmezken, daha büyük görünmelerini sağlayabilir.

  • Şişlik:

Hamilelik sırasında tıpkı eklem yerleri, bacaklar ve yüz bölgesinde olduğu gibi; meme dokusunun şişmesine neden olan hormonlar da mevcuttur.

  • Süt üretimi:

Bebeğin doğumu gerçekleşene kadar süt üretimi aktif hale gelmese bile, süt üretimi için gerekli olan tüm hazırlıklar yapılır. Hatta bazı gebelerde süt sızıntıları görülebilir. Göğüsler, bebeği beslemeye hazırlandıkça görünüşte ve hissiyatta değişikliklerin görülmesi normaldir.

Hamilelikte göğüslerde meydana gelen değişimler nelerdir?

  • Büyüme:

Depolanan yağ, şişlik, ödem, süt üretimi ve genişleyen göğüs kafesi gibi nedenler hamilelik sırasında göğüslerin büyümesine katkıda bulunur. Süt üretimi devam ettiği müddetçe genellikle büyük olan göğüsler, emzirmenin sonlanmasıyla birlikte küçülür.

  • Gerginlik:

Cilt ve bağların gerilmesi ve göğüslerde hacimsel artış; gerginlik hissinin artmasına neden olacaktır.

  • Görünüm:

Göğüslerin daha büyük görünmelerinin yanı sıra, hamilelik boyunca fark edilebilecek başka değişiklikler de mevcuttur. Göğüslerin kenarları boyunca uzanan damarlar daha belirgin ve daha koyu görünür. Bunun nedeni göğüslere olan kan akışının artmasıdır. Ayrıca areola olarak bilinen meme başı bölgesinde renkli alanın hacmi artar ve kabarcıklar belirginleşir.

  • Renk değişiklikleri:

Areoladaki şişliklerin yanı sıra, meme uçlarının ve çevrelerinin eski halinden daha koyu renge sahip olması beklenir. Bu değişim, hamileliğin erken dönemlerinde gerçekleşir. Renk koyulaşması hamilelik, hatta emzirme süresince mevcut olsa da kalıcı değildir. Ancak bazı gebeler, doğumdan kısa süre sonra eski haline dönebilmektedir.

  • Sızıntı:

Doğuma son birkaç ay kala göğüslerden sıvı geldiği fark edilebilir. Bu sıvı aslında doğumdan sonraki ilk birkaç gün boyunca üretilen, besin bakımından oldukça zengin olan kolostrumdur. Göğüslerden sıvı gelmiyorsa, endişelenilmesi gereken bir durum yoktur. Doğum öncesi göğüs sızıntıları ile doğumdan sonra süt üretimi arasında bir ilişki bulunmamaktadır.

  • Duyarlılık:

Göğüsler, hamilelik boyunca hassastır. Bu hassasiyet genellikle yanlarda ve meme ucunda duyarlılık artacaktır.

  • Kaşıntı:

Göğüsler büyüdüğü ve şiştiği için deri gerilir. Cilt yeterince nemli değilse kaşıntı, tahriş ve deride döküntüler oluşabilir. Özellikle göğüs ve karın bölgesi, hamileliğe uygun olan losyonlarla nemlendirilmelidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız