Hamilelikte İshal Nedenleri Nelerdir?

Hamilelikte İshal Nedenleri Nelerdir?

hamilelikte ishal nedenleri

Gün içerisinde 3 kez veya daha fazla periyotlarla, sıvı kıvamda bağırsak hareketlerinin gerçekleşmesi durumu ishal olarak adlandırılmaktadır. Günlük yaşantı içerisinde çok sık karşılaşılan bu sağlık problemi, hamilelik esnasında sıkça görülebilmektedir. Hamilelikte ishal, ciddi bir durumun habercisi olabileceği için ciddiye alınmalı ve takip edilmelidir.

Hamilelikte ishal neden olur?

Hamilelikle ilgisi olmayan birçok ishal nedeni vardır. Virüsler, bakteriler, mide gribi, bağırsak parazitleri, gıda zehirlenmesi, ilaçların yan etkileri, Crohn hastalığı ve çölyak hastalığı gibi hamilelik dışı nedenlerle dolayı ishal görülebilir.

Tüm bunların yanı sıra hamilelik esnasında ishale sebebiyet verebilecek özel durumlar da mevcuttur:

  • Diyet:

Hamile olduğunu öğrenen kadınlar, beslenme programlarını değiştirerek daha sağlıklı bir beslenme programı uygularlar. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, kısa bir süreliğine de olsa mideyi etkileyerek ishale neden olabilmektedir.

  • Gıda duyarlılıkları:

Özellikle sabah saatlerinde mide bulantıları yaşayan gebeler, bazı gıdalara karşı daha fazla duyarlılık gösterebilirler. Yiyeceklere olan duyarlılık şişkinlik, gaz ve ishal gibi durumlara yol açabilmektedir.

  • Doğum öncesi vitaminler:

Prenatal dönemde kullanılması önerilen vitaminler anne ve bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Ancak bazı gebelerde bu vitaminler ishal gibi bağırsak problemlerine neden olabilmektedir.

  • Hormonlar:

Hamilelikte değişen hormon düzeyleri, neredeyse tüm vücut sistemini etkileyebilecek bir güce sahiptir. Hormonların etkisiyle sindirim sisteminin yavaşlaması kabızlığa, normalden daha fazla hızlanması ise ishale yol açabilmektedir.

hamilelikte ishal

Hamilelikte ishal ne zaman başlar?

Hamilelik döneminin ilk 3 ayı olarak bilinen ilk trimester dönemi, hormonal dalgalanmaların sıklığı bakımından zorlu bir süreçtir. Bu süreçte karşılaşılan hamilelik belirtilerinden biri de ishaldir. Ayrıca üçüncü trimester esnasında da vücudun doğum için hazırlanmasıyla birlikte ishal görülme sıklığının arttığı bilinmektedir. İshal aynı zamanda, doğumun başlangıcını işaret eden belirtilerden biri olarak da kabul edilmektedir.

Hamilelikte ishali ne keser?

İshal ile mücadele eden hamile bir kadının kaçınması gereken belirli yiyecekler vardır. İshali arttırmamak için baharatlı ve yağlı yiyeceklerden, şekerli – gazlı ve kafeinli içeceklerden uzak durulmalıdır. Süt, bağırsak hareketlerini hızlandıracağı için ishal esnasında tüketilmemelidir. Ayrıca hijyeninden emin olunmayan her türlü gıda maddesinden kaçınılmalıdır.

Muz, pirinç lapası, yoğurt, elma püresi, patates, ekmek, tahıl ve tuzlu kraker gibi gıdalar ishalin durdurulması için tavsiye edilen besinlerdir. Bu dönemde tüketilen gıdaların hafif, mideyi yormayan ve temiz olduğundan emin olunmalıdır.

Hamilelikte ishal ve karın ağrısı tehlikeli midir?

Hamilelikte ishal ve ishale bağlı olarak görülen karın ağrısı sık görülür ve eğer doğru yiyecekleri içeren bir beslenme programı uygulanırsa genellikle kendi kendine geçecektir. Sorun birkaç günden fazla devam ederse, dışkıda kan veya mukus mevcutsa, dışkı tamamen sıvı haldeyse, yüksek dereceli ateş varsa vakit kaybetmeden bir uzman yardımı alınmalıdır.

İshalin yol açabileceği en önemli sorunlardan ilki, vücudun sıvı kaybetmesidir. Dehidrasyon, fetüse olan kan akışını yavaşlatarak doğumu tetikleyebileceği için hamilelik sırasında çok ciddi olabilir ve bu yüzden bol su tüketildiğinden emin olunmalıdır. Koyu sarı idrar, kuru ağız, daha az sık idrara çıkma, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtiler dehidrasyonu işaret edebilir. Su içmek mide bulantısına sebebiyet verse dahi, ishal esnasında meyve suyu, ayran, çorba gibi yiyeceklerle bol sıvı alımı yapılmalıdır.

Hamilelikte ishal ilaçları kullanılabilir mi?

Hamilelikte ishal nedeniyle oluşan karın ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik gibi problemleri azaltmak için uzman doktorlar tarafından önerilmeyen hiçbir ilacın kullanılmaması gerekir. Bazı ilaçların içeriğinde gebelik sürecini tehlikeye atabilecek etken maddeler bulunmaktadır ve bu nedenle doktora danışmadan ilaç kullanılması riskli olabilmektedir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız