Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelikte Nefes Darlığı

Hamilelikte nefes darlığı sık olarak karşılaşılan bir şikayettir.  İlk başlarda ortaya pek çıkmasa da özellikle gebeliğin ilerlemeye başlamasıyla birlikte nefes darlığı şikayetleri daha da artmaktadır. Anne adayları nefes darlığı yaşamaları durumunda ne yapacaklarını ve bebek için riski olup olmadığını merak ediyor. Öncelikle bu şikayetin gebelik döneminde normal olduğunu belirtelim.

Gebeliğin son aylarında nefes darlığı şikayetleri anne adaylarını rahatsız etmeye başlar. Dördüncü ayda başlayan bu rahatsızlık git gide artmaktadır. Bu rahatsızlık doğumdan hemen sonra geçecektir. Nefes darlığının birçok nedeni olabilir.

Anne adayları için nefes darlığı nefes nefese kalma şeklinde de ortaya çıkabilir. En ufak bir fiziksel aktivite sonucunda bu tarz bir şikayet görülebilir. Anne adayları birkaç merdiven çıktığında hemen nefes nefese kalabilir. Bu durum bebeğiniz üzerinde hiçbir olumsuz etkiye yol açmaz.

Gebelik sürecinde yaşanan değişimlerin birçok belirtiyi ortaya çıkardığını belirtelim. Hamilelikte vücutta yaşanan değişimlere bağlı olarak ortaya çıkan en rahatsız edici durumlar arasında nefes darlığı gelmektedir.

Hamilelikte nefes darlığı neden olur?

Gebelik sürecinde rahim genişler. Rahim genişledikçe zamanla geniş ve düz bir yapısı olan diyafram kasını itmeye başlar. Bu süreçte diyafram bulunduğu bölgeden 4-5 cm kadar yukarıya çıkmaktadır. Dolaylı olarak ciğerleri sıkıştırır ve anne adayının hava alım miktarını azaltır. Tüm bu sürecin sonunda nefes darlığı ortaya çıkabilir.

Solunum sistemi kanın plasentaya yüksek oranda oksijen taşıması ve normalden fazla karbondioksit atmasını sağlamak adına bazı uygulamalar yapmaktadır. Solunum merkezi bu süreçte progesteron hormonunu harekete geçirir. Bu duruma bağlı olarak anne adayı daha sık ve derin nefes almaya başlar.

Gebelik sürecinde bebeğin aldığı pozisyon da solunum şikayetlerini etkilemektedir. Gebeliğin ilk altı ayında nefes darlığı sorununun temel nedeni hormonlar olacaktır. Bebeğin büyüme sürecinden sonra ciğere yakın bir yerde konumlanması solunumu olumsuz etkileyecektir. Özellikle çoğul gebeliği olan anne adaylarında rahim daha fazla büyür. Buna bağlı olarak organlara daha fazla baskı yapar ve nefes darlığı şikayetleri artar.

Gebelik sürecinde anne adayının kilosu da nefes darlığı belirtisini ortaya çıkarabilir. Doktorunuz hamilelikte kilo alma durumunuzu takip eder ve bu konularda size yönlendirmelerde bulunur. Çok fazla kilo alırsanız hamilelikte nefes darlığı şikayetleri artabilir.

Tüm bu durumlara ek olarak gebelik sürecinde kansızlık, astım, soğuk algınlığı, ciğer ve kalp sorunları ve çeşitli alerjiler de nefes darlığına yol açabilmektedir. Fiziksel hastalıklar dışında anne adayında panik atak ya da kaygı bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlıklar olması durumunda da nefes darlığı şikayetleri ortaya çıkabilir.

Hamilelikte nefes darlığı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde nefes darlığı şikayeti olan anne adayları bebeğinin yeterli oksijen alamayacağını düşünebilir. Ancak bu durum sizi hiçbir şekilde endişelendirmesin.  Gebelik süreci arttıkça bebeğinizin solunum ve dolaşım sistemleri gelişir. Böylece kandaki oksijen seviyesi gebelik döneminde artar. Bebeğiniz büyüme döneminde yeterli oksijeni sizin nefes darlığı şikayetleriniz olsa da alacaktır.

Gebelik sürecinde nefes darlığı en sık olarak son haftalarda ortaya çıkar. Bebeğin suyu fazla olması durumunda nefes alma daha da zorlaşabilir. Ancak bu süreçte anne adayının hem kendisi hem de bebeği için endişelenmesi gerekmiyor. Doğum yaklaşırken bebeğiniz aşağıya doğru inmeye başlar. Bu durum diyafram üzerindeki baskıyı ortadan kaldırır ve nefes darlığı şikayetleri azalmaya başlar. Nefes darlığı dördüncü aydan itibaren ortaya çıksa da bazı anne adaylarında gebeliğin ilk dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedir.

Gebelikte nefes darlığı nasıl geçer?

Gebelik döneminde nefes darlığı şikayeti olan anne adayları mutlaka doktorlarına bu durumdan bahsetmelidir. Doktorunuz sizi dinler ve yaptığı muayene sonrasında nefes darlığının altında yatan sebepleri anlamaya çalışır.

Bu süreçte nefes darlığı şikayetleri tamamen ortadan kalkmasa da bazı önlemler alarak şikayetleri en aza indirebilirsiniz.

Nefes darlığı yaşayan anne adayları için bazı öneriler;

  • Nefes darlığı ÅŸikayetlerini azaltmada doÄŸru duruÅŸ çok önemlidir. Çünkü doÄŸru nefes alabilmek için ayakta ya da yürürken omurganız her zaman dik konumda durmalıdır. Bu süreçte sürekli dik durmaya çalışın.
  • Nefes darlığı hissi bazı anne adaylarında aniden gelebilir. Bu durum bebeÄŸinizin hareketleriyle doÄŸru orantılıdır. Otururken ya da yatarken ortaya çıkan nefes darlığında pozisyon deÄŸiÅŸtirmek iÅŸe yarayabilir. Pozisyon deÄŸiÅŸtirerek daha rahat nefes alabilirsiniz.
  • Anne adayları için gebelik sürecinde birden fazla yastıkla uyuma yöntemi çok sayıda ÅŸikayeti ortadan kaldırmada etkilidir. Başınızın rahat ettiÄŸi gibi sırt, bel, bacak ve karnınızı da bir yastıkla destekleyerek rahat etmelerini saÄŸlayabilirsiniz.
  • İç organlarınıza yapılan baskıyı azaltacak önlemler almaya çalışın.
  • Gebelikte nefes darlığı sorunlarının nedenlerinden birinin de aşırı kilo artışı olduÄŸunu belirttik. Bu yüzden gebelik boyunca doktorunuzun kilo alma konusundaki tavsiyelerine uyun.
  • Kilo alımınıza engel olabilmek adına beslenme programı ve egzersiz programı oluÅŸturarak uymaya çalışın.
  • Anne adaylarının en büyük ÅŸikayetleri arasında doÄŸru nefes alamama vardır. Gebelik döneminde nefes farkındalığını ortaya koyacak nefes egzersizleri yapmaya çalışın. Solunumda görevli kasları yönlendirmeyi öğrenerek nefes alışveriÅŸinizi rahatlatabilirsiniz.
  • Her gün 20 dakika kadar nefes egzersizi nefes darlığı ÅŸikayetlerinizi en aza indirecektir.

Hamilelikte nefes darlığı çok sık karşılaşılan bir durumdur.  Doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız ve kendiniz bu konuda önlemler alırsanız nefes darlığı şikayetlerinizi en aza indirebilirsiniz.

Bu içeriğimizi okudunuz mu: Hamilelikte Sık Yaşanan Sağlık Problemleri

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız