Hamilelikte Soğuk Algınlığı 

Hamilelikte Soğuk Algınlığı 

Hamilelikte Soğuk Algınlığı 

Sonbahar ve kış aylarında hava şartlarının değişmesi ve vücudumuzun bağışıklığının zayıflaması sonucunda soğuk algınlığı şikayetleri büyük oranda artar. Kış aylarında anne adayları da bebeklerini tüm risklerden korumalıdır. Hamilelikte soğuk algınlığı sık karşılaşılan bir durumdur.  Gebelik döneminde anne adayları bağışıklık sistemini güçlü tutmalıdır.

Gebelik döneminde karşınıza çıkan enfeksiyonlarda hemen duruma müdahale etmeli ve ilerlemesine engel olmalısınız. Gebelikte anne adaylarının bağışıklık sistemi hassaslaşır. Yaşanan bir soğuk algınlığı bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açacaktır. Bu yüzden de anne adayı yaşadığı sıkıntıların etkilerini daha fazla hisseder.  Bu yüzden özellikle kış aylarında anne adayları beslenme düzeninin oturtulması, hijyenin sağlanması, ilaç kullanımı, giyime dikkat edilmesi, egzersiz yapma gibi konularda özenli davranmalıdır.

Anne adayları soğuk algınlığına yakalandıklarında bağışıklık sistemini güçlendirecek uygulamalar gerçekleştirmeli ve burun tıkanıklıklarına karşı rahat nefes alabilmek için burun açıcı uygulamalar gerçekleştirmelidir. Hamilelik boyunca anne adaylarının soğuk algınlığına yakalanmamak adına önlem alması anne adayının bağışıklığı açısından en doğru yaklaşım olacaktır. Genel olarak bu rahatsızlıklar gebelik döneminde 5-7 gün gibi bir sürede geçmektedir.

Hamilelikte soğuk algınlığı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminde anne adaylarının özellikle kış aylarında korunmadıklarında soğuk algınlığı şikayetleri çok olasıdır. Bu durumda bebeğin etkilenip etkilenmediği birçok anne adayı tarafından merak edilmektedir.   Soğuk algınlıkları bebeğinize hiçbir olumsuz etkide bulunmaz.

Bebekler anne karnında sadece anne adayının soğuk algınlığından etkilenmesinden rahatsız olur. Yani soğuk algınlığının sizde ortaya çıkardığı semptomlar bebeğinizi rahatsız eder. Soğuk algınlığı virüsü hiçbir şekilde bebeğinize uğramaz.

Soğuk algınlığı bu dönemde burun akıntısı, hapşırma, gözlerde yanma,  ateş ve kırgınlık gibi şikayetlerle ortaya çıkmaktadır. Anne adayları bebeğe zarar vermediği için rahat olmamalıdır. Kendi konforunuz ve bağışıklık sisteminiz için soğuk algınlığına yakalanmamaya çalışın. Hamilelikte soğuk algınlığı şikayetleriniz ortaya çıktıysa doktorunuza bu konudan bahsetmeyi ve tavsiyelerine uymayı unutmayın.

Hamilelikte soğuk algınlığında hangi durumlarda doktora gidilmelidir?

Anne adaylarının gebelik döneminde soğuk algınlığına yakalanabilmektedir. Öncelikle anne adaylarının ateşi 38 derecenin üzerine çıktıysa hemen doktora görünmesi gerekir. Bunun dışında nefes darlığı yanında göğüs ağrısı şikayeti varsa ya da kulakta şiddetli bir ağrıyla birlikte akıntı görünüyorsa doktora başvurulmalıdır.

Anne adayının cildinde döküntü ya da kızarıklık ortaya çıkması durumunda da hemen doktora görülerek tedavi uygulanmalıdır. Soğuk algınlığı virüsünden uzak durmanız gerekir. Kapalı alanlarda, toplu ortamlarda ya da kamuya açık alanlarda gebelik döneminde vakit geçirmemeye çalışın.

Toplu taşıma araçlarıyla yolculuk yapmak zorunda olan anne adayları özellikle kış aylarında soğuk algınlığından korunmak için maske takabilir.  Ayrıca grip salgınının olduğu dönemde toplu görüşmelerden ve tokalaşma gibi aktivitelerden uzak durmak gerekir.

Hamilelikte soğuk algınlığı 7 günden daha fazla sürdüyse ve ateşinizi kontrol altında tutamıyorsanız doktorunuza başvurmanız doğru olacaktır.

Hamilelikte soğuk algınlığı durumunda ne yapılır?

Hamilelik döneminde soğuk algınlığı şikayeti olan anne adayları öncelikle iyi dinlenmelidir. Dinlenme sırasında bol sıvı tüketmeli ve vitamin alarak bağışıklık sistemini güçlendirmelidir. Doktorunuzun verdiği önerileri de uygulamayı unutmayın.

Hamilelikte soğuk algınlığı şikayeti olanlar kalabalık ortamdan uzak durarak ellerini sürekli olarak yıkamalıdır.  Soğuk algınlığı vücudunuzu zayıf düşürecektir. Bu durumda vücudunuzu iyi şekilde dinlendirmeniz çok önemlidir.  Kendinizi iyi hissettiğiniz anlarda ise ufak çaplı egzersizler yaparak vücudunuzu dinç tutmaya çalışın.

Anne adayları kış aylarında soğuk algınlığı durumlarında bulundukları ortamı iyi havalandırmalıdır. Geniz akıntısı ve enfeksiyon şikayetleri mide bulantısına yol açtığı için iştahınız azalabilir. Bu dönemde vücut direncini güçlendirmek adına düzenli ve dengeli beslenme önemlidir.

Bol bol C vitamini olan portakal, greyfurt, kivi, brokoli, ıspanak gibi besinler tüketin. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesi adına çinko takviyesi yaparak vücudunuzun sıvı ihtiyacınızı giderin. Sıvı ihtiyacınız için bitki çayı ve meyve suyu tüketebilirsiniz. Güçlü bağışıklık hastalığı çabuk atlatmanızı sağlar.

Hamileyken grip aşısı yaptırılır mı?

Hamilelikte soğuk algınlığı şikayetlerinin olmaması adına girip aşısı yaptırılıp yaptırılamayacağı merak edilmektedir. Grip aşısı yaptırdığınızda vücuda canlı bir virüs girmez. Bu yüzden gebelik döneminde virüs aşısı yaptırabilirsiniz.

Hamilelikte grip aşısı yaptırırken ya da ilaç kullanırken doktorunuzun durumu kontrol altında tutmasını sağlayın.  Anne adaylarının grip aşısı için ilk üç ayın geçmesini beklemesi önerilir. Girip aşısı konusunda doktorunuzun önerisini de almayı unutmayın.

Hamilelikte soğuk algınlığı riskli mi?

Hamilelikte soğuk algınlığı tek başına bir risk unsuru değildir. Ancak anne adaylarının soğuk algınlığa yakalanmasına bağlı olarak başka komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.  Yapılan araştırmalar aynı yaş grubundaki kadınlarda gebelik sürecindeki kadınların hastaneye yatırılarak tedavi oranının daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

Gebelik döneminde bağışıklık sistemi ile birlikte dolaşım ve solunum sistemlerinde de bazı değişiklikler ortaya çıkar. Bu yüzden bazı komplikasyonlar riskli olabilir.  Hamileliğin son dönemlerinde soğuk algınlığına yakalanan anne adaylarının bebeklerine hastalığı geçirdiğine dair bilimsel bir araştırma yoktur.

Anne adaylarının yapması gereken ilk önlem bağışıklık sistemini gebelik dönemi boyunca güçlü tutarak soğuk algınlığına yakalanmamaktır. Yakalanmanız durumunda da hemen gerekli önlemleri almalısınız. Basit önlemlerle ve doktorunuzun tavsiyeleriyle hamilelik döneminde soğuk algınlığıyla mücadele edebilirsiniz. Bu rahatsızlık sizleri psikolojik olarak da olumsuz etkileyebilir. Özellikle sonbahar aylarına hamileliğiniz denk geliyorsa önlem almak adına doktor kontrolünde grip aşısı yaptırabilirsiniz.

Hamilelikte Sık Yaşanan Sağlık Problemleri

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız