Hamileyken Üstüne Adet Görme Nedir?

Hamileyken Üstüne Adet Görme Nedir?

Hamileyken Üstüne Adet Görme Nedir?

hamileyken üstüne adet görme

Hamile olan kadınların aynı zamanda adet periyodu yaşama durumuna halk dilinde “üstüne görme” denir. Ancak hamileyken üstüne adet görme gibi bir durum biyolojik olarak söz konusu değildir.

Döllenen yumurtanın rahime tutunabilmesi için, her ay rahimin içerisindeki endometriyum tabakası kalınlaşır ve kendini hamileliğe elverişli hale getirir. Ancak döllenme gerçekleşmeyince adet kanamasıyla birlikte bu tabaka vücuttan dışarı atılır. Hamilelikte, embriyonun rahim içerisine tutunmasından dolayı bu katmanın dışarı atılması gibi bir durum mümkün olmayacaktır.

Hamilelikte gerçekleşen kanamalar adet kanamaları değil, vajinal kanamalardır. Bazı durumlarda normal olarak kabul edilse de, hamilelik sürecinde gerçekleşen her türlü kanama ciddiye alınmalıdır.

Hamileyken üstüne adet görme nedenleri nelerdir?

  • İmplantasyon (yerleşme) kanaması:

Bir yumurta hücresi bir sperm tarafından döllendiğinde hücre demeti olarak bilinen zigot oluşacaktır. Zigot, yumurtlamadan sonraki iki hafta içinde rahime gider ve kendini dokuya derinlemesine implante eder. İmplantasyon süreci kanamaya neden olabilir ve bu kanama adet kanaması sanılabilir. Çünkü bu durum, adet döneminden birkaç gün önce veya sonra meydana gelir.

  • Kimyasal Gebelik:

Hamilelik başlandığında vücutta progesteron ve hCG hormonu yükselişe geçer. Bazı problemler dolayı hormon seviyeleri düzenli yükselemediğinde zigot sağlıklı bir şekilde büyüyemez. Kimyasal gebelik olarak adlandırılan bu durumda ve hamilelik testleri pozitif çıksa dahi gelişen bir bebek yoktur. Vücut, kanama ile birlikte belirti verir.

Detaya bu içerikten ulaşabilirsiniz: Kimyasal Gebelik Nedir, Belirtileri Nelerdir?

  • Düşük:

Ne yazık ki, tüm hamilelikler doğumla sonuçlanmamaktadır. Hamileliğin düşükle sonlanması için sayısız neden vardır. İmplantasyonun meydana geldiği ilk birkaç haftadan sonra meydana gelen kanama düşük belirtisidir. Genellikle bu kanama parlak kırmızı renkte, fazla miktarda ve kesin ağrılıdır.

  • Dış (Ektopik) Gebelik:

Bazen döllenmiş yumurta fallop tüpü, karın veya rahim ağzı gibi rahimin dışında bir yere yerleşebilir. Hücreler yerleştiği yerde büyümeye başlar, sığamayacak boyuta ulaştığında ağrıya ve kanamaya neden olur. Bu kanama muhtemelen parlak kırmızı renkte, çok acı vericidir. Acil müdahale ile birlikte tedavi edilmediği takdirde, bu durum gelecekteki hamilelik şansını olumsuz yönde etkileyebilir.

  • Mol Gebelik:

Döllenmiş yumurta anormal bir şekilde büyüdüğünde, plasentada iyi huylu tümörler gibi bir kist haline dönüşebilir. Mol gebelik olarak adlandırılan bu durumda hücreler bir araya gelmek yerine dağınık bir vaziyette dururlar. Koyu kahverengi veya kırmızı renkte kanla birlikte görülen şiddetli kusma bulantısı gibi belirtiler mol gebeliğin işaretçisidir. Üreme sistemine zarar vermemek için acil tıbbi müdahale gereklidir.

Bunların yanı sıra gebelik esnasında meydana gelen idrar yolları enfeksiyonları, cinsel ilişki, vajinal muayene esnasında da vajinadan kaynaklı olarak lekelenme tarzında kanamalar görülebilir.

üstüne görme

Üstüne görme adet kanaması gibi olur mu?

Üstüne görme kanamalarının ne için meydana geldiğine bağlı olarak adet kanamaları ile karşılaştırma yapılabilir. Hamilelik döneminde gerçekleşen risksiz kanamalar genellikle az miktarda ve kısa sürelidir. Ancak ciddi durumlarda kanamanın şiddeti ve süresi artabilir.

Üstüne görme yaşayanlar neler yapmalı?

Şiddetli olmayan, kısa süreli ve ağrısız kanamalar genellikle herhangi bir sorunun habercisi değildir. Eğer normalden fazla kanama yaşıyorsanız kötü bir sonuçla karşılaşmamak adına bu durumu doktorunuza bildirmeniz gerekir. Erken müdahale hem anne hem de bebek için hayati önem taşır.

Üstüne görme ağrılı olur mu?

Üstüne görme kanamaları, genellikle olması gereken adet dönemiyle aynı tarihlere denk geldiği için, sıkça adet kanamalarıyla karıştırılır. Özellikle gebeliğin ilk işaretçilerinden biri olan yerleşme kanaması, hamileyken üstüne adet görme sanılabilir. Ayrıca iki kanamanın da ortak özelliği adet döneminde olduğu gibi sancılı ve kramplı olabilmesidir.

Okumak isteyebilirsiniz: Hamilelikte Adet (Regl) Görülür mü?

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız