Kızlar Adet Görmeye Kaç Yaşında Başlar?
Kızlar adet görmeye normal şartlar altında 9 ila 12 yaş arası dönemde başlar. Kızlarda ilk adete ‘’Menarş’’ adı verilir ve 9 yaşından daha önce adet görülmesine de Erken Dönem Menarş denir. Ergenlik dönemine geçişle birlikte görülen adet kanaması, regl, çocukluk döneminden genç kızlığa geçilmesinin bir işareti olarak tanımlanır. Kızlarda adet görme ile birlikte artık doğurganlık süreci de başlamış demektir. Bir süre düzensiz devam edecek olan adet döngüsü, genellikle 1 sene içinde bir düzene oturur. Bazı aylarda adet görme yaşanmasa da bu durum yeni başlayan bu süreçte normal olarak kabul edilir. Bu şekilde vücutta dengesizlikler olabilir ancak zamanla adet döngüsü de bir düzene oturacaktır. Bu aşamada kız çocuklarının adet döngülerinin takip edilmesi çok önemlidir. Ayrıca hijyen ve bölgesel temizliklerine dikkat etmeleri de detaylı olarak öğretilmelidir.
Kızlarda erken adet görme nedenleri nelerdir?
Kızlarda erken adet görmenin bir çok farklı nedeni olabilir. Bunların en başında sağlıksız beslenmeden kaynaklanan hormonal bozulmalar gelir. Hormonlu besinlerin tüketilmesi ile vücutta erken başlayan hormon salgıları ile adet görme belirtileri de başlar. Ayrıca farklı rahatsızlıklar nedeni ile alınan ilaçlar ve gıda takviyeleri de bu aşamada olumsuz etki eden durumlardır.
Kızlarda adet görme yaşını belirleyen en önemli faktörlerden bir diğeri ise beyinde ve yumurtalıklarda salgılanan hormonların vücuda salgılanma düzeyidir. Herhangi bir nedenle bu hormonların daha erken ya da daha geç salgılanmaya başlaması, normalden daha az ya da daha çok salgılanması genç kızın adet görmeye başlama yaşını direk olarak etkiler. Bununla birlikte genetik anlamda da etkileşim vardır. Genç kızın ailesinde bulunan diğer kadınların adet görme yaşları da çok önemli bir etkendir. Çünkü kalıtımsal veriler tabii adet konusunu da direk olarak etkileyebilir.
Ayrıca sosyo-ekonomik etkenler de adet görme üzerinde önemlidir. Gelişmiş ve modern ülkelerde, deniz seviyesi ve ekvatora yakın bölgelerde yaşayan kız çocukları daha erken yaşta adet görebilirler. Kırsal kesimde, kutup bölgelerinde, daha soğuk iklimlerde ve yüksek rakım yerlerde yaşayanlar da daha ileri yaşlarda adet görmeye başlarlar.
Aşırı spor, ağır antrenman programı uygulayanlar, yetersiz beslenen kızlar da daha geç adet görür. Dengesiz beslenen, aşırı yağlı ve hazır gıda tüketen, yüksek kilolu kız çocukları daha erken adet görür.
Kızlarda adet görme en geç ne zaman olmalıdır?
Kızlarda adet görme için en erken yaş 9 iken, en üst yaş sınırı da 16-17 olarak belirtilir. Bu yaşa kadar adet görmemiş olmak, sanılanın aksine sakıncalı bir durum değildir. Kızlar ne kadar geç adet görürlerse boy uzaması da o kadar devam edecektir. Adet görme ile birlikte kemiklerin arası kapanacak ve boy uzaması da minimuma inecek hatta duracaktır. Eğer adet kanaması 17 yaşına kadar olmazsa, mutlaka bir doktora başvurulmalı ve de gerekli tetkikler ile değerlendirme yapılarak nedeni araştırılmalıdır.
Kızlarda adet görme ile yaşanan belirtiler nelerdir?
Kızlarda adet görme öncesinde vücutta aşırı tüylenme, bölgesel yağlanma, göğüslerde belirginleşme ile ilk belirtiler yaşanır. Ancak 16 yaşından sonra hala adet kanaması olmadıysa, mutlaka bir kadın doğum uzmanı doktora danışılması gerekmektedir. Genç kızın 16 yaşından sonra 18 yaşına kadar hiç adet kanaması olmaması durumuna tıp dilinde ‘’primer amenore’’ denir. Bunun da birçok farklı nedeni olabilir. İleride kısırlığa kadar gidebilecek bir çok sağlık problemi de önceden belirlenebilir ve durum ilerlemeden hemen önlemi alınabilir.
Yorumlar