Klomen Nedir, Neden Kullanılır?
Kısırlık; hem erkek hem de kadınlarda sıkça görülen bir doğurganlık problemidir. Bir çiftin, yaklaşık 12 ay boyunca korunmasız cinsel ilişki yaşadığı halde bebek sahibi olamaması durumunda kısırlık sorununun varlığından söz edilebilir. Günümüzde kısırlık tedavisi için geliştirilmiş birçok tedavi yöntemi ve uygulama bulunmaktadır. Klomen ile yapılan ilaç tedavisi de bunlardan biridir.
Klomen nedir?
Klomen, yumurta üretiminde problemler yaşayan fakat gebe kalmak isteyen kadınlarda yumurta üretimi teşvik etmek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Ovulasyon uyarıcı olarak adlandırılan bir ilaç sınıfındadır. Yumurtalıklarda yumurtaların gelişmesine ve serbest bırakılmasına neden olan FSH hormonunu arttırmak için, anti-östrojen etkisiyle benzer şekilde çalışır.
Klomen neden kullanılır?
Klomen; başta doğurganlık bozukluklarının tedavi edilmesi amacıyla birçok problemden dolayı kullanılabilir.
-
Polikistik over sendromu:
Yumurtalıklarda oluşan çok sayıda kistler, polikistik over sendromuna sebebiyet verir. Bu problem; adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme gibi belirtilerle meydana gelir. Klomen, kistlerin azaltılmasında ve dolayısıyla doğurganlığın geri gelmesi amacıyla reçete edilebilir.
-
Yumurtlama (ovulasyon) bozuklukları:
Sağlıklı bir kadın, her ay adet döngüsüyle birlikte yeni yumurta hücreleri üretir. Fakat bazı kadınlarda oluşan problemler nedeniyle düzenli yumurtlama olması mümkün değildir. Düzenli yumurtlama olmadığı durumlarda sağlıklı bir doğurganlık olmayacağı için tedavi edilmesi gerekli hale gelir.
-
Açıklanamayan infertilite:
Kısırlığa neden olacak hiçbir etken bulunamadığı halde bebek sahibi olamama durumu devam ettiğinde açıklanamayan infertilite teşhisinden söz edilebilir. Böyle bir problemin varlığını çözebilmek için öncelikle yumurtlamayı tetikleme amacıyla klomen kullanımı önerilebilir.
-
Tüp bebek tedavisi:
Bebek sahibi olmak için tüp bebek yöntemi uygun görüldüğünde yapılması gereken ilk aşama, kadındaki yumurtlama sistemini düzenli ve sistematik bir hale getirmektir. Yumurta hücrelerin üretilmesi, döllenmeye uygun hale getirebilmesi için klomen tedavisine başlanır.
İlginizi çekebilir: Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
-
Aşılama:
Erkek üreme hücresi olan spermin alınarak, belirli işlemlerden geçmesi sonucunda kadına direkt olarak gönderilmesi işlemine aşılama denir. Spermin başarılı bir döllenmeyi elde edebilmesi için yumurta hücrelerin önceden hazırlanması gerekir. Bu aşamada en çok kullanılan yöntem klomendir.
Klomen bazı durumlarda erkek infertilitesi, adet anormallikleri, göğüslerdeki fibrokistik oluşumlar ve göğüslerden süt gelmesi tedavilerinde de uygun görüldüğü takdirde kullanılabilmektedir.
Bu içeriğe mutlaka bakmalısınız: Aşılama Yöntemi Nedir, Nasıl Yapılır?
Klomen nasıl kullanılır?
Klomen, genellikle 5 gün boyunca günde 1 kez alınmaktadır. Fakat tedavinin seyir şekline göre uzman hekiminiz tarafından bazı değişiklikler uygun görülebilir. Hekiminizin reçete ettiği şekilde ve dozda, mümkünse her gün aynı zaman diliminde alınması tavsiye edilmektedir. Eğer ilacı içmeyi unuttuysanız, bunu doktorunuza bildirmeli ve size önerdiği şekilde hareket etmelisiniz.
Klomen etkisi ne zaman başlar?
Klomen, uzun yıllardır kullanılan ve güvenilir olan bir ilaçtır. Fakat her kadın farklı vücut sistemine sahip olduğu için bazı durumlarda hemen etkili olurken, bazı durumlarda olumsuz sonuçlarla da karşılaşabilmesi normal kabul edilmektedir.
Klomen kullananlar ikiz gebelik mi geçirir?
İkiz veya çoklu gebelik, klomen gibi ilaçlar kullanıldığında diğer tedavi şekillerine göre daha yaygın olarak görülmektedir. Klomen kullanarak sağlanan gebeliklerin yaklaşık %6’sında çoğul gebelikle karşılaşılmaktadır. Bunun nedeni, yumurtalıkların normale oranla daha fazla uyarılması ve böylece birden fazla yumurta hücresinin döllenme amacıyla yumurtalıklardan salınmasıdır. İlacın dozunun tam olarak ayarlanması, kullanılan süre boyunca gerekli kontrollerden geçilmesi bu ihtimali azaltabilir.
Klomen tedavisi ile hamile kalanlar nasıl bir yol izlemelidir?
Klomen kullanarak gebe kalmış bir kadınla, doğal yollarla gebe kalmış bir kadın arasında fark yoktur. Klomenin etkisi gebelik itibariyle son bulur ve bundan sonraki süreç olması gerektiği şekilde ilerler.
Klomen Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tavsiye edilen dozlarda görülebilecek yan etkiler önemsizdir ve tedaviyi nadiren etkiler. Uzun süreli yüksek doz uygulamalarında yan etkilerde artış olabilir.
En çok rastlanan yan etkiler: Karın bölgesinde huzursuzluk, düzensiz kanamalar, yumurtalıklarda büyüme, göğüslerde gerginlik ve dolgunluk, görmede bulanıklıktır.
Herkeste işe yarar diyemeyiz. Çocuk tedavisinde çok sık kullandığımız ve tedavi etme oranı yüksek olan bir ilaçtır.
Kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.
Yumurtalıklarında kisti olup klomenle büyüme riski olanlar kullanmamalıdır.
Klomen adetin 3-4-5. günlerinde başlanabilir.
Yorumlar