Kordon Kanı Nedir, Ne İşe Yarar?

Kordon Kanı Nedir, Ne İşe Yarar?

Kordon Kanı Nedir, Ne İşe Yarar?

kordon kanı

Tıp sektöründe meydana gelişmeler yardımıyla, tedavisi çok zor olan hastalıkların çözümünde her geçen gün önemli adımlar atılmaktadır. Kordon kanının saklanması ve gerekli durumlarda kullanılması da bu çözümlerden bir tanesidir.

Kordon kanı nedir?

Anne karnındaki bebeğin tüm ihtiyaçları plasenta sayesinde karşılanmaktadır. Plasenta ile bebek arasındaki bağlantı, göbek kordonu ile gerçekleşir. Göbek kordonunda bulunan kan, oldukça değerli kök hücreler barındırmaktadır. Doğumdan hemen sonra bebeğin göbek kordonu kesilir ve yaklaşık 1 hafta içerisinde bu kordona dahil olan parça kuruyarak bebekten tamamen ayrılır.

Kordon kanı belirli türde lösemi, lenfoma, aplastik anemi, ağır orak hücre hastalığı ve şiddetli bağışık yetmezliği gibi kök hücre transferi gerektiren hastalıkları tedavi etmek için yararlı olan kök hücreleri içerir. Kordon bankacılığı yardımıyla, bebeğin doğumundan hemen sonra göbek kordonunun içinden kan toplanabilir ve saklanabilir.

Detaylarıyla anlattık: Göbek Kordonu Nedir?

Kordon kanının önemi nedir?

1970’li yıllara kadar kordon kanının önemi bilinmemekteydi. Ancak bu zaman zarfında araştırmacılar göbek kordon kanının, kemik iliği vericisi olarak aynı türden kan oluşturucu (hematopoetik) kök hücreleri sağlayabileceğini keşfettiler. Bu araştırmadan sonra göbek kordonundaki kan, toplamaya ve saklamaya başladı.

Kök hücreler; kırmızı kan hücrelerine, beyaz kan hücrelerine ve trombositlerde bulunan üç tür olgun kan hücresine dönüşebilen ilkel hücrelerdir. Kordon kanında bulunan kök hücreler de vücuttaki diğer hücre tiplerine yol açma potansiyeline sahiptir.

Bazı çocukluk kanserleri, kan hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi ciddi hastalıkların tedavisinde radyasyon ve kemoterapi tedavileri gerekir. Ne yazık ki, bu tedaviler kötü hücreleri öldürürken aynı zamanda kemik iliği içinde yaşayan sağlıklı kök hücreleri içeren iyi hücreleri de öldürmektedir. Böyle bir durumda kişinin bir donörden bir kök hücre alması gerekebilir. Vericiden alınan bu hücreler yeni, sağlıklı kan hücrelerini yapmak ve bağışıklık sistemi kapasitesini arttırmak için çalışır. Fakat kök hücre için uygun bir aday bulmak, yıllar alabilecek kadar uzun sürebilir. Kordon kanı saklandığında, donör arayışına girmeksizin kök hücre nakli gerçekleşebilecektir.

Kordon kanı nasıl alınır?

Kordon kanının alınması rutin bir eylem değildir. Doğumdan önce planlanması gereken bir prosedür.

Kordon kanının toplanması, doğumdan kısa bir süre sonra hem vajinal hem de sezaryen doğumlarında gerçekleşebilir. Seçilmiş olan kordon bankacılığına ait görevliler, doğum anında hazır olmalıdır.

Kan; doğum uzmanı, hemşire veya teknisyen tarafından doğumdan hemen sonra alınır. Doğumdan sonra, göbek bağı sıkıştırılır ve kesilir. Kanı toplamak için göbek kordonu içerisindeki damara küçük bir iğne geçirilir ve çekmek için bir şırınga kullanılır.

Kordon kanı nasıl saklanır?

Toplamadan sonra kordon kanı, kordon bankasına ulaştırılır. Burada kök hücreler kanın geri kalanından ayrılır ve sıvı nitrojen içerisinde dondurularak saklanmaya başlanır. Kök hücrelerin ne kadar süre saklanacağına aile tarafından karar verilir.

Kan hücreleri kullanılmak istediğinde uygun yöntemlerle çözünür ve kullanıma hazır hale getirilir. Kordon kanının en önemli özelliği yalnızca ait olduğu kişi için değil, aynı zamanda anne, baba, kardeş veya yakın akrabalar için de kullanılabilir olmasıdır.

Kordon kanı saklama süresi ne kadardır?

Kordon kanı uygun şartlar altında muhafaza edildiğinde 25 yıldan daha uzun bir süre boyunca kullanılabilmektedir. Ancak kordon kanı bankacılığında saklanan bu kök hücreler için, senelik ücret talep edilmektedir.

Kordon kanı saklama ücreti ne kadardır?

Kordon kanının alınması esnasında kordon bankacılığı tarafından ücret talep edilir. Daha sonra kanın saklanılan yıl süresince de ücret verilmesi gerekmektedir. Fiyatlandırma, her kordon kanı bankacılığı için farklı olabilmektedir. En güncel ve doğru fiyatlandırmayı öğrenmek için kordon kanını saklayacak olan bankayla görüşme yapılması gerekir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • goksen

    KORDON KANI SAKLATMANIN ÜCRETİ NEDİR?

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Bu firmalara göre değişkenlik gösteriyor, doktorunuzun çalıştığı firmadan öğrenebilirsiniz.

Bir yorum yazınız