Koterizasyon (Yakma Tedavisi) Nedir?

Koterizasyon (Yakma Tedavisi) Nedir?

Hasarlı veya enfekte olmuş dokuları kaldırmak, ufak kan damarlarındaki durdurulamayan kanamaları yönetmek için bir elektrik ve ısı akımı kullanan bu prosedüre koterizasyon yani yakma tedavisi adı verilmektedir. Koterizasyon işlemi, deriyi ve damarları kapsayan bir yöntemdir.

Koterizasyon (yakma tedavisi) işlemi şu durumlar için kullanılabilir:

  • Deride bulunan siğillerin ve cilt oluşumları gibi lezyonların tahrip edilmesi,
  • Ameliyat sırasında aşırı kanamayı yönetmek, kan kaybının kontrol altına alınması,
  • Bir endoskopi işlemi yapıldığında midenin, ince bağırsağın veya kolonun içindeki lezyonlardan ötürü gerçekleşen aşırı kanamanın ortadan kaldırılması,
  • Mesane içindeki lezyonların tahrip edilmesi gibi çok yönlü işlemlerde kullanılabilmektedir.

Koterizasyon, görüldüğü üzere çok yönlü bir işlemdir. Problemin meydana çıkış bölgesine göre bir ürolog, dermatolog, plastik cerrah, gastroenterolog, genel cerrah, jinekolog, ortopedik cerrah, damar cerrahı ve kardiyolog tarafından yapılabilmektedir.

Jinekoloji alanında rahim ağzı yaraları ve genital siğiller koterizasyon yöntemiyle tedavi edilebilir.

Koterizasyon (yakma tedavisi) nasıl yapılır?

koterizasyon nedir

Koterizasyon uygulaması ile penis, vulva veya anüs çevresindeki genital siğiller alçak gerilimli bir elektrikli probla yakarak vücuttan çıkarılabilir. Aynı zamanda rahim ağzında bulunan yaralar iyileştirebilir. Bu tedavi yöntemi, genellikle bir ameliyathaneye gerek olmaksızın, doktorun muayenehanesinde yapılabilir. Yapılacak olan işlemin türüne ve siğillerin sayısına göre kullanılan uyuşturucu yöntemi değişkenlik gösterir. Büyük sıklıkla lokal anestezi kullanılarak ağrı kontrolü sağlanır. Eğer çıkarılan siğillerin sayısı çok fazlaysa, hastanın da talebine göre genel anestezi tercih edilebilir.

Detaylı bilgi için: Koterizasyon Nasıl Yapılır?

Koterizasyon (yakma tedavisi) acı verir mi?

Koterizasyon işleminin tamamlanması yaklaşık olarak birkaç dakika sürer. Her insanın ağrı eşiği farklı olduğu için kesin bir şeyin söylenmesi doğru değildir. Ancak bu işlem genel olarak ağrısız olarak nitelendirilebilir. Yine de kişinin taleplerine bağlı olarak, anestezi yöntemi uygulanıp acı ihtimali en aza indirilir.

İşlemden sonra koterizasyon yapılan bölgede bir miktar şişme veya kızarıklık olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

[sp_easyaccordion id=”4025″]

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız