Kozmetik Jinekoloji Nedir, Kimler Yapabilir, Faydaları Nelerdir?

Kozmetik Jinekoloji Nedir, Kimler Yapabilir, Faydaları Nelerdir?

Kozmetik Jinekoloji Nedir, Kimler Yapabilir, Faydaları Nelerdir?

kozmetik jinekoloji

Tıbbi teknolojilerin gelişmesiyle birlikte, cerrahi teknikler yalnızca hastalıkların tedavisi için değil; estetik görünüm ve işlevsellik için de kullanılmaya başlanmıştır. Kozmetik jinekoloji, özellikle son on yıl içerisinde en fazla dikkat çeken uygulamalardan biri olmuştur. Yıllar içerisinde hamilelik, doğum gibi etkenler vajinanın iç ve dış yapısını etkileyerek hem görünümünde hem de fonksiyonelliğinde değişikliklere neden olabilir. Kozmetik jinekoloji, vajina ve labianın fiziksel görünümünde veya işlevinde iyileştirmeler yapmayı amaçlar.

Kozmetik jinekoloji nedir?

Kozmetik jinekoloji, kadınlar için en hızlı büyüyen elektif cerrahi uzmanlık alanlarından biri haline gelmiştir. Bu işlemler; vulva ve vajinal bölgenin estetik görünümünü arttırmak için kozmetik prosedürleri, doğum ve yaşlanmanın ardından meydana gelebilecek değişiklikleri takiben cinsel fonksiyonu iyileştirmek veya eski haline getirmek için ise fonksiyonel vajinal onarımları içermektedir. Çoğu durumda, her iki hedefin de aynı anda gerçekleştirildiği görülmektedir. Kozmetik jinekolojinin sonucunda cinsel aktivite zevki artırılırken, vücudun daha genç veya daha estetik olarak hoş görünmesi için cinsel organlar gençleştirilir.

Kozmetik jinekoloji kimlere yapılabilir?

kozmetik jinekoloji kimlere yapılır

Aşağıdaki semptomlardan herhangi biri mevcutsa, kozmetik cerrahi uzmanlarına başvurulabilir:

  • Gülme veya hapşırma sırasında idrar kaçağı,
  • Cinsel ilişkideki hazzın azalması,
  • Vajinal açıklıkta veya perinede skar dokusu,
  • İlişki sırasında gaz benzeri sesler,
  • Boyut veya pigmentasyon nedeniyle labia görünümünden mutsuz olmak,
  • Cinsel ilişki, dar kıyafetler giyme veya egzersiz esnasında tahriş ve ağrı,
  • Hijyen veya koku sorunları,
  • Çok yönlü idrar akışı gibi sorunlar cinsel işlevi, samimi ilişkileri ve duygusal sağlığı olumsuz yönde etkilemeye başlayabilir.

Kozmetik jinekoloji türleri nelerdir?

Kozmetik jinekoloji alanında, vajina ve vulva ile ilgili birçok operasyon türü mevcuttur.

  • Labiaplasti: Vajina dudakları olarak bilinen labia minöra veya labia majoranın yeniden yapılandırılmasını içerir. Labia minoranın yeniden inşası sırasında, boyutu ve şekli veya vajinanın açıklığını çerçeveleyen cilt kıvrımları yeniden yapılandırılır. Labialarda meydana gelen deformasyonlar dar kıyafetler giyerken veya cinsel ilişki esnasında rahatsızlığa neden olur. Genel ebadı küçültmek için labianın her iki tarafından veya yalnızca bir taraftan doku çıkarılabilir. Yaşlanma, bariatrik cerrahi veya hacim kaybı sonucu labia majora sarkabilir. Bazen labia majorası, yağ birikmesinden dolayı hacim olarak daha belirgin görünebilir. Labia majora operasyonlarında deri ve belirgin yağ pedleri giderilerek vulvar bölgenin görünümü iyileştirilir.
  • Vajinoplasti: Bir vajinoplasti prosedürü vajinanın genişliğini azaltmaya odaklanır. Vajina dokuları, özellikle birden fazla doğumun ardından zamanla esnekliğini kaybedebilir. Bu durum, özellikle cinsel ilişki esnasında zevk miktarını azaltır. Vajinoplasti sırasında, perineal kaslar gerdirilir, arka vajinal duvar düzenlenir ve vajinanın genel genişliğini azaltmak için dokular onarılır. Vajinoplasti, tipik olarak kozmetik bir prosedür olarak bilinmekle birlikte, doğum sırasında oluşabilecek doku hasarlarını gidermek için rekonstrüktif bir prosedür olarak da kullanılabilir.
  • Perineoplasti: Vajina ve rektum arasındaki doku bölgesine perine denir. Doğum, bu dokunun yırtılmasına ve yaralanmasına neden olabilir. Çoğu zaman, yaralanma ve perine biçiminin bozulması vajinal gevşekliğe neden olur. Operasyon sırasında hasar onarılır ve bölgeyi hamilelik öncesi duruma getirmek için doku yenilenir. İşlem, ayrıca vajinayı sıkılaştırarak kasları yeniden yapılandırır ve daraltır.
  • Himenoplasti: Himenoplasti, vajinanın açıklığını kısmen kapatan bir zar olan kızlık zarı ameliyatıdır. Kuvvetli egzersiz, tampon yerleştirme ve cinsel ilişki gibi nedenlerden dolayı kızlık zarı yırtılır. Birçok kültürde kızlık zarının bütünlüğü önemli bir kavram olduğu için, özellikle evlilik öncesinde tercih edilen bir operasyondur.
  • Hüdoplasti: Bu prosedür, klitorisin boyutunu azaltmak için yapılır. Amaç; cinsel hazzı arttırmak, vulvanın estetik görünümünü geri kazanmak, kadının genel güvenini yükseltmektir.
  • Vajinal dolgu: Vajinal dermal dolgu maddesi enjeksiyonları, vajinal bölgedeki hassasiyeti yükseltir. Dokularda cinsel uyarılmayı arttırırken tekrar restore eder ve sağlıklı hissetmelerini sağlar. Bu dolgu maddeleri ayrıca, yaşlanma veya travmanın etkilerini tersine çevirerek labia majora ve çevresindeki dokuların kalınlığını, tonunu arttırır.
  • O-Shot: Orgazm shot, cinsel işlev bozukluğunu tedavi etmeyi amaçlayan, orgazmı olumlu yönde etkileyen cerrahi olmayan bir yöntemdir. Trombositler veya trombosit bakımından zengin plazmayı (PRP) elde etmek için hastanın kanı kullanılır. Daha sonra elde edilen hücreler klitorisin yakınındaki vajinanın hemen içindeki bir bölgeye uygulanır. Enjekte edilen bölgede yeni hücrelerin büyümesi aktive edilir ve vajinal, klitoral gençleşmeye karşı daha hassas hale getirilir.
  • G-Shot: Normal cinsel fonksiyonu olan, cinsel açıdan aktif kadınlarda Grafenburg noktasını yaklaşık 4 ay boyunca artırabilen basit bir tedavi uygulamasıdır. Enjeksiyon öncesi cilt testi gerektirmeyen, özel olarak geliştirilmiş ve işlenmiş bir kollajen enjekte edilir. G-Shot uygulanan kadınların %87’sinde cinsel uyarılma ve tatminin arttığı bildirilmiştir.

Kozmetik jinekoloji faydaları nelerdir?

kozmetik jinekoloji faydaları nelerdir

Genital bölgede meydana gelen deformasyonlar, kadınlar için önemli bir stres konusudur. Kişide özgüven kaybı, cinsel isteksizlik, rahatsızlık hissi ve depresyon gibi birçok istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Kozmetik jinekoloji ile birlikte vulva ve vajina bölgesinde doğuştan itibaren veya zamanla oluşan görünüm ve işlev bozukluklarının giderilmesi birtakım avantajları da beraberinde getirir:

  • Dar kıyafet tercih edemeyen kadınlar için kıyafet özgürlüğü elde edilir.
  • Cinsel ilişki esnasında duyulan utanç ve endişe duyguları giderildiğinden cinsel haz artar.
  • Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık hissi giderilir ve böylece cinsel isteksizlik azalır.
  • Kadının özgüveni yükselir ve samimi ilişkilerden kaçınma isteği yok olur.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız