Miyom Çıkarma Ameliyatı (Miyomektomi)

Miyom Çıkarma Ameliyatı (Miyomektomi)

Miyom Çıkarma Ameliyatı (Miyomektomi)

Miyom çıkarma ameliyatı, rahmin iç yüzünde bulunan kas dokusu ya da dış yüzeyde görülen zararsız kitleler olan miyomları çıkarmaya yönelik yapılan operasyondur.  Dünyada her dört kadından birinde miyom yapıları görülür.  Bu yapılar genel olarak birden çok sayıda ortaya çıkar.

Miyom sorunu olan hastalarda genel bir değerlendirme yapılır. Miyomun çıktığı bölgeye, çıktığı zaman dilimi, gelişim hızı, büyüklüğü gibi birçok faktöre bağlı olarak müdahale gerekebilir. Bir cerrahi işlem yapılıp yapılmayacağına cerrah tarafından karar verilmektedir. Miyomlar sarmal yapıya gelmediğinde 4-5 cm olana kadar müdahale yapılması tercih edilmez. Müdahale durumu için miyomun çapının yanında sayısı da önemlidir. Sayısı fazla olan küçük çapta miyomlar varsa da Miyomektomi ameliyatı uygulanabilir.

Miyomlar kanama riskini arttıran kitlelerdir. Adet döneminden bağımsız olarak görülen kanama şikayetleri kadınlarda kansızlığa yol açabilir.  Kanamalar vitamin ve mineral eksikliğiyle birlikte çok büyük sorunlara yol açabilir.  Bu durumda miyomlar çapına bakılmadan ameliyatla alınır.

Buraya bir bakalım: Miyom Nedir?

Miyom çıkarma ameliyatı nasıl yapılır?

Miyom çıkarma ameliyatında rahim iç ve dış yapısında işlem yapılabilir. Hastanın durumuna göre uygulanacak ameliyat yöntemi belirlenir. Miyom çıkarma ameliyatı olan Miyomektomi kapalı ve açık olarak yapılmaktadır. Ameliyatta duruma göre rahim tamamen de alınabilir. Cerrahi işlem miyom yapılarının kesin olarak giderilmesinde tek yoldur. Cerrahi işlem sonrasında miyom tekrar gelişebilir.

Miyom ameliyatı çeşitleri şöyledir;

  • Kapalı miyomektomi

Kapalı ameliyatta işlem yapılacak bölgeye 3-4 tane kesi uygulanır. Kesilerden karın bölgesinin içine cerrahi aletlerle girilir. Daha sonra karbondioksit gazı verilir ve yapıların ayrılması sağlanır.  Rahim içinde miyomlar temizlenir ve estetik dikişler yardımıyla kesiler kapatılır. Ameliyat sonrasında iz kalmaz.

  • Açık miyomektomi

Açık yöntemle gerçekleştirilen ameliyatlarda rahim bölgesinin üzerine bir kesi açılmaktadır. Bu işlemde de yapıların ayrılması için karbondioksit uygulanır. Daha sonra rahim açılır ve miyom yapıları temizlenir.  Ameliyat sonrasında estetik dikişle kapatılır. Açık miyomektomi ameliyatlarında iz kalma olasılığı yüksektir. Ayrıca kanama kapalı tekniğe göre daha fazla olur.

Miyom aldırma ameliyatında %95 oranında kapalı teknik seçilmektedir. Ameliyat yöntemi, süresi ve diğer unsurlar hastanın durumu ve miyom yapısının durumuna göre doktor tarafından belirlenir.

Miyom aldırma ameliyatı riskleri nelerdir?

miyomektomi

Miyom aldırma ameliyatı sonrasında bazı riskler söz konusudur.   Ameliyatta gerekli tüm önlemler alındığı için profesyonel cerrahlar elinde bu riskler en aza inebilir. Genel olarak ameliyat sonrası riskler şu şekildedir;

  • Genel anesteziye bağlı solunum sorunu yaşanması gibi riskler olabilir.
  • Operasyonda kalp krizi, kalp durması ve ritim bozukluğu gibi riskler vardır. Ancak bu riskler operasyon öncesi çekilen EKG ile kontrol altında tutulur.
  • Ameliyat sırasında kesi yapıldığı için kanama şikayetleri olabilir.
  • Operasyondan önce rahmin alınması planlanmadığı durumlarda ameliyat anında böyle bir duruma karar verilebilir.
  • Operasyonda rahim ağzı ya da rahim kanalı zarar görürse normal doğum yapabilmeye engel olur. Bu durumda sezaryenle doğum seçeneği tercih edilir.
  • Operasyondan sonra üreme fonksiyonlarında bir düşüş görülebilir.

Miyom aldırma ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Miyom aldırma ameliyatı sırasında rahimde bulunan tüm miyomlar temizlenmektedir. Tüm ameliyat tekniklerinde iyileşme süreci konforludur.

Ameliyattan sonra bazı komplikasyonları ortadan kaldırmak için hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır;

  • Ameliyattan sonra ayak ve kollar başta olmak üzere vücut sıcak tutulmalıdır.
  • Ameliyat sonrasında hemen su tüketmemelisiniz. Bu durum mide bulantısına yol açabilir.
  • İyileşme sürecinde ufak yürüyüşler iyi olacaktır. Yorulduğunuz anda dinlenmeye dönmeyi unutmayın.
  • Ameliyattan sonra uyku pozisyonuna 7-10 gün dikkat edilmelidir. Ameliyat bölgesine ağır baskı yapacak pozisyonlarda uyunmamalı ve dikişler yukarda tutulmalıdır.
  • Dikişlerin korunması adına dikişler alınana kadar ani hareketler yapılmamalıdır.
  • Ameliyat bölgesindeki dikişlerin temiz tutulması için mutlaka pansuman düzenli olarak bir uzman tarafından yapılmalıdır.
  • Vücudun genel hijyeni korunmalıdır. Ayrıca hamam, deniz, sauna, solaryum gibi alanlardan iyileşme sürecinde uzak durulmalıdır.
  • Miyom aldırma ameliyatı sonrası cinsel ilişkiden bir süre uzak durmak gerekir. 1 ay kadar cinsel perhiz yapılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra çocuk sahibi olmayı düşünenler en az 6-8 ay ara vermelidir.
  • Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.

Yukarıda belirtilen noktalara dikkat edildiğinde iyileşme süreci son derece konforlu geçecektir.

Miyom aldırma ameliyatı sonrası iyileşme süreci

Miyom aldırma ameliyatı yönteminin iyileşme süreciyle direkt olarak alakası vardır. Kapalı yöntemde iyileşme süreci daha hızlıdır. Bazı durumlarda zorunlu olarak açık yöntem de tercih edilebilir. Kapalı ameliyatta hasta aynı gün evine gidebilir.  5-7 gün kadar dinlendikten sonra dikişlerinizi aldırabilir ve işinize dönebilirsiniz. İyileşme sürecinde efor gerektiren aktiviteler için 50-60 gün kadar beklemelisiniz. Gebelik için de 6-8 ay kadar beklemeniz doğru olacaktır.

Açık ameliyat olduysanız 2-3 gün hastanede gözetim altında tutulursunuz.  Eve geldiğinizde 10-12 gün kadar dinlenmeniz gerekiyor. Daha sonra hafif yürüyüşlere başlayabilirsiniz.  20-25 gün içinde masa başı işinize dönebilirsiniz.  Ağır efor gerektiren işler için 4 ay kadar beklemeniz önerilmektedir.

Miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci her yöntemde konforlu geçer. Operasyon öncesinde başarılı bir süreç izlendiyse iyileşme süreci de son derece rahat olacaktır. Hastalar beslenme ve diğer tüm konularda doktorun dediklerine uymalıdır. Ameliyat sonrasında hastaların hormon seviyelerinde küçük değişiklikler yaşanabilir.

Faydalı bilgi: Miyomlar Gebeliğe Engel Olur mu?

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız