Nasıl Doğal Doğum Yapabilirim?

Nasıl Doğal Doğum Yapabilirim?

Nasıl Doğal Doğum Yapabilirim?

Gebelik süreci normal seyrinde tam 9 ay değil, 40 haftada tamamlanır. Doğumun olması için en ideal aralık ise 38 ile 42. haftalar arasında yer alır. Gebeliğin son zamanları anne adayı için en zorlu kısımdır.

Doğum sırasında sezaryen tercih edilebileceği gibi doğal doğum da yapılabilir. Doğal doğum, doğum sürecinin tamamen normal yollarla hayata geçirilmesidir. Birçok anne adayı daha zahmetsiz olduğunu düşünerek sezaryen doğumu tercih etse de doğal doğum insanlığın yüzyıllardır gerçekleştirdiği doğum sürecidir.

Son yıllarda doğal doğuma olan ilgi büyük oranda artmaya başladı.  Bu sürecin zorlu geçeceğine dair bir algı olması anne adaylarını korkutmaktadır. Özellikle ilk kez çocuk sahibi olacak anne adayları için doğal doğum çok sıkıntılı bir süreç olarak görülebilir.
Durum hiç de düşündüğünüz gibi değil! Doğal doğum bilinçli bir şekilde hazırlandığınızda hem bebek hem de sizin için çok konforlu bir süreçtir. Bu yüzden doğal doğuma hazırlanmak önemlidir.  Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ana hazırlanmak gebelik döneminde çok basittir.

Başlamadan önce okumak isterseniz: Doğal Doğum

Normal doğumda ne yapmam gerekiyor?

Normal doğuma hazırlanan anne adayların belirli aktivitelerle normal doğumu çok konforlu bir hale getirebilir.  Gebelik döneminde ve doğum sırasında yapabilecekleriniz sayesinde bebeğinizi hiçbir sıkıntı yaşamadan dünyaya getirebilirsiniz.

Normal doğum için bazı öneriler;

  • Gevşeme egzersizleri:

Doğum sırasında anne adayı endişeli ve gergin olursa doğum başlangıcı uzayacaktır. Bu yüzden de gevşeme egzersizleri yapılmalıdır. Her kadın vücuduna güvenmeli ve doğum anında gevşeyerek doğumu normal bir olaya indirgeyebilmelidir.

  • Uyarılacak noktaların bulunması:

Normal doğuma hazırlanmanın önemli adımlarından biri vücudun doğru noktalarının hedef alınmasıdır. Bunun için de akupunktur ya da akupressure gibi farklı teknikler kullanarak doğru noktalara uyarabilirsiniz.  Adaçayı kokusu gibi bazı unsurlar gevşemenizde yardımcı olacaktır.

  • Doğumdan önce rahatlatıcı aktiviteler:

Doğum yaklaştıkça anne adayında gerginlik seviyesi artar. Bu yüzden doğumdan önce kendinizi özel hissedeceğiniz bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Güzel bir film seyredebilir, makyaj yapabilir, uzun bir duş alarak vücudunuzu gevşetebilirsiniz.

  • Normal doğum konusunda bilgi edinme:

Anne adaylarının normal doğum hakkında yanlış bilgileri onları bu fikirden uzaklaştırmaktadır. Her doğum anı kişiye özeldir. Normal doğum konusunda uzmanlardan bilgiler edinin. Sizi bu konuda olumsuz düşünceye sevk edecek kişilerden uzak durun.

  • Doğru nefes almayı öğrenme:

Düzenli ve doğru nefes almayı öğrenme gebelik süreci ve doğum anı için çok önemlidir. Solunum egzersizleri yaparak göğüs kafesi ve karın kasını kontrol edebilir ve nefesinizi kontrol etmeye başlayabilirsiniz. Bu sayede doğum anında yaşanacak kasılmaları ve stresi ortadan kaldırabilirsiniz. Doğumdan önce evde ve yürüyüş yaparken nefes egzersizleri yapabilirsiniz.

  • Vücudu güçlendirecek egzersizler yapma:

Gebelik döneminde egzersiz yapmaktan çekinmeyin. Egzersiz yaparak hem zihin hem de bedenen kendinizi iyi hissedebilirsiniz. Doğuma hazırlanmak adına gebeliğin ilk anından itibaren uygun egzersizleri doktorunuzun izniyle yapın. Özellikle bacak, sırt ve karın bölgesini güçlendirecek yürüyüş egzersizleri yapabilirsiniz. Yoga ve pilates gibi egzersizler de normal doğuma hazırlık için sıkça tercih edilen egzersizlerdir.

  • Zihin olarak normal doğuma hazır olma:

Anne adayları için birden fazla da yaşanmış olsa her doğum anı kendine özel bir deneyimdir. Bu yüzden normal doğum düşünüyorsanız kendinizi bu ana hazırlayın. Daha önce yaşanan ya da duyduğunuz zor doğum hikayeleri sizi yanıltmasın.  Doğuma yönelik olumlu bir tavır takınırsanız normal doğum süreci sizin için çok konforlu hale gelecektir.

  • Kasılmaları doğru yönetme:

Normal doğum için kasılmalarınız başladıktan sonra yatakta kalmak istenen bir durum değildir. Bu süreçte bir engel yoksa doğum kasılmaları başladığı anda yatakta kalmamaya özen gösterin. Ayakta kalma ve yürüme gibi farklı aktivitelerle bebeğinizin daha kolay aşağıya inmesini sağlayabilirsiniz. Bu süreçte pilates topu üzerinde hareket, yürüme, çömelme, sallanma, öne yaslanma gibi aktif olmanızı sağlayacak işlemler kasılmaları rahat geçirmenize olanak tanır.

Bu içeriğimizde ilginizi çekebilir: Normal Doğum Yapan Kadınlara Öneriler

Normal doğum için gerekli koşullar nelerdir?

nasıl normal doğum yaparım?

Normal doğum için belirli koşulların olması gerekiyor. Bu koşullardan bir kısmı sağlık kuruluşu tarafından gerçekleştirilmelidir. Bir bölümü de aile tarafından gerçekleştirilmelidir.

Normal doğum için gerekli koşullar şu şekildedir;

  • Sürecin sağlıklı geçmesi için ailenin bu konuda eğitimli olması gerekiyor. Bunun için aile önceden doğuma hazırlanmalı ve normal doğumla ilgili nefes egzersizi, gevşeme, bedensel hazırlık, ilaç dışı ağrı kesici yöntemler konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
  • Doğum sırasında en önemli duygu güvendir. Anne adayı hem bedenine hem de bebeğine güvenmelidir. Bu süreçte doktor ile aile arasında da karşılıklı güven ilişkisi gelişmelidir.
  • Doğum anında salgılanan hormonlarla cinsel ilişki sırasındaki hormonlar birbirine benzer. Bu yüzden mahremiyet anne adayı için çok önemlidir. Sağlık kuruluşu doğum anı için mutlaka mahremiyeti sağlamalıdır.
  • Doğum anında annenin hareket özgürlüğü kısıtlanmamalıdır. Hareket özgürlüğünün kısıtlanmadığı durumlarda bebeğin inişi daha kolay olur.
  • Her doğum süreci kendine hastır. Bu yüzden her zaman bebek kendisi için en doğru ve sağlıklı anı belirleyecektir. Doğum süreci başlayınca doğumun gidişine uygun hareket etmek gerekir.
  • Doğum anında anne adaylarının hem duygusal hem de fiziksel açıdan desteğe ihtiyacı vardır. Bu yüzden doğum anında anneye yardımcı olacak sakin bir kişinin olması çok önemlidir. Annenin doğum boyunca her açıdan rahat hissetmesi sağlanmalıdır. Bu noktada bir ebeden destek alınabilir.

Doğum anındaki gerekli koşullar sağlanırsa ve anne adayı doğum öncesinde normal doğum anına hazırlanırsa bu süreç son derece konforlu geçer.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız