NST (Non Stres Test) Nedir, Ne İşe Yarar?

NST (Non Stres Test) Nedir, Ne İşe Yarar?

NST (Non Stres Test) Nedir, Ne İşe Yarar?

Fetal nabız ölçümü olarak da bilinen non stres test (NST), bebeğin sağlığını kontrol etmek için kullanılan prenatal bir testtir. Anne karnındaki bebeğin kalp atış hızını ve hareketlerini izlemek için kullanılır. Testin, bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Testin ismi de bu nedenle non stres, yani stressiz olarak bilinmektedir. NST, gebeliğin 26 ile 28. haftalarında başlanılarak yapılabilir.

NST ne işe yarar?

Bir bebeğin sağlığını doğumdan önce değerlendirmek için NST uygulanır. Testin amacı; kalp atış hızını ve bebeğin hareketine nasıl tepki verdiğini kontrol ederek, bebeğin oksijen arzı hakkında yararlı bilgi sağlamaktır. Bu test, bebeğin canlı olduğunu kontrol etmek, sağlığını ölçmek veya doğum ihtiyacını görmek için yapılabilir.

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahip olduğunuzda da, hekiminiz sizden NST isteyebilir:

  • Komplikasyon riskleri olan çoğul gebelikler,
  • Tip 1 diyabet, kalp rahatsızlığı veya gebelik sırasında yüksek tansiyon gibi tıbbi durum,
  • Doğum tarihini geçmiş postmatüre gebelikler,
  • Geçmişteki bir gebelikte komplikasyon öyküsü,
  • Fetal hareketleri azalmış veya fetal büyüme sorunları olan bir bebek
  • Rh duyarlılığı olması,
  • Düşük amniyotik sıvı.

nst nedir

Hekiminiz, sizin ve bebeğinizin sağlığına bağlı olarak haftada bir veya iki kez ya da bazen de günlük olarak stres testi yapılmasını önerebilir. Örneğin; hekiminiz bebeğinizin yeterli miktarda oksijen almayacağından şüpheleniyorsa, daha düzenli aralıklarla stres testi yaptırmanızı isteyebilir.

NST ne kadar sürer?

NST esnasında uzanmanız ve rahatlamanız istenir ve düzenli aralıklarla kan basıncınız ölçülür. Sağlık personeli tarafından, karnınıza monitöre bağlı olan iki adet kemer yerleştirilir. Bir kemer bebeğinizin kalp atım hızını kaydederken, diğeri de rahimdeki kasılmaları kaydeder. Bebeğiniz ne zaman hareket ederse size verilen butona basmanız istenir.  Bebeğinizin hareketleri fetüs kalp atım hızına kaydedilecektir. Buradaki amaç, bebeğin hareketli olduğu esnada kalbinin daha hızlı attığını görmektir.

Genel olarak NST, 20 dakika sürer. Bununla birlikte bebeğiniz aktif değilse veya uyku halindeyse, doğru sonuçları sağlamak için testi 20 dakika daha uzatmanız gerekebilir. Bu esnada bebeği manuel olarak uyarmaya çalışabilirsiniz.

Bu içeriği okumanızda fayda var: NST Ne Kadar Sürer ve Ne Zaman Yapılır?

non stres test

NST de kalp atışı kaç olmalıdır?

NST sonlandıktan sonra test sonuçları hekiminiz tarafından değerlendirilecektir. Test, sonuçlarına göre ikiye ayrılır:

  • Reaktif: Gebeliğin 32. haftasından önce, bebeğin kalp atımı 20 dakikalık bir sürede, her biri en az 10 saniye boyunca iki kez veya daha fazla bir seviyeye yükselirse, sonuçlar normal (reaktif) olarak kabul edilir. Gebeliğin 32. haftasında veya sonrasında, bebeğin kalp atışı, 20 dakikalık bir sürede her biri en az 15 saniye boyunca iki kez veya daha fazla bir taban çizgisinin üstünde belli bir seviyeye yükselirse, sonuçlar reaktif sayılır.
  • Reaktif olmayan: Bebeğin kalp atışı belirtilen ölçütleri karşılamıyorsa, sonuçlar etkisiz olarak değerlendirilir. Bebeğiniz test sırasında aktif olmadığından veya uykuya daldığından tepki göstermeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

NST esnasında elde edilen sağlıklı bir veri yoksa, hekiminiz gün içinde başka bir test daha yaptırmanızı isteyebilir. Reaktif bir sonucun, tekrar etmeyen bir sonuçtan daha doğru olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğu unutmamalıdır.

Aktif olmayan bir stres testi sonucunun muhtemel nedenleri arasında fetüsün inaktif veya uykuda olmasının yanı sıra; azalan oksijen (fetal hipoksi), maternal sigara kullanımı, maternal ilaç kullanımı ve fetal nörolojik veya kardiyak anomalileri bulunur. Nadiren, bir NST sırasında bebeğin kalp atış hızı ile ilgili daha fazla izleme veya tedavi gerektiren sorunlar saptanır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız