Polikistik Over Sendromu
Polikistik yumurtalık sendromu olarak da bilinen polikistik over sendromu, üreme hormonlarının dengesizliğinden kaynaklanan yaygın bir sağlık sorunudur. 15 ile 44 yaş aralığındaki kadınlarda görülen polikistik over sendromu vakaları azımsanamayacak kadar fazladır.
Bir kadının vücudunda hormonal dengesizliğin olması, yumurtalıklarda sorun yaratır. Yumurtalıklar, her ay sağlıklı adet döngüsünün bir parçası olarak, bir yumurta hücresi salınımı yapar. Polikistik over sendromu görülen kişide, yumurta gerektiği gibi gelişmeyebilir veya ovulasyon sırasında salınamayabilir. Bu sebepten ötürü eksik ya da düzensiz adet dönemleri oluşabilir. Adet döngülerinin düzenli olması, kadındaki üreme sistemi sağlığı için gereken en önemli etkendir. Düzensiz adet dönemleri başta kısırlık olmak üzere, yumurtalıklarda kist oluşumu gibi ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
Polikistik over sendromunun neden meydana geldiği kesin olarak saptanamamıştır. Birçok uzman, genetik de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerin rol oynadığını düşünmektedir.
Polikistik over sendromunun belirtileri nelerdir?
Polikistik over sendromunun belirtilerinden bazıları şunlardır:
- Düzensiz adet döngüsü, görülen ilk belirtilerdendir. Polikistik over sendromlu olan kadınların genellikle yılda 8 kereden daha az adet dönemi olmaktadır ve adet dönemleri arasındaki süre tamamen belirsizdir. İki adet döngüsü arasındaki sürenin çok uzun olabileceği gibi, çok kısa olması da söz konusudur. Bazı kadınların hiç adet dönemi olmaması da görülebilmektedir.
- Özellikle yüz bölgesinde olmak üzere tüm vücutta aşırı tüylenme problemi baş gösterir. En yaygın olan belirtilerden biridir. Polikistik over sendromu olan kişilerin yaklaşık olarak %70’inde istenmeyen tüylerde artış görülmektedir.
- Yüz, göğüs ve sırt başta olmak üzere vücudun birçok bölgesinde yaygın şekilde akneler oluşabilir. Bu akneleri azaltmanın en iyi yolu uygun bir cilt temizliği yapmaktır.
- Polikistik over sendromu olan kadınlarda tüylenme görülmesine rağmen, saçlarda dökülme olması sık görülür. Bu dökülme sonucunda genellikle erkek tipi kellik meydana gelir.
- Hormonların işleyişindeki dengesizliğin en etkili sonuçlarından biri, kilo almadır. Polikistik over sendromu olan kadınların hemen hemen hepsinin fazla kilo sorunu vardır. Ayrıca bu sorun düzelmeden kilo vermek zordur.
- Boyun, kasık ve göğüslerde cilt renginde koyulaşmalar görülebilir. Buna ek olarak koltukaltı bölgesinde kararmayla birlikte küçük cilt lekeleri oluşabilmektedir.
Polikistik over sendromu hangi hastalıkları tetikleyebilir?
Polikistik over sendromu yalnızca bazı problemler oluşturmakla kalmaz, diğer hastalıkların meydana gelmesi için de zemin hazırlar. Polikistik over sendromuyla bağlantılı olarak gelişen hastalıklar şöyledir:
Diyabet:
Erken yaşta polikistik over sendromu teşhisi konulmuş kişiler daha büyük risk altındadır. Çünkü diyabet gibi problemlerin, böyle bir durumda 40 yaşından daha önce görülmesi daha muhtemeldir.
Yüksek tansiyon:
Polikistik over sendromuna sahip kadınların, sağlıklı kadınlara oranla yüksek tansiyon problemi yaşama olasılığının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felcin ilk nedenlerinden biridir.
Yüksek kolesterol:
Polikistik over görülen kişilerde genellikle LDL (kötü) kolesterol düzeyleri yüksek olurken, HDL (iyi) kolesterol düzeyleri düşüktür. Yüksek kolesterol, başta kalp hastalığı ve inme riskinizi yükselterek beraberinde birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebilir.
Uyku apnesi:
Uyku esnasında nefesin aniden durmasıyla oluşan ciddi rahatsızlığa uyku apnesi denir. Genellikle fazla kilolu kişilerde görülme oranı yüksektir. Polikistik over sendromu bulunan kadınların normal kilosundan fazla olmasından dolayı, uyku apnesiyle de karşılaşma oranı artmaktadır. Uyku apnesi, kalp rahatsızlığı ve diyabet riskini artırabilen bir faktördür.
Endometriyal kanser:
Yumurtlama problemleri, obezite, insülin direnci ve diyabet gibi polikistik over sendromunun başlıca belirtileri, endometriyum kanseri (rahim ya da rahmin astarlanması) riskini de artırmaktadır.
Yorumlar