Polip Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Polip, küçük ve genellikle iyi huylu kitleler olarak tanımlanır. Polip, insan vücudunda; rahim ağzı, rahim iç tabakası olan endometrium, ses telleri, bağırsak gibi alanlarda görülmektedir. Rahim içinde görülen polipler; rahmin içini kaplayan zar tabakasında gelişmektedir. Bu dokunun normal olmayan şekilde büyümesi sebebiyle rahim boşluğuna doğru itilmesiyle polipler oluşmaktadır. İtilen bu doku, rahim içi il bağlantısının kesilmesini sağlamaz. Şayet bu bağlantı çok ince ise bu durumda polip, saplı polip ismini almaktadır. Çeşitli durumlarda rahim içi ve polip arasındaki bağlantı daha geniş olabilir. Saplı polipler ilerleyen durumlarda rahim ağzından dışarıya doğru sarkmaya yol açabilir.
Polipler neden oluşur?
Poliplerin oluşmasına yol açan faktörler bilinmemektedir. Ancak polip oluşumu ile beraber, genellikle endometrial hiperplazi de mevcuttur. Bu sebeple de östrojen hormon hızının poliplere yol açabildiği düşünülmektedir. Meme kanseri öyküsü olan hastalarda ya da tamoksifen tedavisi görmüş bölgelerde yaygın olarak polip oluşumuna rastlanabilir. Yapılan araştırmalar, polip oluşumunun genetik olabileceği üzerine olmaktadır.
Özellikle menopoz döneminden sonra kanaması olan kadınların %7’sinde poliplere rastlanmaktadır. Rahim içinde bulunan polipler, her yaşta görülse de genellikle 40-50 yaşlarında ortaya çıkmaktadır.
Polip belirtileri nelerdir?
Polip, genellikle belirti vermemektedir. Yapılan tesadüfi kontroller ya da muayeneler sırasında tespit edilmektedir. Ancak yaygın olarak karşılaşılan sorunlar;
- Kanama bozuklukları,
- Adet kanamasının fazla olması,
- İki adet arasında lekelenme tarzı kanamaların olması,
- Adetten sonra kahverengi lekelenme olarak sayılabilir.
Şayet polip rahim ağzından dışarıya sarkmış ise cinsel ilişkiden sonra kanama ya da ağrıya yol açabilmektedir.
Polip ve kısırlık arasındaki ilişki
Rahim içinde bulunan poliplerin kısırlığa yol açıp açmadığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak kısırlığı tetiklemesi konusunda hem fikir olunmuştur. Şayet polip, yumurtalıklarda gelişiyor ise gebe kalma konusunda zorluklara yol açabilir. Rahim içine yerleşen polipler ise gebeliğin sağlıklı olarak sürdürülmesine engel teşkil edebilir. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, kısırlık sorunu yaşayan kadınların %24’ünde polip olduğu belirtilmiştir.
Polip nasıl teşhis edilir?
Poliplerin tanısı koymak için birden fazla yöntem mevcuttur. Bunlar; histerosalpingografi, genel transvajinal ultrason olarak sayılabilir.
Şayet yalancı polip vakası söz konusu ise rutin ultrason incelemelerin yerine rahim iç boşluğunu daha net gösteren sonohisteresgrafi uygulanması söz konusu olabilir. Rutin transvajinal ultrasonografinin, polipleri tespit etmedeki duyarlılığı % 66 iken, sonohisterografinin kesinliği % 100 oranındadır.
Yorumlar