Postkoital Kanama Nedir?

Postkoital Kanama Nedir?

Postkoital Kanama Nedir?

Postkoital kanama, cinsel ilişki anında veya cinsel ilişkiden sonra 24 saat içinde ortaya çıkan vajinal kanama ya da lekelenmedir. Bu durumun adet döneminin içinde olmayla bir alakası yoktur. Doğurganlık döneminde olan her 10 kadından 1 tanesinde bu durum ortaya çıkar. Bu durum kadınlarda belirli durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Kadınlarda adet döngüsünün dışında ortaya çıkan kanama her zaman beklenmeyen bir durumdur. Böyle bir durum her kadın için strese ve endişeye yol açar. Cinsel ilişkiden sonra yaşanan bu durum bazı fizyolojik etkilere yol açabilir. Ayrıca bazı kadınlarda bu durum psikolojik olarak da bazı etkiler yapabilir.  Bu kanamalar ciddi bir sağlık problemi olarak görülmemelidir.

Postkoital kanama bir kadının üreme sisteminde alt bölüm olarak da nitelendirilen rahim ağzı, vajina ya da vulva kaynaklı olarak görülmektedir. Bu tarz bir şikayette öncelikle doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Doktor yaptığı muayene sonrasında kanamaya neden olan durumu belirler ve daha sonra bir tedavi planı ayarlar.

Postkoital kanama ne kadar sürer?

Postkoital kanamalar kadınlarda genel olarak seyrek yaşanan kanama türleridir. Ayrıca bu kanamalar çok kısa bir sürede biter. Cinsel ilişkilerden hemen sonra genellikle ortaya çıkan ve birkaç saat sürecek olan kanamalarda doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.

Kadınlarda cinsel ilişki sonrasında yaşanan bu kanamalarla birlikte şiddetli karın ağrısı, kusma, bulantı, baş ağrısı, vajinal yanma gibi şikayetler de görülebilir. Tüm bu şikayetler kanamayla birlikte görüldüğünde doktora başvurmak daha önemlidir.  Bu kanamaya yönelik bir teşhis koyulabilmesi için öncelikle altında yatan neden belirlenmelidir.

Postkoital kanama çok çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kanama genel olarak kısa süreli olsa da uzaması durumunda bazı sorunların habercisi olabilir.

Postkoital kanama neden olur?

Postkoital Kanama

Postkoital kanama nedenleri çeşitli olabilir. Öncelikle doktorlar altta yatan nedeni anlamak için tetkikler yapar ve tedavi planını uygulamaya koyar.

Postkoital kanama nedenleri şu şekilde olabilir;

  • Hücrelerde anormal olarak çoğalma sonucunda görülen büyümeye servikal polip adı verilir. Bu durum kansere neden olabilir. Varlıkları jinekolojik muayene sonucunda belirlenebilir.
  • Rahim ağzında yer alan hücrelerin rahim ağzı dışında büyümesi durumu servikal ektropion olarak nitelendirilir. Bu duruma bağlı olarak rahim ağzında yaralar oluşturur ve cinsel ilişki deneyimlerinde kanamaya yol açabilir.
  • Vajinal bölgede ağrı, kaşıntı ve vajinal akıntı gibi sorunlara yol açan bir mantar enfeksiyonu olan vajinal candida enfeksiyonu kanamaya yol açabilir.
  • Doğum kontrol ilaçları kullanan kişilerde rahim ağzı hassaslaşır. Bu duruma bağlı olarak cinsel ilişki sonrasında kanama şikayetleri görülebilir.
  • Cinsel ilişki sırasında vajinada yırtılma sorunları ortaya çıkabilir. Bu duruma bağlı olarak vajinanın hemen alt kısmında yer alan kan damarları hasar görerek kanamaya yol açabilir.
  • Menopoz sonrasında ortaya çıkan bir sorun olan atrofik vajinit, vajina duvarının zayıflayarak hassaslaşmasına yol açar. Bu durum cinsel ilişki sonrası kanamaya yol açabilir.
  • Bazı kadınlarda cinsel ilişki sırasında salgılanan vajinal sıvı yeterli düzeyde olmaz. Vajinal kuruluğa bağlı olarak vajina dokuları hasar görür ve kanama şikayetleri görülebilir.
  • Rahim ağzı kanseri kadınlarda en yaygın sorunlar arasındadır. HPV virüsü rahim ağzı kanserinin genel sebebidir. Üreme dönemindeki kadınlarda yapılacak HPV testi ile rahim ağzı kanseri erken dönemde belirlenebilir. Rahim ağzı kanseri olan kadınlarda vajinal kanamalar görülebilir.

İlginizi çekebilir: HPV Tiplemesi ve HPV Aşısı

  • Klamadya ya da gonore gibi cinsel yolla bulaşma durumu olan enfeksiyonlar ilerleyen dönemlerde cinsel ilişki sonrasında kanama yaşanmasına yol açabilir.
  • Anne adaylarında özellikle erken gebelik olması durumunda kanamalar görülebilir. Erken gebelik kanamaları embriyonun follop tüpü içinde büyümesiyle görülen ektopik gebeliğin habercisi olabilir.

Postkoital kanama nasıl önlenir?

Cinsel yaşamın sağlıklı olması üreme sağlığının da korunmasında temel etmendir. Cinsel yolla bulaşabilen rahatsızlıklara karşı önlem alınması şarttır. Bu süreçte kadının genital bölge sağlığı için hijyeni de her zaman sağlaması gerekir.

Bazı kozmetik ürünler vajinal dokulara zarar verebilir. Bu tarz ürünlerin kullanılmaması gerekir.  Ayrıca kadınlarda postkoital kanamayı engellemek adına düzenli bir şekilde smear testi ve hpv testi yapılmalıdır.  Bu testler sayesinde rahim ağzı kanseri erken evrelerde belirlenebilir ve gerekli tedavi uygulanabilir.

Kadınlarda cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk şikayetleri de olabilir. Bu durumu kayganlaştırıcı gibi önlemlerle engelleyerek kanama riskleri ortadan kaldırılabilir.  Vajinal bölgede görülen kanamalar, lekelenmeler ya da normal olmayan akıntılar titizlikle takip edilmelidir. Kadınlar beklenmeyen bir durumda ilerleyen dönemde büyük sorunlarla karşılaşmamak adına hemen bir hekime başvurmalıdır.

Postkoital kanama tedavisi nasıl olur?

Postkoital kanama tedavisi için öncelikle kanamaya neden olan durum belirlenmelidir. Doktor yaptığı tetkikler sonucunda bir teşhis koyar ve teşhis sonucuna göre tedavi planlanır.

Genel olarak tedavi şekilleri;

  • Pelvik inflamatuar hastalık ya da cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanır.
  • Enfeksiyonlara bağlı olarak rahim ağzındaki hücreler zarar görmesi durumunda gümüş nitrat ya da kriyocerrahi ile hasarlı dokuların yok edilmesi işlemi uygulanabilir.
  • Polip nedeniyle postkoital kanama şikayetleri varsa cerrahi müdahale söz konusu olabilir.
  • Kanamaya sebep olan en ciddi neden ise rahim ağzı kanseridir. Rahim ağzı kanserinde erken dönemde teşhis çok önemlidir. Cerrahi yöntem ya da radyoterapi gibi yöntemlerle rahim ağzı kanseri tedavi edilebilir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız