Prezentasyon (Bebeğin Rahimdeki Duruş Şekli) Bozukluğu Nedir?

Prezentasyon (Bebeğin Rahimdeki Duruş Şekli) Bozukluğu Nedir?

Prezentasyon (Bebeğin Rahimdeki Duruş Şekli) Bozukluğu Nedir?

prezentasyon

Sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi için birtakım etkenlerin bir arada olması gerekir. Bunlardan biri de bebeğin rahimdeki duruş şeklidir.

Annenin vücudu doğum için hazırlanırken, bebek de doğuma elverişli hale gelmek için hareket ederek yer değiştirir. Bebeğin rahimdeki pozisyonuna prezentasyon denir. Fetüsün vücudunun, doğum kanalından çıkmasına yol açan kısmını ifade eder. Genellikle doğum kanalından çıkan ilk organ bebeğin başı olmalıdır ancak bazı durumlarda kalça veya omuz da öncelikli gelebilir. Bebeğin doğum için doğru pozisyonunda olup olmadığını değerlendirmek için, gebeliğin son haftalarına yaklaştıkça düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Başlamadan önce öğrenelim: Prezentasyon Ne Demek?

Fetüsün prezentasyon şekilleri nelerdir?

En yaygın görülen prezentasyon çeşitleri bebeğin baş duruşu, makat duruşu ve yan duruşudur. Eğer fetüs farklı bir pozisyonda, doğum daha zor hale gelebilir ve vajina yoluyla doğum yapmak mümkün olmayabilir.

Prezentasyon vertex (verteks) ne demek?

Bebeğin kafasının aşağıda, yüzünün ise arkaya dönük olduğu prezentasyon vertex veya verteks olarak adlandırılır. Normal doğum için en ideal ve güvenli pozisyon budur. Bebeğin çenesi göğsüne sıkışır ve başı pelvise girmeye hazırdır. Bebek, başını ve boynunu bükebilir ve çenesini göğsüne sokabilir. Bu pozisyon genellikle oksipito-anterior veya sefalik prezentasyon olarak da adlandırılır.

Kafanın en dar kısmı rahim ağzına baskı yapmaya başladığında açılma başlar. Bebeklerin çoğu 33. ile 36. haftalar arasında baş aşağı pozisyonda yerleşirler.

prezentasyon bozukuğu

Prezentasyon anomalileri nelerdir?

Bazı bebekler anne karnında doğumu zorlayıcı şekillerde konumlanabilirler. Böyle durumların önceden tespit edilmesi hayati önem taşır. Malprezentasyon olarak da bilinen prezentasyon anormalilerinin en sık görülen türleri şunlardır:

Oksipito-posterior (OP):

Bebeğin başının aşağıda fakat yüzünün sırta doğru değil, karına doğru dönük olma halidir.  Oksipito-posterior (OP) pozisyonu olarak adlandırılan prezentasyon sıkça görülür. Doğumun ilk aşamasında bebeklerin yaklaşık üçte biri bu pozisyondadır, ancak çoğu kendiliğinden doğru yöne doğru dönerler. Normal duruşa gelemeyen bebeklerin doğumu esnasında doğum sancısına ilave olarak şiddetli bel ağrısı ve doğun süresinin uzamasıyla karşı karşıya kalınır. Bu nedenle, doğum sırasında ağrıları hafifletmek için epidural gerekebilir.

Makat geliş:

Makat pozisyonu, normal bir doğum için uygun değildir. Yaklaşık olarak her 25 doğumdan birinde bebeğin makat pozisyon aldığı görülür. Makat gelişi bebeklerin çoğunluğu sağlıklı bir şekilde doğmuş olsa da, doğum sırasında gerçekleşebilecek olan doğum kusurları veya travma riski de oldukça yüksektir. Bu prezantasyonda bebeğin başı,  vajinadan çıkan son kısmıdır ve bu da doğum kanalından geçmesini zorlaştırır. Ayrıca göbek kordonu da bu esnada düğüm haline gelebilir veya bebeğin boynuna dolanabilir. Eğer gebeliğin son haftalarına yaklaşılmasına rağmen bebeğin pozisyonu ısrarla değişmiyorsa sezaryen doğuma ihtiyaç duyulabilir.

Makat geliş, bebeğin pozisyonuna göre 3 farklı şekilde görülebilir:

  • Komple (bağdaş) makat: Bebek bağdaş kurma pozisyonunda, kafa üst kısımda, kalça ise rahim ağzının yakınında konumlanmıştır. Dizler kalçaya doğru katlanmıştır.
  • Ayaklar yukarıda: Bebeğin kalçası doğum kanalına yakındır, ancak bacaklar vücudunun önünde düz bir şekilde olduğu için ayaklar kafaya yakındır.
  • Ayaklar aşağıda: Bebeğin ayaklarından biri veya her ikisi de doğum kanalına doğru durmaktadır.

Yan duruş:

Bebeğin rahim içerisinde tam veya hafif yatay olarak konumlanmasıdır. Nadir karşılaşılan bir durumdur, çünkü bebeklerin doğum vakti yaklaştığında kendilerini aşağıya çevirmektedirler. Aksi halde, bu pozisyondaki bebeklerin doğumu için sezaryen gerektir. Yan duran prezantasyon bebeklerde doğum başladığı zaman, göbek kordonunun bebekten önce rahimden çıkma riski vardır. Göbek kordonu prolapsusu olarak bilinen bu tıbbi duruma acil olarak müdahale edilmelidir. Yan duran bebeklerde kesinlikle sezaryen doğum tercih edilmelidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız