Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

rahim ağzı kanseri

Rahim ağzı kanseri;  rahim ağzı bölgesinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Rahim ağzının yüzey bölgesindeki hücre tabakası anormal hücrelere dönmeye başlarsa kanser öncülleri adı verilen hücreler oluşur. Kanser öncülleri olan hücreler erken belirlenip tedavi edilmezse ilerleyen süreçte rahim ağzı kanserine dönüşür.

Rahim ağzı kanseri dünyada her yıl 500 bin kadının yakalandığı bir kanser türüdür.  Gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde daha fazla görülen bir rahatsızlıktır.  Daha çok 50 yaş üstü kadınlarda ortaya çıkan bir problem olsa da son yıllarda genç yaştaki kadınlarda da görülmektedir.  Meme kanserinden sonra kadınlarda görülen en yaygın ikinci kanser türüdür.  Rahim ağzı kanseri ölüm tehlikesi olması sebebiyle meme kanserini geride bırakan bir hastalıktır.

Rahim ağzı kanser türlerinde genel olarak HPV virüsü etkili olur. Bu virüs fazla belirti göstermese de bulaşıcılık özelliği yüksektir.  İnsan vücudu bu virüsü kendi savunma sistemiyle etkisiz hale getirebilir.  Bazı HPV virüsleri savunma sisteminden daha güçlü olabilir. Bu durumda rahim ağzı kanserine yakalanma ihtimali yükselir. Bu virüsten korunmak adına önlemler alırsanız, sağlık kontrollerinizi düzenli olarak yaptırırsanız hastalık erken belirlenebilir. Bu sayede tedavide daha başarılı olmak mümkündür.

HPV virüsü nedir, nasıl bulaşır?

HPV virüsü cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Rahim ağzı kanserine yakalanan kadınların %95’inden fazlasında HPV virüsü görülmektedir. Bu virüs genital bölgeyi enfekte ederek temas yoluyla bulaşır.  Kadınların cinsel bölgelerinde siğillere sebep olur.  Aylarca belirti göstermeden yayılabilir. Kadınlar çoğunlukla virüsün yayıldığına birkaç ay ya da yıl sonra rastlar. Bu durum sessiz enfeksiyon olarak bilinir.

HPV virüsü erkeklerde de bulunabilir. Bu virüs erkeklerde penis kanserine yol açabilir. Bazı hastaların bağışıklık sistemini kontrol altına alabilir.  Bazı kişiler tek bir şikayeti bile söz konusu olmadan yıllarca enfeksiyonu taşıyabilir. Bu yüzden vücut ilişkiye girdikçe hastalık yayılabilir. HPV virüslerinde siğil oluşumuna sebep olan virüslerin rahim ağzı kanseri ortaya çıkarma olasılığı düşüktür. Bu yüzden HPV virüsüne karşı dikkatli olmakta fayda var.

Buraya bakmak isterseniz: HPV Tiplemesi ve HPV Aşısı

Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir?

rahim ağzı kanseri belirtileri

Rahim ağzı kanseri belirtileri kısa süre içinde ortaya çıkmayabilir. Ayrıca muayenede ya da çıplak gözle görmek mümkün olmayabilir. Doktorunuz Smear testi ile ya da kolposkop isimli özel aletle rahim ağzınızı büyüterek ortaya çıkarır. Şüphe olması durumunda bölgeden parça alınır ve biyopsi yapılarak kesin tanı konabilir.

Rahim ağzı kanseri belirtileri hastalığın ilerleyen dönemlerinde görülmeye başlar. Belirtileri sıralamak gerekirse;

  • Cinsel ilişkiden sonra beklenmeyen kanamalar (Erken belirti)
  • Adet kanamasının düzensiz olması
  • Kişide aşırı derecede yorgunluk ve bitkinlik hissi
  • Vajina bölgesinden idrar ve dışkı kaçırma
  • Sırt ve bacak bölgesinde ortaya çıkan ağrı
  • Aniden iştah kaybı başlaması
  • Pelvik kaslarında görülen ağrı
  • Ayaklarda sebepsiz şişme
  • Bir anda başlayan kilo kaybı
  • Kemiklerde ortaya çıkan ağrı

Rahim ağzı kanseri nedenleri nelerdir?

Rahim ağzı kanseri nedenleri şu şekilde olabilir;

  • Çok sayıda doğum geçirmek
  • Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek
  • Sigara kullanmak gibi nedenlerdir.

HPV virüsü de rahim ağzı kanseri için önemli bir risktir.  Rahim ağzı kanserinin %98’i HPV virüsü sebebiyle ortaya çıkar. Bu virüste 100’den fazla farklı tür vardır. 16 ve 18 tipleri rahim ağzı kanseri oluşturur.

Rahim ağzı kanserinde kimler risk altındadır?

Rahim ağzı kanserinde de kesin neden bilinmiyor. Araştırmalar bazı faktörlerin rahim ağzı kanserinin ortaya çıkmasını hızlandırabileceği yönünde.   Rahim ağzı kanseri için şu kişiler risk altındadır;

  • Çok eşli evliliği olanlar
  • Cinsel ilişki deneyimine 20 yaşından önce başlayanlar
  • Sigara kullananlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
  • Genital organlarında viral ya da bakteriyal enfeksiyonlar yoğun olarak yaşayanlar
  • Çok sayıda doğum yapanlar
  • C vitamini ve A vitamini eksikliği bulunanlar diğer kişilere göre rahim ağzı kanseri açısından daha riskli grup içindedir.

Rahim ağzı kanseri teşhisi nasıl konur?

Rahim ağzı kanseri teşhisi erken dönemde ortaya çıkan belirtilerle konulabilir. Bunun yanında jinekolojik muayene ve Smear testi ile de belirlenebilir.  Erken süreçte ortaya çıkan rahim ağzı kanserinde tedavi sürecinde başarı oranı %85’lere kadar çıkar.  Ayrıca tedavi planı oluşturma ve kesin tanı koymada biyopsi de önem taşır.

Rahim ağzı kanseri şüphesi olanlarda öncelikle kanser teşhis edilir. Ardından kanserin hangi evrede olduğu belirlenir. Evreyi belirlemek adına biyopsi alınır.  Vücutta yayılım durumuna göre kanserin evresi belirlenir.

Nedir bu test: Smear Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Rahim ağzı kanseri tedavisi nasıl yapılır?

HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan siğiller yakılabilir, dondurulabilir, lokal kremlerle ortadan kaldırılabilir. Siğil  tekrar ortaya çıkabilir. Siğil kişide yeniden ortaya çıktıysa aynı tedavi süreci tekrar uygulanır. Siğillerin tekrarlanması daha çok bağışıklık sistemi zayıf kişilerde görülür.

Rahim ağzı kanserinde cerrahi müdahale, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapi yöntemleri uygulanabilir. Virüsün doku derinliğine geçmediği durumlarda rahim ağzındaki yer aldığı alan kolposkopi ile saptanır.  Sonrasında bu bölge cerrahi yöntemle alınır ve kanserleşecek alandan kurtulma sağlanarak iyileşme sağlanır. Kolay bir cerrahi işlem olduğundan hasta aynı gün hastaneden çıkabilir.

Rahim ağzı kanseri doku derinlerine indiyse uzmanlar uzun süreli bir ameliyat olan radikal histerektomiyi tercih eder. Bu tedavi yöntemine alternatif olarak kemo-radyoterapi de kullanılabilir. Kemoterapide kullanılan ilaçlarla kanserli hücreler ışına duyarlı hale getirilir. Daha sonra da radyoterapi uygulamasıyla tedavi uygulanır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız