Rahim Sarkması Nedir?

Rahim Sarkması Nedir?

Rahim Sarkması Nedir?

rahim sarkması nedir?

Kadınlarda leğen kemiğinin içinde yer alan döllenmiş olan yumurtanın yerleştiği ve doğuma kadar gelişim gösterdiği organa rahim denir.  Rahim sarkması diğer adıyla uterus prolapsusu olarak da bilinmektedir. Rahim sarkması, rahmin vajinadan aşağı doğru kayarak dışarı çıkması durumudur. Pelvik kaslar yeterli işlevini göremez ve bu durum meydana gelir.

Doğum yapan ve doğum yapmamış olan kadınlarda rahim büyüklüğü farklılık göstermektedir. Kadınların çok sayıda gebelik yaşaması, östrojen eksikliği, vajinal doğum, ağır yük kaldırmak, kronik öksürük, kronik kabızlık, aşırı kilolu olmak, fazla ıkınmak gibi birçok nedene bağlı olarak genital bölge içerisindeki bağlar ve kas dokularının işlevini yitirmesi sonucu  rahim sarkması meydana gelebilir. Genetik olarak zayıf bağ dokusuna sahip kişiler de bu hastalığın meydana gelebileceği kişiler olarak risk faktörü içerisinde yer alıyor.

Rahim sarkması birden fazla doğum yapan kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Hastalık için herhangi bir yaş grubu risk faktörü içerisinde değerlendirilmez.

Hastalığın tedavisi için doktor tarafından yapılan muayene ve gerekli kontrollerden sonra sarkmanın derecesine bağlı olarak tedavi şekline karar verilir ve tedaviye başlanır.

Rahim sarkması, özellikle ilerlermiş durumlarda büyük sorunlar ve rahatsızlık verebilecek bir hastalık olarak bilinmektedir. Bu yüzden hastalığın ilerlemeden müdahale edilebilmesi açısından hastalığın belirtilerini ve nedenlerini iyi bilmek gereklidir.

Rahim sarkması nedenleri nelerdir?

Bir hastalığı önleyebilmek için o hastalığa neden olan faktörlerin bilinmesi gerekir. Bu şartlarda hastalık oluşmadan ya da ilerlemeden önleyebilmek mümkün hale gelebilir. Rahim sarkması hastalığının oluşmasına da sebep olan bazı etkenler vardır. Rahim sarkması hastalığını meydana getirdiği bilinen bazı nedenler şunlardır;

Yerçekiminin etkisi, çok sayıda doğum, genetik yatkınlık, östrojen eksikliği, uzun süreli tekrarlayan zorlamalar, kabızlık ve menopoz, ağır iş ve fiziksel aktivite, aşırı şişmanlık, kronik öksürük, müdahaleli doğum…

Rahim sarkması hastalığının nedenlerini kısaca açıklamaları ile ele alalım;

  • Aşırı Kilo

Kadınlarda görülen rahim sarkmasının öncelikli sebeplerinden biri olan aşırı şişmanlık, birden fazla hastalığa neden olmaktadır. Rahim sarkması da aşırı kilolu kadınlarda oluşabilmektedir. Bu risk aşırı kilolu kadınlarda yaşlandıkça artmaktadır.

  • Birden Fazla Doğum Yapma

Kadınlar ne kadar çok doğum yaparsa vücut dirençleri de aynı oranda düşer. Çok sayıda doğum yapan bir kadın için bu durumun çok da sağlıklı olduğu söylenemez. Bu yüzden çok sayıda doğum yapan bir kadının da rahim sarkması hastalığı görülmesi riski taşıdığı bilinmektedir. Birden fazla doğum yapan kadınlarda rahim sarkması görülebilmektedir.

  • Yerçekimi Etkisi

Yaşlanma ile birlikte vücuttaki organlar da yaşlanır. Bu organlardan bir tanesi de rahimdir. Rahim zaman geçtikçe yer çekimin etkisi ile sarkar ve bu nedenden dolayı da rahim sarkması hastalığı meydana gelir.

  • Östrojen Eksikliği

Kadınlarda çeşitli nedenlere bağlı olarak östrojen hormonu azalır. Bu nedenlerden en çok karşılaşılanlardan biri de menopozdur. Menopoz sonrası kadınlarda östrojen hormonunun azalması da rahim sarmasının meydana gelmesine sebebiyet verebilir. Menopoz sonrasında kadınlarda östrojen hormonu azalmaktadır.

  • Müdahaleli Doğum

Normal doğumdan farklı olarak bazı durumlarda anne bebek sağlığını korumak amaçlı doğum esnasında doktor tarafından bazı müdahalelerin yapılması gerekebilir. Müdahaleli bir doğumun oluşturacağı risklerden biri de rahim sarkmasıdır. Müdahaleli gerçekleşmiş olan bir doğum sonrası rahim sarkması oluşabilmektedir.

  • Genetik Faktör

Kişilerde genetik etkenlere bağlı olarak birçok hastalık görülebilmektedir. Bu hastalıklardan bir tanesi de rahim sarkmasıdır. Kadınlar genç yaşlarda genetik nedenlerden dolayı bu hastalığa yakalanabilir. Bağ doku zayıflığını genetik olması bu hastalığa neden olabilmektedir.

  • Kronik Öksürük

Uzun süren ve geçmeyen öksürükler beraberinde başka hastalıklara da sebebiyet verebilmektedir. Kronik öksürük rahatsızlığına sahip olan bir kadın da rahim sarkması meydana gelebilir.

  • Ağır İş ve Fiziksel Aktivite

Ağır işlerde çalışan ya da ağır fiziksel aktivite ve egzersiz yapan kadınlarda rahim sarkması hastalığı görülmektedir. Bu yüzden bu tür aktivite ve işlerden kaçınmak gerekir.

Rahim sarkması belirtileri nelerdir?

rahim sarkması

Bir hastalık ilerlemeden önce erken tanı ve teşhis konulması hastalığın ilerlemesini engellerken aynı zamanda tedavi sürecini de daha kolay hale getirmektedir bu yüzden hastalığın belirtilerinin bilinmesi büyük önem taşımaktadır. Erken tanı ve teşhis yapılan rahim sarkması hastalığında cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edebilmek mümkündür. Rahim sarkması hastalığının belirtilerini de şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Vajinadan çıkıntı yapan rahim ve rahim ağzı
  • Aniden gelen tuvalete çıkma isteği
  • İdrar kaçırma
  • Cinsel ilişkide yaşanan problemler
  • Vajina kanaması
  • Vajina akıntılarında artış
  • Bel ağrısı
  • Tekrarlayan idrar torbası iltihapları

Rahim sarkması hastalığın belirtilerini yukarıdaki durumlar ile ifade etmek mümkündür. Ancak kesin tanı uzman bir doktor tarafından yapılan muayene sonrası konmaktadır.

Rahim sarkması nasıl önlenir?

Rahim sarkması hastalığını ilerlemeden önlemek mümkündür. Hastalığı önlemek için belirtileri ve şüpheleri olan her kadının acilen bir doktora başvurması ve muayene olması büyük önem taşır. Ardından doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alarak ve doktorunuzun yönlendirmelerine harfiyen uyarak hastalığı önleyebilmek daha kolay hale gelecektir.

Rahim sarkması hastalığını önlemek amacıyla aşağıda belirtilen egzersizleri uygulayabilir ve rahim sarkmasını ve ilerlemesini önleyebilirsiniz;

  • Vajinayı çevreleyen kasları güçlendirmek amacıyla kegel egzersizleri yapmak,
  • Ağır kaldırmaktan ve ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmak,
  • Kabızlığı önlemek ve kabızlık varsa tedavisini sağlamak,
  • Öksürüğü kontrol altına almak,
  • Kilo almaktan kaçınmak.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız