Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?

şeker yüklemesi

Hamilelik süreci, birtakım komplikasyonların yaşanabilmesi açısından riski bir dönemdir. Hem annenin hem de bebeğin sağlığının korunması için önlemler almak gerekir. Şeker yüklemesi de bu önlemlerden biridir ve gebelik şekeri olarak da bilinen gestasyonel diyabetin kontrol altında tutulması amacıyla yapılmaktadır.

Gebelik şekeri (Gestasyonel gebelik) nedir?

Gestasyonel diyabet, sadece hamilelik sırasında ortaya çıkar ve doğumdan bir süre sonra genellikle yok olur. Gestasyonel diyabetli gebelerin kan şekeri, diğerlerine oranla daha yüksektir. Bunun nedeni, vücudun yeterli düzeyde insülin üretmemesidir. İnsülin, kan şekerini düzenleyen bir hormondur.

Gebelik şekeri, hamileliğin hemen hemen her döneminde meydana gelebilir. Ancak, en sık görüldüğü zaman dilimi 24 ila 28.haftalar arasındadır. Şeker yüklemesi testi de bu nedenden dolayı 24 ile 28.gebelik haftalarında gerçekleşir.

Gebelik şekeri olan kadınlarda çoğunlukla ayırt edici bir belirti görülmemektedir. Gebelikte birçok vücut fonksiyonu değiştiği için, normal bir gebelik sürecinde de görülebilen bazı semptomlar oluşabilir. Normalden daha fazla sık idrar çıkma, susuzluk, yorgunluk, horlama gibi şikayetler mevcutsa; gebelik şekeri riski olabilmektedir.

Şeker yüklemesi neden yapılır?

Her hamile kadın, gebelik şekeri riski ile karşı karşıyadır. Bu nedenle her hamile kadına test yapılmalıdır. Özellikle risk faktörünün arttığı kadınlarda, şeker yüklemesi testinin yapılmaması durumunda ciddi sonuçlarla karşılaşılabilir.

  • Aşırı kilolu olan
  • 35 yaşından büyük,
  • Ailevi diyabet öyküsü olan,
  • Önceki gebelikte gestasyonel diyabet öyküsü olan,
  • Gebelik sürecinde aşırı kilo alan,
  • Daha önce yüksek kilolu bir bebek doğuran,
  • Yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunan gebelerin mutlaka bu testi yaptırması gerekir.

şeker yüklemesi neden yapılır

Şeker yüklemesi aç karnına mı yapılır?

Şeker yüklemesi testinin aç veya tok karnına yapılma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Öncelikle normal kan şekerini belirlemek için kan numunesi alınır ve 50 gramlık şeker içeren bir sıvının içilmesi gerekir. Bu sıvının tüketilmesinden sonra herhangi bir şey yenilip içilmez. 1 saatlik zaman diliminin ardından tekrar kan alınır ve kandaki şeker miktarı ölçülür. Çıkan sonucun 140 ve üzeri olması, gebelik şekerinin mevcut olduğu anlamına gelir.

Gebelik şekeri tedavi edilebilir mi?

Gebelik şekerinin mevcut olması durumunda hamilelik takibinin daha kontrollü bir şekilde yapılması ve sık sık şeker ölçümü yapılması gerekebilir. Gebelik şekeri tanısı koyulan birçok gebenin tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri ve dengeli bir diyet önerilir. Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma gibi küçük değişikliklerle şeker düzeyi kontrol edilebilir. Orta dereceli şeker problemlerinde ilaçlar, şiddetli durumlarda ise insülin iğneleri kullanılabilir.

Şeker yüklemesi zararlı mı?

Şeker yüklemesi, vücudun şekere olan tepkisini ölçmek için yapılan bir testtir. Bunun için gebeye 50 gram şeker içeren bir içecek verilir. 50 gram şekerin bebeğin veya annenin sağlığının üzerinde hiçbir negatif etkisi olmayacaktır. Tüketilen bazı tatlılardaki şeker miktarı bile test esnasında verilenlerden daha fazladır.

Şeker yüklemesi testi aç karnına yapıldığında bazı gebelerde mide bulantısı ve kusma sorununu tetikleyebilmektedir. Testin tek olumsuz etkisi budur.

Hamilelikte şeker yüklemesi yapılmazsa ne olur?

Gestasyonel diyabetin kontrol altında tutulması önemlidir. Tedavi edilmezse hem annenin hem de bebeğin sağlığı üzerinde ciddi sonuçları olabilir. Gebelik şekeri;

  • Yüksek tansiyon,
  • Erken doğum,
  • Doğum sonrası bebekte sarılık,
  • Gebelik zehirlenmesi,
  • Bebekte solunum problemleri,
  • Ölü doğum,
  • Bebeğin yüksek doğum ağırlığına sahip olması gibi problemlere yol açabilir.

Doğan bebeğin aşırı kilolu olması makrozomi olarak adlandırılır ve bu tür durumlarda bebeğin normal doğum sırasında omuz hasarı gerçekleşebileceği için sezaryen gerekir. Makrozomili bebeklerin, çocukluk çağı obezitesi yaşama ve tip 2 diyabete sahip olma olasılığı daha yüksektir. Şeker yüklemesi testi, gelecekte yaşanması muhtemel olan sorunların önüne geçilebilmesi için önemli bir fırsattır.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

Bir yorum yazınız