Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Özellikle hamileliğindeki birtakım hayati riskler sebebiyle sezaryen doğum tercih etmiş kadınlar, normal doğum deneyimini de yaşamak için bir sonraki hamileliklerinde sezaryen sonrası normal doğum (SSVD) yapmayı istemektedir. Ancak her kadın bu tecrübeyi edinmek için uygun kriterlerde değildir. Sezaryen sonrası normal doğumda genellikle başarılı sonuçlar görülse de, öncelikli olarak hem annenin hem de bebeğin genel sağlığının iyi olması gerekmektedir.

Sezaryen sonrası normal doğum hakkında detaylı tüm bilgileri edindikten sonra karar vermek daha doğru olacaktır. Bu konu hakkında kadınların en merak içerisinde oldukları konulardan biri de “Sezaryen sonrası normal doğum riskleri nelerdir?” olmuştur.

Kimler sezaryen sonrası normal doğum için uygun adaylardır?

Sezaryen ile doğum yapmış 100 kadından yaklaşık olarak 70’i sezaryen sonrası normal doğum için ideal aralıktadır. Nadir de olsa karşılaşılan birtakım doğum komplikasyonlarınınyaşanmaması için, öncelikli olarak aday kriterlerinden hangilerinin uygun olup olmadığı bilinmelidir.

  • En fazla 2 kez sezaryen tecrübesi olan,
  • Sezaryen haricinde başka bir rahim, yumurtalık vb. ameliyatları geçirmeyen,
  • Bebeğinin kilosu fazla olmayan,
  • Önceki sezaryen kesisi rahme paralel şekilde olan,
  • Gebeliğin 41.haftası sonlanmamış olan,
  • Doğum yapmaya engel herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan kadınlar sezaryen sonrası normal doğum için elverişli adaylardır.

Peki, Sezaryen sonrası normal doğum riskleri nelerdir?

Her türlü doğum esnasında beklenmedik birtakım riskler oluşabilmektedir. Ancak bu durum sezaryen sonrası normal doğum esnasında biraz daha yüksek seyirde ilerleyebilmektedir. Sezaryen esnasında yapılan kesinin ne durumda olduğu, riskleri etkileyen faktörlerin en başında gelmektedir. Özellikle ilk gebeliğini ve doğumunu zorlu bir şekilde geçiren kişilerin endişeleri daha fazladır.

Sezaryen sonrası normal doğum esnasında meydana gelebilecek riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Doğum esnasında hem hekimlerin hem de annelerin korktuğu en büyük tehlike, rahim yırtılmalarıdır. Sezaryen esnasında kesi yapılan rahimin, normal doğumdan nedeniyle meydana gelen basınçla birlikte yırtılmaların görülme ihtimali vardır, ancak bu çok nadirdir. Yapılan araştırmalara göre böyle bir durum sezaryen sonrası normal doğum yapan 500 kadından 1 kişide görülmüştür. Ancak sık görülmeyen bir ihtimal dahi olsa, meydana gelmesi durumunda anne ya da bebek için hayati tehlike oluşturabilmektedir.
  • Sezaryen olan bir kadının normal doğum yapması esnasında, herhangi bir enfeksiyonun meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Planlı sezaryenlerde veya sezaryen olmadan yapılan normal doğumlarda bu risk daha azdır.
  • Daha önceki doğumun sezaryen olma nedeni halen mevcutsa, bu durum anne ve bebek için tehlikeli olacaktır.
  • Normal doğuma engel olan bir durumun son dakikalarda oluşması durumunda, kadının acil sezaryene alınması söz konusudur. Kendini normal doğum ile şartlandırmış bir kişi için, hayal kırıklığı yaratan bir ihtimaldir.
  • Tüm doğumlarda olduğu gibi, sezaryen sonrası normal doğumda da fazla kan kaybı, ağrı, anesteziden kaynaklanan bazı riskler meydana gelebilmektedir.

Riskler nasıl en aza indirgenebilir?

Sezaryen sonrası normal doğum kişisel bir karardır ve dikkatli bir şekilde verilmesi gerekmektedir. Öncelikle bu kararı hekiminizle paylaşmalı, bazı kontrollerden geçmelisiniz. Eğer genel sağlık durumunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değilse gebeliğiniz yakından takip edilmeye başlanmalıdır. Doğum vakti yaklaşırken bebeğin doğru konumda olduğu, ortalama ağırlığı gibi etkenler dikkatli bir şekilde tetkik edilmelidir. Sezaryen sonrası normal doğumda oluşabilecek risklere karşı hastane koşullarının bu duruma uygun olması ve hekimin deneyimi en önemli unsurlardan biri olacaktır.

Hem kendiniz hem de bebeğiniz için en doğru kararı vermeden önce sezaryen sonrası normal doğum riskleri ve gerekli tüm bilgiler detaylı bir şekilde öğrenilmelidir.

Dr. Havva Pars Ağargün

1968 yılında Kırşehir’in Mucur ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Mucur’da okuduktan sonra lise öğrenimine İstanbul Kız Lisesi’nde devam etti. 1991 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesini bitirdikten sonra Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Aile Panlaması Biriminde çalıştı. 1999 yılında Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu.

Yorumlar

  • sevda temur

    Ssdv dogum yapmak istiyorum fakat endiselenmelerim var. dogum esnasinda sadece acilmam yoktu fakat yumuşama vardi birde 2 yil once seczeryan oldum normal dogum yapma şansim ne kadar

    • Op. Dr. Havva Pars Ağargün

      Normal doğum şansınız var fakat bununla ilgili bir oran vermek mümkün değil.

Bir yorum yazınız